|

Felvillantották az európai hadiipar jövőjét a németek és a franciák

Július 13-án, azaz múlt héten csütörtökön találkozott egymással Párizsban Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel, Németország kancellárja. Az egyeztetés igen nagy jelentőséggel bírt, az utána következő sajtótájékoztatón ugyanis a felek olyan bejelentéseket tettek, amik, ha megvalósulnak a bennük kitűzött célok, alapjaiban határozhatják meg az európai hadiipar, különösen a katonai repülőgép-gyártás jövőjét. Nem kevesebbről szólt többek között a két politikus közötti megegyezések egyike, mint arról, hogy a két ország közösen vág bele egy következő generációs harci repülőgép fejlesztésébe.

Úgy Macron, mint Merkel kifejtették, hogy szeretnének egy erősebb, egységesebb európai hadiipart, ami az egymással való versengés helyett inkább a kor kihívásaira tud koncentrálni. A zászlóshajóként funkcionáló, minden bizonnyal a legtöbb energiát és pénzt felemésztő vállalkozás egy olyan vadászbombázó kifejlesztése lesz, ami egyszerre válthatja le a Dassault Rafale és a Eurofighter Typhoon típusokat. Egyelőre természetesen semmi konkrétum nem hangzott el ennek kapcsán, egyedül annyit közöltek sajtótájékoztatójukon, hogy 2018 közepére szeretnék felállítani a projekt ütemtervét.

Az 500. Eurofighter |Fotó: Airbus Defence and Space Copyright Eurofighter Jagdflugzeug GmbH,

Apró érdekesség, hogy a közelmúltban felmerült: Németországban esetleg az F-35 Lightning II váltaná a Panavia Tornado vadászbombázókat. A Lockheed Martin ennek kapcsán nemrégiben bemutatta ajánlatát a német katonai és politikai vezetésnek, ismertetve a típus képességeit és az esetleges együttműködés feltételeit. Berlin azonban már akkor is hangsúlyozta: nem zárkóznak el egy saját típus kifejlesztésétől sem, így az F-35-ös csak egy a sok lehetséges opció közül.

Ezzel azonban még nincs vége a híreknek, ugyanis Berlin és Párizs megegyeztek az Airbus Helicopters (ex-Eurocopter) Tiger/Tigre harci helikopter új változatának kifejlesztésében, amit mindkét ország hadereje rendszeresíthet. Szintén közös erővel állnának neki levegő-föld fegyverek fejlesztésének, valamint tervbe vették szárazföldi haditechnika (tüzérségi eszközök és harckocsik) összehangolt beszerzését. Végül, de nem utolsó sorban pedig ismét felszínre került a közös európai UAV/UCAV kifejlesztésének terve: az „Eurodrone” projektről, ha minden jól megy, 2019 előtt aláírják a szerződést a felek.

Német Tiger UH harci helikopter | Fotó: Airbus Helicopters ,

Szó sincs azonban arról, hogy a németek és a franciák közösen szeretnék uralni az európai hadiipart: a légi és földi eszközök, valamint fegyverek fejlesztésébe be szeretnék vonni a lehető legtöbb Európai Uniós országot, például az olaszokat, a spanyolokat és a svédeket. Utóbbiak kapcsán logikus lépésnek tűnhet, hogy a JAS-39 Gripen utódja immáron ne egy teljesen saját fejlesztésű típus legyen, mivel ennek anyagi terheit nem biztos, hogy kibírná a svéd gazdaság.

Említést kell tennünk még Nagy-Britanniáról is, amely jelenleg ugyan kifelé tendál a közös európai projektekből, de vezető haditechnikai vállalata, a BAE Systems révén minden bizonnyal megjelenik majd valamely programban.

Fórum hozzászólások

 • Brimstone
  Ha ő nem zárja ki akkor a másik oldal zárja ki ;) A brexitben az volt a lényeg, hogy a teljes jogú de Európa ellenes brittektől megszabaduljanak.
  A Brexitet a britek maguk indították, nem pedig mások, hogy megszabaduljanak tőlük. Ez egy védelmi együttműködés lenne, a védelmi szövetségből pedig nem lépnek ki a britek.
 • ulippo
  A Brexitet a britek maguk indították, nem pedig mások, hogy megszabaduljanak tőlük. Ez egy védelmi együttműködés lenne, a védelmi szövetségből pedig nem lépnek ki a britek.
  Az európaiak pedig semmiféle módon nem vettek részt a brexit kampányban, hagyták a hülyéket, hadd rúgják ki magukat. Maga az ügy kb 5 évvel ezelőttről lógott a levegőben.
 • Brimstone
  Az európaiak pedig semmiféle módon nem vettek részt a brexit kampányban, hagyták a hülyéket, hadd rúgják ki magukat. Maga az ügy kb 5 évvel ezelőttről lógott a levegőben.
  Hagyták hagy döntsék el maguk. Ehhez a szövetséghez szabadon lehet csatlakozni és szabad kilépni is. Ez nem az a rendszer amelyik tankokat küld ha valaki ki akar lépni.
 • ulippo
  Hagyták hagy döntsék el maguk. Ehhez a szövetséghez szabadon lehet csatlakozni és szabad kilépni is. Ez nem az a rendszer amelyik tankokat küld ha valaki ki akar lépni.
  Úgy próbálják tovább integrálni az EU-t, hogy közben letisztítják az ímmel-ámmal csellengőket, félig EU elleneseket . EU-s hadsereget, külpolitikát, komoly nemzetközi nagyhatalmi szerepet csak elkötelezett tagokkal lehet építeni.
 • A HK úgy döntött, ezentúl kb a fél világnak nem ad el fegyvert:  Founded in 1949 Heckler & Koch, a major producer of handguns, military rifles and sub-machine guns, quietly adopted a new policy to make it difficult to obtain export permits from the German government when dealing with a number of countries around the globe.

  Be the first to know - Join our Facebook page.


  Countries in the company's current ban include: Israel, Mexico, Brazil, India, Saudi Arabia, Egypt, the United Arab Emirates, Turkey, Malaysia, Indonesia or any African countries.

  The company quietly announced the move as a side note in its most recent annual report, stating that they will now only sell to “green countries,” which they defined as being NATO-members or “NATO-equivalent” (Japan, Switzerland, Australia and New Zealand) and those that met Transparency International’s corruption perceptions index and the Economist Intelligence Unit’s democracy index.
 • Nem tudom volt e már szó erről az Európai Véelmi Alapról (European Defence Fund) ...
  http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-1508_en.htm

  Az évi 5.5 milliárd EUR-s alap célja a fokozza Európa védelmi kapacitását.
  A kutatás-fejlesztési támogatások mellett szerintem különösen érdekes a tagállamok védelmi céginek az együttműködésének a támogatása.
  Erre a célra 2020-ig évi 500 millió 2020 után évi 1 milliárd EUR fordítható.
  20%-os támogatást biztosítanak a beruházásokhoz ami azt jelenti hogy 5 milliárd EUR közös beruházás lehet támogatott.

  Az Olaszok be is ijedtek..
  https://www.defensenews.com/global/...se-spending-fund-could-cripple-italian-firms/
  félnek hogy az EU-s támogatás segítségével a már most is jóval tőkeerősebb Francia és Német cégek felvásárolják az Olasz védelmi iparágban érdekelt cégeket.
 • Pedro Serrano védelmi helyettes főtitkár tájékoztatója az EU globális stratégiájának végrehajtásáról.

  Röviden: míg a védelmi politika elsődleges kerete a NATO marad, az EU egy hitelesebb megerősített védelmet épít a belső és külső biztonság növelése érdekében, amibe beletartozik a védelem a terrorizmus és a hibrid fenyegetések ellen és az energiabiztonság is.

  Bővebben:
  https://eeas.europa.eu/headquarters...aking-recent-developments-and-whats-coming_en

  Infografika a jelentés témáiról:
  [​IMG]
 • Az EU biztonsági és védelmi csomagjáról.

  Megkapta a támogatást az első közös EU védelmi fejlesztési projekt, egy horvát fejlesztésű kiberkonfliktus szimulátor.
 • Előrelépés a közös védelem terén. A katonai mobilitás cselekvési terv lebontja a fizikai és jogi akadályokat a katonai felszerelés és személyzet EU-n belüli szállítása előtt, megfelelő irányítást és infrastruktúrát teremt az akadálytalan és hatékony védelmi mozgásokhoz az Unió területén.


 • antigonosz
  Őőő, most akkor az a jó hogy csak MAN-t lehet kapni?
  Az MAN-ek igen.

  A többieket a kutya sem kérdezi.

  Tudod mint Németországban. Poszt-demokratikus.
 • India diktál majd a Thess-Krupp konszernnek, legalábbis haditengerészetileg??
  Komolya bajban a német védelmi ipar egyik zászlóshajója....
  a ciik fordítóval elmegy, lusta vagyok most átgépelni sorry.

  (Megjegyzem, pár napja bejlentették, hogy felfüggesztik a pár hónapja aláírt szerződést Izraellel a további három tengo leszállításáról, amíg az üzlet nem "lesz teljesen tiszta" - hár ha ez lesz az üzletpolitikájuk, sok sikert a nemzetközi piacon), elképzelem hogy Ubuntuföldi államelnök-fővarázslónak megpróbálnak eladni valamit így...

  http://www.defence24.pl/703841,media-problemy-koncernu-tkms
 • Sharid
  A Dubai Airshow-*n mutatja be az MBDA 100 km hatótávolságú, farkasfalkaként?) együtt működő drónját az MBDA
  http://www.defenseworld.net/news/21240#.WghOVXa1u1s
  Bizonyára lesz majd az MBDA-nak farkasfalkaként együttműködő drón csapata, de - a félreértések elkerülése végett - képen szereplő fegyver és a linkelt cikk nem az...
  A kép és linkelt cikk az USA SDB-2 Eu.i konkurenséről szól, az MBDA Smart Glider nevű precíziós siklóbombáról.
  Amúgy tök jó a link, és 100 km hatótáv is stimmel...annyi hogy ez nem egy drón, hanem egy siklóbomba.
 • Több mint 90 millió euró lett átutalva védelmi fejlesztésekre az EU védelmének növelése érdekében.


  Jelentős előrelépés történt a katonai drónok tagállamok közötti kölcsönös átjárhatósága terén.


  Kiképzésekkel és gyakorlatokkal készül az EDA Európa katonai képességeinek növelésére.

Ugrás a fórum topichoz