|

HTKA Hírhalom 2017. 52. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

Még meg sem kapták első példányaikat, Dél-Koreában máris újabb 20 darab F-35A megrendelését fontolgatják. A védelmi beszerzésekért felelős DAPA (Defense Acquisition Program Administration) már meg is kezdte a beszerzés elindításához szükéges adminisztrációs procedúrát.


Az Indonéz Légierő két héttel ezelőtt első alkalommal próbálta ki a hazai fejlesztésű P-250 általános célú bombáját. Összesen 4 példányt oldottak egy Szu-30-asról a 250 kilogrammos fegyverből. Irányítási módjáról annyit tudni, hogy valahogy kommunikál a vadászbombázóval, így javítva a pontosságot.


Az Indiai Légierő csípheti el a világ utolsó elérhető C-17 Globemaster III szállítórepülőgépét. Már két éve kérvényezték a gép megvásárlását a védelmi minisztériumnál, akik mostanra rábólintottak a beszerzésre, és hamarosan hivatalosan is elküldik a kérvényt az Egyesült Államokba és a Boeinghoz. A gyáróriás a gyártás leállítása előtt úgy döntött, hogy egy tucat példányt vásárló nélkül, saját forrásokból finanszírozva készít el. A lépés sikeresnek bizonyult, 11 óriás már gazdára talált, és úgy tűnik, a 12. is hamarosan új otthonába utazhat.


A BrahMos első sikeres légi indítása után Új-Delhiben úgy döntöttek, hogy megkezdik 40 darab Szu-30MKI átalakítását, hogy alkalmassá válljanak a rakéta hordozására. A Hindustan Aeronautics Limited 2020-ra kell hogy elkészüljön a munkával.


Egy új függőlegesen fel- és leszálló (VTOL – Vertical Take Off and Landing) vadászbombázó fejlesztésének hírét hozta nyilvánosságra az orosz védelmi miniszter, Yuri Borisov a Zvezda hírügynökségnek adott nyilatkozatában. A típus a Szu-33 és MiG-29K/KUB típusokat váltaná, egyelőre az a feladat, hogy valahogy helyet találjanak a fejlesztésnek a védelmi költségvetésben.


A tervezettnél drágább lesz a Görög Légierő F-16C/D gépeinek modernizációja. A görög parlament 1,1 milliárd dollárt szánna 85 „Fighting Falcon” Block 70-es szintre való átalakítására, az Amerikai Egyesült Államok azonban 1,62 milliárd zöldhasúért cserébe vállalja a kért munkát. Az amerikai ajánlat 2018. január 31-ig érvényes, a jelek szerint mindkét fél szándéka, hogy a határidő előtt megállapodjanak, az összeg pedig valahol 1,5 millárd környékén állapodhat meg.


Elvesztette egyik MiG-29-esét a Lengyel Légierő december 18-án. A vadászgép már leszálláshoz készülődött, amikor eltűnt a radarképernyőről. Később megtalálták a roncsokat, valamint a sikeres katapultálást végrehajtott pilótát, akit törött végtagokkal, súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. A Minsk Mazowiecki légibázis mind a 15 hasonló típusú gépére repülési tilalom lépett életbe.

Az első modernizált lengyel MiG-29-es | Forrás: Flightglobal ,


Jövő évtől egy új munkakör is elérhetővé válik a svájci nők számára: ha minden a tervek szerint halad, Fanny “Shotty” Cholet hadnagy az F/A-18 kiképzés sikeres teljesítésével lehet az első nő az országban, aki vadászpilótaként keresi kenyerét.

1st. Lt. Fanny “Shotty” Cholet | Fotó: Swiss Armed Forces ,


A német védelmi minisztérium az Eurofighter Typhoon-t részesíti előnyben az F-35-össel szemben a Panavia Tornadok leváltásának ügyében. A német kormány még nyáron kért információt az Amerikai Egyesült Államoktól a Lockheed Martin F-35 Lightning II beszerzésének lehetőségét illetően. A Luftwaffe vezérkari főnöke ősszel jelezte is, hogy őket meggyőzte a Lockheed Martin bemutatója, és ők az 5. generációs típust preferálják, a védelmi minisztériumnak azonban – nem meglepő módon – nem ez az álláspontja. Ennek hátterében az is megbújhat, hogy Németország és Franciaország szeretné szorosabbra fűzni az európai haditechnikai együttműködést, ennek legfontosabb elemeként pedig közös vadászbombázó fejlesztésbe kezdenének az Eurofighter Typhoon és a Dassault Rafale típusok leváltására. Ezek után nem lenne logikus döntés az F-35-ös rendszeresítése.


6 darab spanyol EF-18-as utántöltésével bizonyította az Airbus, hogy az A400M egy bevetésen akár fél tucat vadászbombázót is képes ellátni kerozinnal. A két szárnyvégi konténerből összesen 11,4 tonna üzemanyag átadására került sor a december 13-án megtartott teszten.


Múlt héten számoltunk be a B-52-esek új forgótárjának sikeréről, ezúttal a B-1B bombázók hasonló eszközének felújítása szerepel a hírek között. A BRU-56-ost nukleáris fegyverek hordozására fejlesztették, és a kialakításának köszönhetően 8 darab GBU-31-es befogadására is alkalmas. Ennek köszönhetően egy B-1B akár 24 darabot is magával vihet az egy tonnás bombából, ám a forgótár korlátjai miatt a negyedtonnás GBU-38-asból csupán 15 példányt képes felszerelni a kiszolgáló személyzet. Az átalakítás célja, hogy a kisebb bombából is 24-et vihessen egy küldetésre egy Lancer.

Egy B-1B leghátsó fegyvertere benne a BRU-56-os forgótárral | Forrás: military.com ,


Újabb két Légi Nemzeti Gárdista ezredét választott ki az USAF, hogy az F-35A típust repüljék. A december 21-én tett bejelentés alapján a Wisconsin-i Truax légibázis 115. vadász ezrede 2023-ban kapja meg az 5. generációs gépeket, őket követi még abban az évben a Alabama-i Dannelly Field reptér 187. vadász ezrede.


683 Sniper konténer modernizációját rendelte el az Amerikai Légierő. A munkát az eszközt gyártó Lockheed Martin kapta, melyért 961 millió amerikai zöldhasút tehet zsebre. A szoftverek és szenzorok továbbfejlesztése mellett hosszútávú logisztikai  támogatás és pótalaktrészek biztosítása is szerepel a szerződésben.