|

Felvillantották az európai hadiipar jövőjét a németek és a franciák

Július 13-án, azaz múlt héten csütörtökön találkozott egymással Párizsban Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel, Németország kancellárja. Az egyeztetés igen nagy jelentőséggel bírt, az utána következő sajtótájékoztatón ugyanis a felek olyan bejelentéseket tettek, amik, ha megvalósulnak a bennük kitűzött célok, alapjaiban határozhatják meg az európai hadiipar, különösen a katonai repülőgép-gyártás jövőjét. Nem kevesebbről szólt többek között a két politikus közötti megegyezések egyike, mint arról, hogy a két ország közösen vág bele egy következő generációs harci repülőgép fejlesztésébe.

Úgy Macron, mint Merkel kifejtették, hogy szeretnének egy erősebb, egységesebb európai hadiipart, ami az egymással való versengés helyett inkább a kor kihívásaira tud koncentrálni. A zászlóshajóként funkcionáló, minden bizonnyal a legtöbb energiát és pénzt felemésztő vállalkozás egy olyan vadászbombázó kifejlesztése lesz, ami egyszerre válthatja le a Dassault Rafale és a Eurofighter Typhoon típusokat. Egyelőre természetesen semmi konkrétum nem hangzott el ennek kapcsán, egyedül annyit közöltek sajtótájékoztatójukon, hogy 2018 közepére szeretnék felállítani a projekt ütemtervét.

Az 500. Eurofighter |Fotó: Airbus Defence and Space Copyright Eurofighter Jagdflugzeug GmbH,

Apró érdekesség, hogy a közelmúltban felmerült: Németországban esetleg az F-35 Lightning II váltaná a Panavia Tornado vadászbombázókat. A Lockheed Martin ennek kapcsán nemrégiben bemutatta ajánlatát a német katonai és politikai vezetésnek, ismertetve a típus képességeit és az esetleges együttműködés feltételeit. Berlin azonban már akkor is hangsúlyozta: nem zárkóznak el egy saját típus kifejlesztésétől sem, így az F-35-ös csak egy a sok lehetséges opció közül.

Ezzel azonban még nincs vége a híreknek, ugyanis Berlin és Párizs megegyeztek az Airbus Helicopters (ex-Eurocopter) Tiger/Tigre harci helikopter új változatának kifejlesztésében, amit mindkét ország hadereje rendszeresíthet. Szintén közös erővel állnának neki levegő-föld fegyverek fejlesztésének, valamint tervbe vették szárazföldi haditechnika (tüzérségi eszközök és harckocsik) összehangolt beszerzését. Végül, de nem utolsó sorban pedig ismét felszínre került a közös európai UAV/UCAV kifejlesztésének terve: az „Eurodrone” projektről, ha minden jól megy, 2019 előtt aláírják a szerződést a felek.

Német Tiger UH harci helikopter | Fotó: Airbus Helicopters ,

Szó sincs azonban arról, hogy a németek és a franciák közösen szeretnék uralni az európai hadiipart: a légi és földi eszközök, valamint fegyverek fejlesztésébe be szeretnék vonni a lehető legtöbb Európai Uniós országot, például az olaszokat, a spanyolokat és a svédeket. Utóbbiak kapcsán logikus lépésnek tűnhet, hogy a JAS-39 Gripen utódja immáron ne egy teljesen saját fejlesztésű típus legyen, mivel ennek anyagi terheit nem biztos, hogy kibírná a svéd gazdaság.

Említést kell tennünk még Nagy-Britanniáról is, amely jelenleg ugyan kifelé tendál a közös európai projektekből, de vezető haditechnikai vállalata, a BAE Systems révén minden bizonnyal megjelenik majd valamely programban.

Fórum hozzászólások

 • haubagoi
  Nem, mert az EU tagállamainak választaniuk kellett 1 (EGY) darab nyelvet a hivatalos nyelveik közül, amelyet az EU hivatalos nyelveként kívánnak regisztrálni.
  Írország az ír nyelvet választotta, Málta meg a máltait.

  English will not be an official EU language after Brexit, says senior MEP
  No other EU country has English as their official language and so it could lose its status.

  "When Ireland and Malta joined the EU, English was already an official language, which is why the two countries asked for Irish and Maltese to be added to the list."

  http://www.politico.eu/article/english-will-not-be-an-official-eu-language-after-brexit-senior-mep/
  Hány százalék beszéli az Írt hivatalokban, kórházakban, akár hétköznap?
 • Pocok75
  Hány százalék beszéli az Írt hivatalokban, kórházakban, akár hétköznap?
  Mikor a mi cégünk beindult, kazalnyi írt rendelt ide a német anyacég segíteni a működés beindítását. Egyetlen öreg ír volt köztük, aki ismerte az ír ABC-t és beszélte az ír nyelvet (egyébként egészen pontosan nem is ír, hanem "gael" = gél nyelv a neve).
 • emel
  Mikor a mi cégünk beindult, kazalnyi írt rendelt ide a német anyacég segíteni a működés beindítását. Egyetlen öreg ír volt köztük, aki ismerte az ír ABC-t és beszélte az ír nyelvet (egyébként egészen pontosan nem is ír, hanem "gael" = gél nyelv a neve).
  Én tudom @emel csak gondoltam kicsit megpiszkálom bagoly elméletét! Itt a falunkban is van két ír zsoké, de egyik sem beszéli a gaelt. Sőt már a wales-iek sem nagyon beszélik az anyanyelvüket. :D
 • Pocok75
  Én tudom @emel csak gondoltam kicsit megpiszkálom bagoly elméletét! Itt a falunkban is van két ír zsoké, de egyik sem beszéli a gaelt. Sőt már a wales-iek sem nagyon beszélik az anyanyelvüket. :D
  :) De ez most miért számít, hogy hányan beszélik a gaelt? Azt hittem az EU jogállam, ahol a jog számít :D Márpedig Írország a jog szerint a gaelt tette hivatalos
  EU-s nyelvnek, és ez akkor is igaz, ha senki sem beszéli.
 • haubagoi
  :) De ez most miért számít, hogy hányan beszélik a gaelt? Azt hittem az EU jogállam, ahol a jog számít :D Márpedig Írország a jog szerint a gaelt tette hivatalos
  EU-s nyelvnek, és ez akkor is igaz, ha senki sem beszéli.
  Akkor ennyiből maradhat az angol is mert azt meg az EU tette meg hivatalos nyelvének és akkor azt sem beszéli majd senki! :D :D
 • Az angol nyelvet nem lehet csak úgy leépíteni. Főleg itt az EU-ban nem, csak azért mert Anglia kiszállt. Attól még 1000 szállal fognak kapcsolódni az EU-hoz amiket nem fognak egyik pillanatról a másikra leépíteni...ha egyáltalán leépítik. Lehet, hogy 10-20 év múlva újra szavaznak és visszalépnek.
  A másik ok még egyszerűbb. Mert az angol nyelv világ nyelv...közös nyelv. Viszonylag könnyű és tetszetős. Köszönhetően annak a multi-kulti image-nek amit az angolszász államok képviselnek...USA, Britt szigetek, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika. Illetve a történelemnek...A Britt birodalom tette ezt lehetővé hiszen pár évszázadig Anglia uralta a fél világot. Ezért sok helyen ismerték és használták. Az USA mint szuperhatalom már az I.vh. de még inkább a 2.vh. után megörökölte ezt a pozíciót és szinte korlátlan befolyást szerzett a világ felett (katonai, kereskedelmi, politikai). Erre még rájött a globalizáció felgyorsulása, amely már ezen a nyelven zajlik. Ezen a nyelven kommunikálnak az üzleti/pénzügyi világ szereplői, a diplomaták. A számítástechnika nyelvezete is ezen alapszik. De sok egyéb területen is angol nyelvű terminológiák honosodtak meg...pl. tőzsde, logisztika stb.
  Gondolom ti is inkább angol nyelvű zenéket hallgattok a hazai együtteseken kívül...nem egyéb nyelvűeket.
  Amíg az angolszász kultúra ennyire áthatja a világot és főleg a nyugati civilizációt az angol nyelv nem fog elhalványulni. Főleg nem Európában. Az EU is egy több nemzetiségű közösség. Aminek szüksége van egy egységes minden tagállam számára elfogadható nyelvre. Külön-külön egyik sem ismerné el a másik nyelvét vezető nyelvnek. Mert a mélyben mindegyik nacionalista. Az angol használatával, viszont nem lépnek egymás tyúkszemére. Mondjuk úgy ez a kisebbik rossz és ráadásul adott. Hiszen valamennyi tagállamban ezt beszélik a legjobban mint idegen nyelv. Ráadásul az EU-n kívüli országokkal is ezzel lehet legkönnyebben kommunikálni.
  Az európai katonai vezénylési nyelv is marad az angol mert az EU-s tagállamok legtöbbje egyben NATO tag is. Az USA vezető szerepe itt is érvényesül.
  Amit én el tudok képzelni az egy angol nyelven alapuló kevert nyelv lenne (egyéb európai nyelvek szavaival). Olyasmi kialakulási metódussal mint a Dél-Afrikában beszélt afrikaans nyelv. Persze ez is eltartana 1-2 évszázadig.
 • Néhány adat a nyelvi vitához. Anyanyelvként a német az első az EU-ban 16%-al. Beszélt nyelvként az angol vezet 38%-al. 67% tartja a leghasznosabbnak az angolt. 25 tagországból ahol nem hivatalos nyelv az angol 19-ben ez a legnépszerűbb idegen nyelv.
 • És a biztonságról: a Bizottság és a biztonságpolitikai főképviselő ma a hibrid fenyegetések elleni védekezésről számol be. Európa egyik legsúlyosabb biztonsági kockázata a hibrid fenyegetés, mi történt eddig a védekezés terén és mi jön ezután.
 • Pocok75
  Akkor ennyiből maradhat az angol is mert azt meg az EU tette meg hivatalos nyelvének és akkor azt sem beszéli majd senki! :D :D
  Persze, nem attól függ, hogy melyik lesz a hivatalos nyelv, hogy hányan beszélik, hanem hogy mit mond a jog. A jog jelenleg azt mondja, hogy az angol
  nem maradhatna az EU hivatalos nyelve, na de a jogot meg majd úgy görbítik, hogy megfeleljen az aktuális politikai iránynak...
 • Az egész azonn áll vagy bukik, hogy a franciák mennyire ragaszkodnak a hajófedélzeti bohóckodásukhoz. Magam részéről viccesnek tartom, hogy a CDGn talán ha hat rafale lehet repképes átlagosan, és ezért a durván hat gépért az egész európai repülőipart és a sajátjukat elcseszték, vagyis e köré építették (mondjukaz USMC pont ugyanezzelcseszte szét az F-35öt - a flotta a szárnyasokkal mindig hülyén bánt).
  Elvileg már többször kijelentette a Dassault, hogy egyedül a büdös életben többet nem csinálnak ilyen gépet, és ha a flotta nem nyomja keresztül a hülyeségét, akkor jó esély is van rá. Igazság szerint egyszerűen olcsóbb lenne, ha csinálnának egy akkora hajót, amire ráfér két normális hosszúságú gőz/elektromágneses katapult meg leszállófedélzet, minthogy egy vadászgépet csináljanak meg úgy, hogy egy ekkora teknőn lehessen használni.
  A magam részéről teljesen reálisnak látom a dolgot, HA ezt sikerül kidolgozni.
 • Mintha pár éve arról lett volna szó, hogy a franciák a brit QE tervek alapján építenek egy hajót ( a britek meg kettőt). Rosszul emlékszem? Vagy volt ilyen terv de kuka lett?
 • A brit BAE nem zárja ki, hogy részt vesz a német-francia vadászgép projektben, de egyelőre kivár amíg jobban körvonalazódik a terv.
 • Az EU műhold kommunikációs piaca az Európai Védelmi Ügynökségen keresztül 19 országnak és 5 nemzetközi küldetésnek nyújt SatCom szolgáltatást kereskedelmi alapon.
 • ulippo
  A brit BAE nem zárja ki, hogy részt vesz a német-francia vadászgép projektben, de egyelőre kivár amíg jobban körvonalazódik a terv.
  Ha ő nem zárja ki akkor a másik oldal zárja ki ;) A brexitben az volt a lényeg, hogy a teljes jogú de Európa ellenes brittektől megszabaduljanak.
 • Brimstone
  Ha ő nem zárja ki akkor a másik oldal zárja ki ;) A brexitben az volt a lényeg, hogy a teljes jogú de Európa ellenes brittektől megszabaduljanak.
  A Brexitet a britek maguk indították, nem pedig mások, hogy megszabaduljanak tőlük. Ez egy védelmi együttműködés lenne, a védelmi szövetségből pedig nem lépnek ki a britek.
 • ulippo
  A Brexitet a britek maguk indították, nem pedig mások, hogy megszabaduljanak tőlük. Ez egy védelmi együttműködés lenne, a védelmi szövetségből pedig nem lépnek ki a britek.
  Az európaiak pedig semmiféle módon nem vettek részt a brexit kampányban, hagyták a hülyéket, hadd rúgják ki magukat. Maga az ügy kb 5 évvel ezelőttről lógott a levegőben.
 • Brimstone
  Az európaiak pedig semmiféle módon nem vettek részt a brexit kampányban, hagyták a hülyéket, hadd rúgják ki magukat. Maga az ügy kb 5 évvel ezelőttről lógott a levegőben.
  Hagyták hagy döntsék el maguk. Ehhez a szövetséghez szabadon lehet csatlakozni és szabad kilépni is. Ez nem az a rendszer amelyik tankokat küld ha valaki ki akar lépni.
 • ulippo
  Hagyták hagy döntsék el maguk. Ehhez a szövetséghez szabadon lehet csatlakozni és szabad kilépni is. Ez nem az a rendszer amelyik tankokat küld ha valaki ki akar lépni.
  Úgy próbálják tovább integrálni az EU-t, hogy közben letisztítják az ímmel-ámmal csellengőket, félig EU elleneseket . EU-s hadsereget, külpolitikát, komoly nemzetközi nagyhatalmi szerepet csak elkötelezett tagokkal lehet építeni.
 • A HK úgy döntött, ezentúl kb a fél világnak nem ad el fegyvert:  Founded in 1949 Heckler & Koch, a major producer of handguns, military rifles and sub-machine guns, quietly adopted a new policy to make it difficult to obtain export permits from the German government when dealing with a number of countries around the globe.

  Be the first to know - Join our Facebook page.


  Countries in the company's current ban include: Israel, Mexico, Brazil, India, Saudi Arabia, Egypt, the United Arab Emirates, Turkey, Malaysia, Indonesia or any African countries.

  The company quietly announced the move as a side note in its most recent annual report, stating that they will now only sell to “green countries,” which they defined as being NATO-members or “NATO-equivalent” (Japan, Switzerland, Australia and New Zealand) and those that met Transparency International’s corruption perceptions index and the Economist Intelligence Unit’s democracy index.
 • Nem tudom volt e már szó erről az Európai Véelmi Alapról (European Defence Fund) ...
  http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-1508_en.htm

  Az évi 5.5 milliárd EUR-s alap célja a fokozza Európa védelmi kapacitását.
  A kutatás-fejlesztési támogatások mellett szerintem különösen érdekes a tagállamok védelmi céginek az együttműködésének a támogatása.
  Erre a célra 2020-ig évi 500 millió 2020 után évi 1 milliárd EUR fordítható.
  20%-os támogatást biztosítanak a beruházásokhoz ami azt jelenti hogy 5 milliárd EUR közös beruházás lehet támogatott.

  Az Olaszok be is ijedtek..
  https://www.defensenews.com/global/...se-spending-fund-could-cripple-italian-firms/
  félnek hogy az EU-s támogatás segítségével a már most is jóval tőkeerősebb Francia és Német cégek felvásárolják az Olasz védelmi iparágban érdekelt cégeket.

Ugrás a fórum topichoz