|

HTKA Hírhalom 2017. 51. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

Élesben is bemutatkozott a B-52-esek belső terébe szerelhető forgótáras fegyvertartó. Az első ilyen küldetésre november 18-án indult egy Stratofortress a kuvaiti Al Udeid légibázisról, hogy Irakban szórja meg a lázadókat. Később egy rekorddöntésre is sor került az új forgótárral, egy B-52-es Afganisztánban a típus által egy bevetésen ledobott legtöbb precíziós irányítású bomba rekordját adta át a múltnak. A bevetéseken a 227 kg-os Mk 82-esre alapozott GBU-38-as különböző verzióit használták.

Forgótár a B-52-es törzsébe süllyesztett rekeszben, rajta GBU-38-asokkal | Fotó: U.S. Air National Guard/Staff Sgt. Patrick Evenson ,


A Pentagon nyilvánosságra hozott egy 13 éves videofelvételt, melyen egy F/A-18F fedélzeti kameraképén egy azonosítatlan repülő tárgyat (Unidentified Flying Object – UFO) láthatunk. A 2004 novemberi esetben a vadászbombázó 100 mérföldre (160 kilométer) az Egyesült Államok nyugati partjától tartózkodott a Csendes-óceán felett, amikor hívást kaptak a USS Princeton Ticonderoga-osztályú cirkálótól, hogy azonosítsanak egy repülő tárgyat. A videón is látható „tárgy” került az útjukba, mely a pilóták bevallása szerint olyan gyorsulást mutatott be, amilyet soha korábban nem láttak. A cikk angolul bővebben is elolvasható ide kattintva.


Kolumbia használt spanyol Eurofighter Typhoonok után érdeklődik. A Tranche 2-es szériából szereznének be ismeretlen számú példányt a Kfirek leváltására.


3 orosz katonai megfigyelőt is meghívtak Norvégiába a Ørland légibázisra, ahol a nemrégiben megérkezett első F-35-ösök is állomásoznak. Feltehetően ez volt az első alkalom, hogy orosz katonai tisztviselők ilyen közelről is megvizsgálhatták az 5. generációs vadászbombázót.

Orosz megfigyelők az Ørland légibázison | Forrás: alert5.com ,


Washington 6 darab MD530G és 6 Scan Eagle átadásával erősíti a Libanoni Haderő eszköz állományát. A helikopterek értéke 94 millió dollár.


Ismét csökkenti a fegyverraktáraiban lévő kihasználatlan területet Szaúd-Arábia. Ezúttal 302 millió amerikai zöldhasúért rendeltek 618 AGM-154 Block III JSOW siklóbombát.


Az ENSZ amerikai nagykövete egy sajtótákékoztató keretében arról nyilatkozott, hogy Irán fegyvereket ad át a jemeni huti lázadóknak, köztük ballisztikus rakétákat is, ezzel megszegve az ENSZ rendeleteit.


A Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (Center for Strategic and International Studies – CSIS) egy rövidebb videót tett közzé, melyen a J-20 kínai 5. generációs vadászbombázó érdekesebb részleteit emelik ki, köztük az alacsony észlelhetőséget, az AESA rendszerű radart, vagy a 360 fokos lefedettséget biztosító kamerarendszert.


December 15-én hivatalosan is szolgálatba állította Oroszországból beszerzett 6 Jak-130-as kiképzőgépét a Mianmari Légierő. Az alkalmat egybekötötték a légierő megalakulásának 70. évfordulója alkalmából tartott ünnepséggel. A Jakok mellett 2 Fokker 70-es és 2 ATR 42-320-as csapatszállításra használt repülőgépet is bevethetőnek nyilvánítottak.


Az Indonéz Légierő a saját honlapján tette nyilvánossá, hogy mik szerepelnek a kívánságlistájukon. 3 századdal bővítenék a harcigép állományukat, emellett 4 korai előrejelző és légtérirányító AEW&C, valamint 4 tanker feladatkört betöltő gépre is igényt tartanának. Ezek mellett még vízfelszíni leszállásra alkalmas repülőgépek, valamint egyéb apróságok, amikkel bővítenék a flottájukat, ha lenne rá megfelelő fedezet.


A tajvani AIDC (Aerospace Industrial Development Corp) a Martin-Baker vállalatot választotta a hazai fejlesztésű kiképzőgép (AJT – Advanced Jet Trainer) katapultüléseinek leszállítására. Az AT-5-ös néven emlegetett koncepciót az M-346 Master ellenében választották a szintén hazai AT-3-asok leváltására. Tajpej 66 példány szolgálatba állításával számol, a prototípus  bemutatására 2019-ben kerülhet sor, a tesztrepülések pedig a tervek szerint 3 év múlva veszik kezdetüket.