|

Felvillantották az európai hadiipar jövőjét a németek és a franciák

Július 13-án, azaz múlt héten csütörtökön találkozott egymással Párizsban Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel, Németország kancellárja. Az egyeztetés igen nagy jelentőséggel bírt, az utána következő sajtótájékoztatón ugyanis a felek olyan bejelentéseket tettek, amik, ha megvalósulnak a bennük kitűzött célok, alapjaiban határozhatják meg az európai hadiipar, különösen a katonai repülőgép-gyártás jövőjét. Nem kevesebbről szólt többek között a két politikus közötti megegyezések egyike, mint arról, hogy a két ország közösen vág bele egy következő generációs harci repülőgép fejlesztésébe.

Úgy Macron, mint Merkel kifejtették, hogy szeretnének egy erősebb, egységesebb európai hadiipart, ami az egymással való versengés helyett inkább a kor kihívásaira tud koncentrálni. A zászlóshajóként funkcionáló, minden bizonnyal a legtöbb energiát és pénzt felemésztő vállalkozás egy olyan vadászbombázó kifejlesztése lesz, ami egyszerre válthatja le a Dassault Rafale és a Eurofighter Typhoon típusokat. Egyelőre természetesen semmi konkrétum nem hangzott el ennek kapcsán, egyedül annyit közöltek sajtótájékoztatójukon, hogy 2018 közepére szeretnék felállítani a projekt ütemtervét.

Az 500. Eurofighter |Fotó: Airbus Defence and Space Copyright Eurofighter Jagdflugzeug GmbH,

Apró érdekesség, hogy a közelmúltban felmerült: Németországban esetleg az F-35 Lightning II váltaná a Panavia Tornado vadászbombázókat. A Lockheed Martin ennek kapcsán nemrégiben bemutatta ajánlatát a német katonai és politikai vezetésnek, ismertetve a típus képességeit és az esetleges együttműködés feltételeit. Berlin azonban már akkor is hangsúlyozta: nem zárkóznak el egy saját típus kifejlesztésétől sem, így az F-35-ös csak egy a sok lehetséges opció közül.

Ezzel azonban még nincs vége a híreknek, ugyanis Berlin és Párizs megegyeztek az Airbus Helicopters (ex-Eurocopter) Tiger/Tigre harci helikopter új változatának kifejlesztésében, amit mindkét ország hadereje rendszeresíthet. Szintén közös erővel állnának neki levegő-föld fegyverek fejlesztésének, valamint tervbe vették szárazföldi haditechnika (tüzérségi eszközök és harckocsik) összehangolt beszerzését. Végül, de nem utolsó sorban pedig ismét felszínre került a közös európai UAV/UCAV kifejlesztésének terve: az „Eurodrone” projektről, ha minden jól megy, 2019 előtt aláírják a szerződést a felek.

Német Tiger UH harci helikopter. Airbus Helicopters,

Szó sincs azonban arról, hogy a németek és a franciák közösen szeretnék uralni az európai hadiipart: a légi és földi eszközök, valamint fegyverek fejlesztésébe be szeretnék vonni a lehető legtöbb Európai Uniós országot, például az olaszokat, a spanyolokat és a svédeket. Utóbbiak kapcsán logikus lépésnek tűnhet, hogy a JAS-39 Gripen utódja immáron ne egy teljesen saját fejlesztésű típus legyen, mivel ennek anyagi terheit nem biztos, hogy kibírná a svéd gazdaság.

Említést kell tennünk még Nagy-Britanniáról is, amely jelenleg ugyan kifelé tendál a közös európai projektekből, de vezető haditechnikai vállalata, a BAE Systems révén minden bizonnyal megjelenik majd valamely programban.

Fórum hozzászólások

 • krisss
  :D Hát az orosz integrációs politikai kicsit hatékonyabb mint az EU-s. És ott a helyiek sem félnek rendet tenni köztük, mert féltik a jogaikat...
  Olyan sikeres az orosz integrációs politika, hogy hamarosan már őket fogja integrálni az új többség, az is hatékony integráció lesz és az új többség sem fog félni rendet tenni ha féltik majd a jogaikat.
 • ulippo
  Nem az EU-ban lesz 10 éven belül minden harmadik lakos muszlim és nem az EU-ban épülnek sorban az új nagymecsetek, mert a muszlimok kinövik a régieket és már az utcán kell imádkozniuk.
  És csak az orosszal jön ! :D:D:D


  [​IMG]
 • Roni
  Ja és magyarországon is van oylan hogy NO -GO zóna muszlimok nélkül

  Erre már nehéz valamit reagálni ugye? Mert én erre tértem ki nem az oroszokra ;)
 • ulippo
  Olyan sikeres az orosz integrációs politika, hogy hamarosan már őket fogja integrálni az új többség, az is hatékony integráció lesz és az új többség sem fog félni rendet tenni ha féltik majd a jogaikat.
  Az Euban most sem félnek ez a különbség, pedig még nincsenek is annyira túlszaporodva.
 • Kéne nektek egy külön muszlimozós migránsozós topik, hogy ne offoljátok szét az összes topikot a kedvenc vesszőparipátokkal. Egy jó migránstopik ahol ki lehet beszélni, hogy mikor jön a kalifátus és hol tart a migránskaraván. Attól, hogy nektek ez a kedvenc témátok még nem biztos, hogy mindenki minden topikban erre kíváncsi.
 • ulippo
  Kéne nektek egy külön muszlimozós migránsozós topik, hogy ne offoljátok szét az összes topikot a kedvenc vesszőparipátokkal. Egy jó migránstopik ahol ki lehet beszélni, hogy mikor jön a kalifátus és hol tart a migránskaraván. Attól, hogy nektek ez a kedvenc témátok még nem biztos, hogy mindenki minden topikban erre kíváncsi.
  Neked meg nyitni kéne egy demokráciaexport topikot az összes olyan országról ahol a CIA puccsot szervez/hajt végre ahol, ünnepelheted a hasonló fejleményeket.

  Csak ne csodálkozz, ha agyatlan kb. hirdetőbot módjára osztod meg az EU-s dolgokat akkor hasonló színvonal jön vissza a másik végén.

  De már kifejtettem neked, hogy hiszek az Európai egységben, és az összefogás szükségességében, csak éppen azok a fránya "európai" értékek amikkel nem tudok azonosulni.
 • krisss
  Neked meg nyitni kéne egy demokráciaexport topikot az összes olyan országról ahol a CIA puccsot szervez/hajt végre ahol, ünnepelheted a hasonló fejleményeket.
  Ezeknek is megvan a maguk helye. A venezuelai demokrácia exportot a Dél-Amerika topikban lehet ünnepelni, tényleg szép békés demokratikus átmenetet láthatunk, de ezt ott kéne kitárgyalni.
 • ulippo
  Európa Kapitány villámlátogatást tartott az Európai Védelmi Ügynökségnél. Felmérte a készültséget, átnézte a védelmi terveket, mindent rendben talált. Európa ellenségeinek azt üzente, hogy nem lenne a helyükben.
  Kb. ettől a poszttól úgy érzem ez itt off volt.
  Ez a poszt maga a "Humor" topicban kellett volna megjelenjen, az utána következőknek meg kb. a társadalmi folyamatokban/esetleg biztonság politikában.
  Jelenleg jobban érdekelne hogy van-e fejlemény az európai 5. generáció harci repülőgép fejlesztési projekt kapcsán, például...
 • ulippo
  Kéne nektek egy külön muszlimozós migránsozós topik
  Ne muszlimozzál és ne azzal gyere amivel mutatni lehet Oroszországra(mert engem nem érdekel Oroszország) hanem a magyarországi kisebbség ezt gondolja arról a balfaxról .
  Na továbbra is várom a választ

  Ez esetben mit lép Európa Kapitány írom ezt neked mint pár kisebbség által elnevezett "sápadt képű" ;)
 • fapp_supervisor
  Ideszarsz majd leugatnak hogy büdös és még neked áll feljebb. Szép.
  Ő kezdte a muszlimozást Kitért a magyarországi kisebbség elől és elkezdte az orosz muszlimozást.
 • Roni
  Ő kezdte a muszlimozást Kitért a magyarországi kisebbség elől és elkezdte az orosz muszlimozást.
  Nekem azt árulja el valaki hogy ugyan miért kell megemlíteni bármilyen muszlim vonalat az "Európai védelmi szektor" topicban?

  Tény hogy ki mi elől tért ki, de miért kéne itt ezekre kitérni?
  Az EADS alkalmazottaknak vajon Mekka felé kell imádkozniuk napközben?

  Csak kérdezem...nem dolgozom ott, így lehet hogy tele vannak ők is fundamentalista terroristákkal, csak nem tudok róla...
 • boki
  USA megfenyegette Európát, hogy ne próbáljanak közösen új fegyvereket fejleszteni.

  Színjáték az egész! Vagy még haubagoi-nak lesz igaza
 • Az üzlet az üzlet. Merkel meg küldi az e-mailt Trampnak bocsi de az eladott autók bevételéből vettünk volna F35-öt dehát a védővámok miatt ....
 • Nem Európával vámháborúzik Trump hanem Kínával, nem Európát szankciózza hanem Oroszországot és nem Európát fenyegeti hanem Iránt. Az USA csak diplomatikusan jelezte, hogy miután európai cégek is kaptak részesedést jelentős amerikai helikopter és kiképzőgép beszerzésekben, ők is részt akarnak venni az európai projektekben. A PESCO-val se lehet komoly gondjuk mert annak alapelve, hogy nem a NATO helyett hanem a NATO mellett működik. Technikai részletekről lehet szó, nem vámháborúról, szankciókról, vagy fenyegetésről.

  Trump megoldja az európai együttműködést, Orbánnal nem csupán baráti hanem ikertestvéri szerződést kötött, a Patriotok mellé lehet hozzácsap még néhány Stingert is ajándékba :)
 • Na ezt ide rakom be ha nem gond.
  Szerb védelmi kiállítás. Az elején benne van a frissen szerzet H-145M is. Elvileg a druszáink saját cuccokat is fejlesztettek/fejlesztenek hozzá. Azért arra kíváncsi leszek hogy a komolyabb "úszóképes" lazar 4 mikor fog megjelenni? A feljavított 4x4 es BOV meg idehaza pl ÖTT nem e lenne jó? 50 es caliberrel.
 • Ide is átmásolom a Puma topikba írt kommentem egy részét, @mindenen kívül osztott meg egy német cikket, aminek az elején arról írnak, hogy több nagy összegű német beszerzésnek biztosított az anyagi forrása:

  https://esut.de/2019/06/fachbeitrae...u-210-weitere-schuetzenpanzer-puma-gesichert/

  Ebből az utóbbi szempontból viszont a cikk eleje a nagyon érdekes, mivel nem csak erre van meg a biztos anyagi fedezet, hanem:
  • Nehéz szállító helikopter
  • Többcélú hadihajó 180 (MKS 180-osztály)
  • Az Eurodrón kifejlesztése és beszerzése
  • Az említett második körös Puma rendelés, 210 db
  • A Tranch 1-es Eurofighter váltótípusának megnevezése (itt konkréten így fogalmaz, addig kell a típust eldönteni, gondolom a teszt program költségeire vonatkozik, vagy az új francia-német gép előfejlesztésére)
 • Borrell: fokozni kell a katonai segítségnyújtás képességét is az EU-ban.

  Az Európai Unióban a katonai együttműködés fokozására és a mobilitás nagyobb fokú biztosítására van szükség egy, a mostanihoz hasonló világjárvány megfékezését célzó civil törekvések segítése érdekében - jelentette ki az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden.
  Josep Borrell az uniós tagországok védelmi minisztereinek videókonferenciáját követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, az unió ellenálló képességének javítását szolgálja a tagállamok és az unió központi védelmi politikájának összehangolása egyebek mellett az életek mentését szolgáló intézmények és szervezetek ellen online elkövetett támadások felszámolása, valamint a hamis hírek terjesztői elleni fellépés fokozása érdekében.

  Beszámolt arról is, hogy az ülésen egyetértés mutatkozott a tekintetben, hogy a gazdasági újjáépítés, valamint az európai társadalom érdekében összefogásra van szükség a védelmi politika területén. A miniszterek fontosnak nevezték levonni a járvány következményeinek tanulságait, melyek segítségével új stratégia készítésének szükségességét hangsúlyozták a védelem és biztonság fokozását szolgáló közös uniós politika kialakításához.
  https://hirtv.hu/ahirtvhirei/borrel...itsegnyujtas-kepesseget-is-az-eu-ban-2501219#
 • ulippo
  Borrell: fokozni kell a katonai segítségnyújtás képességét is az EU-ban.

  Az Európai Unióban a katonai együttműködés fokozására és a mobilitás nagyobb fokú biztosítására van szükség egy, a mostanihoz hasonló világjárvány megfékezését célzó civil törekvések segítése érdekében - jelentette ki az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden.
  Josep Borrell az uniós tagországok védelmi minisztereinek videókonferenciáját követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, az unió ellenálló képességének javítását szolgálja a tagállamok és az unió központi védelmi politikájának összehangolása egyebek mellett az életek mentését szolgáló intézmények és szervezetek ellen online elkövetett támadások felszámolása, valamint a hamis hírek terjesztői elleni fellépés fokozása érdekében.

  Beszámolt arról is, hogy az ülésen egyetértés mutatkozott a tekintetben, hogy a gazdasági újjáépítés, valamint az európai társadalom érdekében összefogásra van szükség a védelmi politika területén. A miniszterek fontosnak nevezték levonni a járvány következményeinek tanulságait, melyek segítségével új stratégia készítésének szükségességét hangsúlyozták a védelem és biztonság fokozását szolgáló közös uniós politika kialakításához.
  https://hirtv.hu/ahirtvhirei/borrel...itsegnyujtas-kepesseget-is-az-eu-ban-2501219#
  Ennek én személy szerint én örülök és csak remélem,hogy ez meg is valósul.
 • One cannon to rule them all, One cannon to find them,
  One cannon to bring them all and in the darkness bind them

Ugrás a fórum topichoz