|

Megkezdődött a KC-390 összeszerelése

Az EMBAER ünnepélyes keretek között nyitotta meg az új teherszállító repülőgép gyártócsarnokát, mellyel megkezdődött az KC-390 első prototípusának összeszerelése.

A Gavião Peixoto mellett található üzemegység átadóján Dilma Rousseff elnök asszony és Geraldo Alckmin, São Paulo kormányzója is részt vett. Az esemény keretében aláírtak egy 28 gép megrendeléséről szóló szerződést is, ezzel hivatalosan is Brazília lett a típus első vásárlója (emellett több ország írt már alá szándéknyilatkozatot összesen 32 gép vásárlásáról). A 7.2 milliárd dolláros kontraktus tartalmazza az alkatrészeket és a logisztikai támogatást is. Az első gép átadását 2016 végére tervezik.

Forrás: EMBRAER

Forrás: EMBRAER ,

A közel 3000 négyzetméteres üzem átadásával hivatalosan is megkezdődött a KC-390-es összeszerelése. Az első prototípus főbb elemeit már részben összeillesztették, a végszerelés júniusban kezdődik. A hajtóműveket gyártó International Aero Engines a napokban adott át 6 darab V2500-E5 típusú erőforrást az EMBRAER-nek, ezekkel hajtják majd végre a berepülési programot, mely még várhatóan idén elkezdődik az első példány szűzfelszállásával.

Forrás: EMBRAER

Forrás: EMBRAER ,

Az EMBRAER még 2009-ben indította el a többfeladatú teherszállító repülőgép, a KC-390-es fejlesztési programját, melynek célja egy 23 tonna kapacitású masina kifejlesztése volt a C-130 Hercules leváltására és a C-130J Super Hercules konkurenciájának.

Eddig 60 darabra van igény (a mostani 28 példányra szóló fix megrendelés mellett 32 gépre szándéknyilatkozat), melyeken Brazília mellett Argentína, Chile, Kolumbia és Portugália osztozik, de érdeklődik a típus iránt többek közt Csehország és néhány arab állam is. Az EMBRAER meg akarja hódítani a polgári piacot is, összesen közel 700 darab KC-390-es legyártásában reménykednek.