|

Felvillantották az európai hadiipar jövőjét a németek és a franciák

Július 13-án, azaz múlt héten csütörtökön találkozott egymással Párizsban Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel, Németország kancellárja. Az egyeztetés igen nagy jelentőséggel bírt, az utána következő sajtótájékoztatón ugyanis a felek olyan bejelentéseket tettek, amik, ha megvalósulnak a bennük kitűzött célok, alapjaiban határozhatják meg az európai hadiipar, különösen a katonai repülőgép-gyártás jövőjét. Nem kevesebbről szólt többek között a két politikus közötti megegyezések egyike, mint arról, hogy a két ország közösen vág bele egy következő generációs harci repülőgép fejlesztésébe.

Úgy Macron, mint Merkel kifejtették, hogy szeretnének egy erősebb, egységesebb európai hadiipart, ami az egymással való versengés helyett inkább a kor kihívásaira tud koncentrálni. A zászlóshajóként funkcionáló, minden bizonnyal a legtöbb energiát és pénzt felemésztő vállalkozás egy olyan vadászbombázó kifejlesztése lesz, ami egyszerre válthatja le a Dassault Rafale és a Eurofighter Typhoon típusokat. Egyelőre természetesen semmi konkrétum nem hangzott el ennek kapcsán, egyedül annyit közöltek sajtótájékoztatójukon, hogy 2018 közepére szeretnék felállítani a projekt ütemtervét.

Az 500. Eurofighter |Fotó: Airbus Defence and Space Copyright Eurofighter Jagdflugzeug GmbH,

Apró érdekesség, hogy a közelmúltban felmerült: Németországban esetleg az F-35 Lightning II váltaná a Panavia Tornado vadászbombázókat. A Lockheed Martin ennek kapcsán nemrégiben bemutatta ajánlatát a német katonai és politikai vezetésnek, ismertetve a típus képességeit és az esetleges együttműködés feltételeit. Berlin azonban már akkor is hangsúlyozta: nem zárkóznak el egy saját típus kifejlesztésétől sem, így az F-35-ös csak egy a sok lehetséges opció közül.

Ezzel azonban még nincs vége a híreknek, ugyanis Berlin és Párizs megegyeztek az Airbus Helicopters (ex-Eurocopter) Tiger/Tigre harci helikopter új változatának kifejlesztésében, amit mindkét ország hadereje rendszeresíthet. Szintén közös erővel állnának neki levegő-föld fegyverek fejlesztésének, valamint tervbe vették szárazföldi haditechnika (tüzérségi eszközök és harckocsik) összehangolt beszerzését. Végül, de nem utolsó sorban pedig ismét felszínre került a közös európai UAV/UCAV kifejlesztésének terve: az „Eurodrone” projektről, ha minden jól megy, 2019 előtt aláírják a szerződést a felek.

Német Tiger UH harci helikopter | Fotó: Airbus Helicopters ,

Szó sincs azonban arról, hogy a németek és a franciák közösen szeretnék uralni az európai hadiipart: a légi és földi eszközök, valamint fegyverek fejlesztésébe be szeretnék vonni a lehető legtöbb Európai Uniós országot, például az olaszokat, a spanyolokat és a svédeket. Utóbbiak kapcsán logikus lépésnek tűnhet, hogy a JAS-39 Gripen utódja immáron ne egy teljesen saját fejlesztésű típus legyen, mivel ennek anyagi terheit nem biztos, hogy kibírná a svéd gazdaság.

Említést kell tennünk még Nagy-Britanniáról is, amely jelenleg ugyan kifelé tendál a közös európai projektekből, de vezető haditechnikai vállalata, a BAE Systems révén minden bizonnyal megjelenik majd valamely programban.

Fórum hozzászólások

 • ulippo
  Merkel és Macron tegnap bejelentette, hogy egy új európai vadászgép fejlesztésébe kezdenek és hogy ezúttal nem rivalizálás lesz hanem az európai repülőipar minél több szereplőjét összefognák egy közös gépért ami egységesíthetné a sokféle európai flottát.
  http://www.euractiv.com/section/politics/news/france-and-germany-to-develop-new-european-fighter-jet
  Kövezzetek meg, de szerintem ez a közös európai 5. generációs vadász a 2030-as évek elejére baromság.
  Egy 5. gen gép kifejlesztése alsó hangon lesz 20 mrd. eur és a gépek egységára is baromi magas lesz egy F35-höz képest.

  Szerintem akkor inkább rendeljék meg az EF-ből a tranche 3b-t, a tranche2-őt meg retrofitteljék az AESA radarral. Illetve menjenek rá az UAV-ok fejlesztésére.

  Ezen túl én kifejlesztenék a METEOR hajtóművét felhasználva egy új ARM rakétát. Szerintem egy HARM méretűre felskálázott Meteor földi, álló célpont ellen tudna kb. 150 km-es hatótávot.Az azért a legtöbb mai korszerű orosz SAM ellen elég volna. Megjegyzem egy ilyen ARM fegyver az F35-re integrálva lenne igazán overkill.
  De egy szorosabb katonai együttműködés esetén azt is csinálhatnák az európai államok, hogy ha a hollandok/belgák/dánok/norvégok/olaszok úgy is rendszeresítik az f35-öt, akkor azok lesznek a légvédelmi lefogók, a Rafi+EF meg lehetne a "nehéztüzérség".

  Továbbá én inkább azt csinálnám a németek helyében, hogy kukáznám ezt a MEADS-ot, és inkább beszállnék az ASTER 30 block2 (AMB) fejlesztésébe, harcászati repülők ellen meg egy Meteor+Iris-t SLM kombóval játszó NASAMS-ot rendszeresítenék.
 • speziale
  Kövezzetek meg, de szerintem ez a közös európai 5. generációs vadász a 2030-as évek elejére baromság.
  Egy 5. gen gép kifejlesztése alsó hangon lesz 20 mrd. eur és a gépek egységára is baromi magas lesz egy F35-höz képest.
  Honnan veszed, hogy ez az említett gép 5G lesz? Ezt nem említették. Szerintem Európában akik akarnak 5G gépet és meg is engedhetik maguknak azok már eléggé benne vannak az F-35 programban, belefektettek a fejlesztésbe, rendelésbe, beszállító üzembe vagy összeszerelő üzembe, nekik már elég értelmetlen lenne kiszállni egy valamikori európai 5G repülő miatt. Rajtuk kívül meg ki rendelne ilyet és mennyit?

  Szerintem ha már újabb közös európai vadászt akarnak, akkor egy könnyebb és olcsóbb gépet kéne fejleszteni az EF-nél, olyat amilyet az átlagos európai országok is megengedhetnek maguknak, olyat amivel tényleg egységesíteni lehetne az európai flottát és amiből lenne reális esély nagy számú rendelésre, ebből állhatna az európai flotta derékhada. A pénzesebb államok meg csiszolgassák csak tovább a Typhoon-t. Akik meg úgy érzik, hogy 5G-re van szükségük azoknak ott az F-35, EU és NATO tag országok előtt nincsen politikai akadálya a rendelésnek.

  Reméljük nem csak arról van szó, hogy Merkel és Macron a stratégiai együttműködésüket egy presztízsberuházással akarja megkoronázni, egy olyan 5G géppel amiből ketten vennének 100-200 darabot. Egy fejlett, de gazdaságos európai igásló kéne amivel akár Szlovákia, Horvátország vagy Bulgária is felválthatná a kiöregedő típusait.
 • ulippo
  Szerintem az is marad függetlenül attól, hogy Nagy-Britannia kilép az EU-ból. A légi irányítás nyelve is az angol, ez sem fog megváltozni a brexit miatt és az sem, hogy a legszélesebb körben beszélt nyelv marad.
 • Juncker: Why English is 'losing EU clout' - BBC News


  Nah, akkor ennyit az egységről. Vagy a német lesz a kötelező nyelv, vagy bye-bye EU.
 • Amíg azt is angolul mondja, hogy english is loosing importance addig a közönség is csak nevet rajta. Nincs és nem is lesz kötelező nyelv, az EU-nak 24 hivatalos nyelve van és egyik sem kötelező. Az, hogy az angol a közös nyelv nem egy döntés eredménye és ezt nem is lehet egy döntéssel megszüntetni. Amíg az emberek ezt használják mert ezzel értik meg egymást a legjobb eséllyel addig így marad. Ha angolul beszélsz egy észthez, vagy dánhoz vagy szlovákhoz azt jó eséllyel megérti, németül vagy franciául jóval kisebb az esély.
 • ulippo
  Honnan veszed, hogy ez az említett gép 5G lesz? Ezt nem említették. Szerintem Európában akik akarnak 5G gépet és meg is engedhetik maguknak azok már eléggé benne vannak az F-35 programban, belefektettek a fejlesztésbe, rendelésbe, beszállító üzembe vagy összeszerelő üzembe, nekik már elég értelmetlen lenne kiszállni egy valamikori európai 5G repülő miatt. Rajtuk kívül meg ki rendelne ilyet és mennyit?
  Egyrészt az egész új európai gépfejlesztés a Tornadó váltása kapcsán jött elő. Ha azt a 2030-as évek elején váltani akarják, abból csak 5. gen gép lehet.

  ulippo
  Szerintem ha már újabb közös európai vadászt akarnak, akkor egy könnyebb és olcsóbb gépet kéne fejleszteni az EF-nél, olyat amilyet az átlagos európai országok is megengedhetnek maguknak, olyat amivel tényleg egységesíteni lehetne az európai flottát és amiből lenne reális esély nagy számú rendelésre, ebből állhatna az európai flotta derékhada.
  Ez totál értelmetlen. 4. gen ilyen típusú gépnek már ott a Gripen E. 5. gen gép meg a belső fegyvertér miatt nem lehet se kicsi, se olcsó. Ráadásul tényleg nem tudom ki venne ebből.
  Belgium/Hollandia/Dánia/Norvégia F35-el mennek tovább
  Svédek: gripen E
  Olaszok: EF+f35
  Franciák: Rafale
  Németek: EF+?
  Spanyolok: EF+?
  Finnek: most indul a beszerzés, valamelyik euró kacsa, vagy F18E/F35 lesz

  tehát az új gép potenciális piaca a német tornadók és spanyol f18-sok leváltása (bár szerintem azokat már a '20-as években leváltják majd). Ezen kívül maradnak a KKE országok, akik összesen max. 100 gépet ha tudnak rendelni.

  az új gépnek szerintem max akkor van értelme, ha azzal majd a 2040-es évektől az EF+Rafi+Gripen E triót váltják, majd 2050 vége fele az f35-ket. Ehhez viszont már 6. gen gépet kellene fejleszteni (jelentsen az bármit is). Ezért írtam, hogy most belevágni egy 5. gen gép fejlesztésébe totál értelmetlen, mert akkor 2040 táján megint ott lesz az európai repgyártás, hogy egy generációval az USA mögött vannak.
 • speziale
  Ehhez viszont már 6. gen gépet kellene fejleszteni

  Mert hát ugye ha 5 gen gépet nem fejlesztünk de 6-kat már fogunk tudni önerőből Bezzeg az oroszok o_O
 • ulippo
  Amíg azt is angolul mondja, hogy english is loosing importance addig a közönség is csak nevet rajta. Nincs és nem is lesz kötelező nyelv, az EU-nak 24 hivatalos nyelve van és egyik sem kötelező. Az, hogy az angol a közös nyelv nem egy döntés eredménye és ezt nem is lehet egy döntéssel megszüntetni. Amíg az emberek ezt használják mert ezzel értik meg egymást a legjobb eséllyel addig így marad. Ha angolul beszélsz egy észthez, vagy dánhoz vagy szlovákhoz azt jó eséllyel megérti, németül vagy franciául jóval kisebb az esély.
  Sokra is mész vele, hogy angolul jelentette be, hogy franciául fog beszélni - ha utána az egész beszédét (ami nincs a videón) franciául mondta.
  Ráadásul bevezetőként is csak azért választotta az angolt, hogy Theresa May is értse, meg az angolokat is sértse.
 • haubagoi
  Sokra is mész vele, hogy angolul jelentette be, hogy franciául fog beszélni - ha utána az egész beszédét (ami nincs a videón) franciául mondta.
  Ráadásul bevezetőként is csak azért választotta az angolt, hogy Theresa May is értse, meg az angolokat is sértse.
  Addig amíg ha üzleti útra mégy Kínába, és az angollal jobban boldogulsz, mintha tudsz kínaiul ("ferde szemmel" néznek rád, ha tudsz kínaiul, és nyugatiként mégy oda üzletelni), addig a franciát és a németet el lehet felejteni.

  Több nagy német cégnek dolgoztam már, és mivel globális cégek, a belső kommunikáció hivatalos nyelve az angol volt.
  Tetszik vagy sem, de az angol nyelv hegemóniáját nem lesz könnyű megtörni, már csak azért sem, mert ha a németet akarnák előtérbe helyezni, akkor a franciák mit szólnak, és fordítva? Angol hivatalos nyelvű EU tagállam továbbra is maradt, így a globális valóságot az EU ideológiával nem olyan fájó összeegyeztetni.
 • Veér István
  Addig amíg ha üzleti útra mégy Kínába, és az angollal jobban boldogulsz, mintha tudsz kínaiul ("ferde szemmel" néznek rád, ha tudsz kínaiul, és nyugatiként mégy oda üzletelni), addig a franciát és a németet el lehet felejteni.

  Több nagy német cégnek dolgoztam már, és mivel globális cégek, a belső kommunikáció hivatalos nyelve az angol volt.
  Tetszik vagy sem, de az angol nyelv hegemóniáját nem lesz könnyű megtörni, már csak azért sem, mert ha a németet akarnák előtérbe helyezni, akkor a franciák mit szólnak, és fordítva? Angol hivatalos nyelvű EU tagállam továbbra is maradt, így a globális valóságot az EU ideológiával nem olyan fájó összeegyeztetni.
  István, rendben van, értem, amit mondasz, de. Junker is azt mondta, hogy "lassan de biztosan" csökken az angol jelentősége az EU-ban. Lassan. És az EU-ban.
  Világ szinten (Kínás példa) más a helyzet, persze.

  Másrészt, pont erről van szó, hogy: "ha a németet akarnák előtérbe helyezni, akkor a franciák mit szólnak, és fordítva?" Hát pont ez a kérdés. De ettől függetlenül meg fogják próbálni a németet vs. a franciát előtérbe helyezni, mert a hiúság, és a Brexitelő angolokkal szembeni revans ösztön ezt fogja eredményezni.
  És valóban. Ennek az EU szakadása lesz a vége, mert nincs az a német, amely képes lenne elfogadni a franciát mint az EU egyetlen hivatalos nyelvét, így az EU csak akkor marad egyben, ha a franciák törődnek bele, hogy a német lesz az EU hivatalos nyelve. (Esélyes, hogy ez sem fog menni.)
  Az pedig, hogy a német és a francia együtt legyen az EU két legfontosabb hivatalos nyelve, az megint nem fog menni, mert nagyon kevés olyan ember lesz, aki megtanul két olyan nyelvet, amely egyenként is nehezebb az angolnál.

  Továbbá, lehet, hogy maradt angol hivatalos nyelvű EU tagállam (Írország), de olyan EU tagállam NEM maradt, amely az angolt választotta volna EU-s hivatalos nyelvnek (mivel Írország az ír nyelvet választotta, mondván, hogy az angol Anglia miatt amúgy is hivatalos nyelv lesz).

  Így most az angol ki kell, hogy kerüljön az EU hivatalos nyelveinek sorából, mivel az egyetlen EU-s tagállam, amely az angolt válaszotta EU-s hivatalos nyelvnek, Anglia volt.
 • haubagoi
  István, rendben van, értem, amit mondasz, de. Junker is azt mondta, hogy "lassan de biztosan" csökken az angol jelentősége az EU-ban. Lassan. És az EU-ban.
  Világ szinten (Kínás példa) más a helyzet, persze.

  Másrészt, pont erről van szó, hogy: "ha a németet akarnák előtérbe helyezni, akkor a franciák mit szólnak, és fordítva?" Hát pont ez a kérdés. De ettől függetlenül meg fogják próbálni a németet vs. a franciát előtérbe helyezni, mert a hiúság, és a Brexitelő angolokkal szembeni revans ösztön ezt fogja eredményezni.
  És valóban. Ennek az EU szakadása lesz a vége, mert nincs az a német, amely képes lenne elfogadni a franciát mint az EU egyetlen hivatalos nyelvét, így az EU csak akkor marad egyben, ha a franciák törődnek bele, hogy a német lesz az EU hivatalos nyelve. (Esélyes, hogy ez sem fog menni.)
  Az pedig, hogy a német és a francia együtt legyen az EU két legfontosabb hivatalos nyelve, az megint nem fog menni, mert nagyon kevés olyan ember lesz, aki megtanul két olyan nyelvet, amely egyenként is nehezebb az angolnál.

  Továbbá, lehet, hogy maradt angol hivatalos nyelvű EU tagállam (Írország), de olyan EU tagállam NEM maradt, amely az angolt választotta volna EU-s hivatalos nyelvnek (mivel Írország az ír nyelvet választotta, mondván, hogy az angol Anglia miatt amúgy is hivatalos nyelv lesz).

  Így most az angol ki kell, hogy kerüljön az EU hivatalos nyelveinek sorából, mivel az egyetlen EU-s tagállam, amely az angolt válaszotta EU-s hivatalos nyelvnek, Anglia volt.
  3 uniós ország van ahol hivatalos nyelv az angol: Nagy-Britannia, Írország és Málta. Ha Nagy-Britannia kilép akkor is marad 2, így az angol is marad hivatalos uniós nyelv.

  Az EU nyelvi rendszerének alapelve, hogy bárki bármelyik hivatalos nyelvet használhatja az uniós intézményekben. Egyik sincs kitiltva és egyik se kötelező. Az, hogy az angol a leggyakoribb nem egy szabály írja elő, hanem a beszélők választása alakítja ki. Ahogy az sincs volt előírva, hogy az angol legyen a leggyakoribb, azt sem lehet előírni, hogy a német vagy francia legyen. Ez kizárólag a beszélők választásától függött eddig is és ezután is csak ettől fog függni. Nincs és nem is lesz kötelező nyelv, bárki bármelyik hivatalos nyelvet használhatja.
 • ulippo
  3 uniós ország van ahol hivatalos nyelv az angol: Nagy-Britannia, Írország és Málta. Ha Nagy-Britannia kilép akkor is marad 2, így az angol is marad hivatalos uniós nyelv.

  Az EU nyelvi rendszerének alapelve, hogy bárki bármelyik hivatalos nyelvet használhatja az uniós intézményekben. Egyik sincs kitiltva és egyik se kötelező. Az, hogy az angol a leggyakoribb nem egy szabály írja elő, hanem a beszélők választása alakítja ki. Ahogy az sincs volt előírva, hogy az angol legyen a leggyakoribb, azt sem lehet előírni, hogy a német vagy francia legyen. Ez kizárólag a beszélők választásától függött eddig is és ezután is csak ettől fog függni. Nincs és nem is lesz kötelező nyelv, bárki bármelyik hivatalos nyelvet használhatja.
  Nem, mert az EU tagállamainak választaniuk kellett 1 (EGY) darab nyelvet a hivatalos nyelveik közül, amelyet az EU hivatalos nyelveként kívánnak regisztrálni.
  Írország az ír nyelvet választotta, Málta meg a máltait.

  English will not be an official EU language after Brexit, says senior MEP
  No other EU country has English as their official language and so it could lose its status.

  "When Ireland and Malta joined the EU, English was already an official language, which is why the two countries asked for Irish and Maltese to be added to the list."

  http://www.politico.eu/article/english-will-not-be-an-official-eu-language-after-brexit-senior-mep/
 • ulippo
  3 uniós ország van ahol hivatalos nyelv az angol: Nagy-Britannia, Írország és Málta. Ha Nagy-Britannia kilép akkor is marad 2, így az angol is marad hivatalos uniós nyelv.

  Az EU nyelvi rendszerének alapelve, hogy bárki bármelyik hivatalos nyelvet használhatja az uniós intézményekben. Egyik sincs kitiltva és egyik se kötelező. Az, hogy az angol a leggyakoribb nem egy szabály írja elő, hanem a beszélők választása alakítja ki. Ahogy az sincs volt előírva, hogy az angol legyen a leggyakoribb, azt sem lehet előírni, hogy a német vagy francia legyen. Ez kizárólag a beszélők választásától függött eddig is és ezután is csak ettől fog függni. Nincs és nem is lesz kötelező nyelv, bárki bármelyik hivatalos nyelvet használhatja.
  A latint se tudja már a kutya se, a görögöt se, a francia is nagy sikk volt még nemrég aztán kit érdekel ma? Az angol épp így fog kimúlni.
 • haubagoi
  Nem, mert az EU tagállamainak választaniuk kellett 1 (EGY) darab nyelvet a hivatalos nyelveik közül, amelyet az EU hivatalos nyelveként kívánnak regisztrálni.
  Írország az ír nyelvet választotta, Málta meg a máltait.

  English will not be an official EU language after Brexit, says senior MEP
  No other EU country has English as their official language and so it could lose its status.

  "When Ireland and Malta joined the EU, English was already an official language, which is why the two countries asked for Irish and Maltese to be added to the list."

  http://www.politico.eu/article/english-will-not-be-an-official-eu-language-after-brexit-senior-mep/
  Hány százalék beszéli az Írt hivatalokban, kórházakban, akár hétköznap?
 • Pocok75
  Hány százalék beszéli az Írt hivatalokban, kórházakban, akár hétköznap?
  Mikor a mi cégünk beindult, kazalnyi írt rendelt ide a német anyacég segíteni a működés beindítását. Egyetlen öreg ír volt köztük, aki ismerte az ír ABC-t és beszélte az ír nyelvet (egyébként egészen pontosan nem is ír, hanem "gael" = gél nyelv a neve).
 • emel
  Mikor a mi cégünk beindult, kazalnyi írt rendelt ide a német anyacég segíteni a működés beindítását. Egyetlen öreg ír volt köztük, aki ismerte az ír ABC-t és beszélte az ír nyelvet (egyébként egészen pontosan nem is ír, hanem "gael" = gél nyelv a neve).
  Én tudom @emel csak gondoltam kicsit megpiszkálom bagoly elméletét! Itt a falunkban is van két ír zsoké, de egyik sem beszéli a gaelt. Sőt már a wales-iek sem nagyon beszélik az anyanyelvüket. :D
 • Pocok75
  Én tudom @emel csak gondoltam kicsit megpiszkálom bagoly elméletét! Itt a falunkban is van két ír zsoké, de egyik sem beszéli a gaelt. Sőt már a wales-iek sem nagyon beszélik az anyanyelvüket. :D
  :) De ez most miért számít, hogy hányan beszélik a gaelt? Azt hittem az EU jogállam, ahol a jog számít :D Márpedig Írország a jog szerint a gaelt tette hivatalos
  EU-s nyelvnek, és ez akkor is igaz, ha senki sem beszéli.
 • haubagoi
  :) De ez most miért számít, hogy hányan beszélik a gaelt? Azt hittem az EU jogállam, ahol a jog számít :D Márpedig Írország a jog szerint a gaelt tette hivatalos
  EU-s nyelvnek, és ez akkor is igaz, ha senki sem beszéli.
  Akkor ennyiből maradhat az angol is mert azt meg az EU tette meg hivatalos nyelvének és akkor azt sem beszéli majd senki! :D :D
 • Az angol nyelvet nem lehet csak úgy leépíteni. Főleg itt az EU-ban nem, csak azért mert Anglia kiszállt. Attól még 1000 szállal fognak kapcsolódni az EU-hoz amiket nem fognak egyik pillanatról a másikra leépíteni...ha egyáltalán leépítik. Lehet, hogy 10-20 év múlva újra szavaznak és visszalépnek.
  A másik ok még egyszerűbb. Mert az angol nyelv világ nyelv...közös nyelv. Viszonylag könnyű és tetszetős. Köszönhetően annak a multi-kulti image-nek amit az angolszász államok képviselnek...USA, Britt szigetek, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika. Illetve a történelemnek...A Britt birodalom tette ezt lehetővé hiszen pár évszázadig Anglia uralta a fél világot. Ezért sok helyen ismerték és használták. Az USA mint szuperhatalom már az I.vh. de még inkább a 2.vh. után megörökölte ezt a pozíciót és szinte korlátlan befolyást szerzett a világ felett (katonai, kereskedelmi, politikai). Erre még rájött a globalizáció felgyorsulása, amely már ezen a nyelven zajlik. Ezen a nyelven kommunikálnak az üzleti/pénzügyi világ szereplői, a diplomaták. A számítástechnika nyelvezete is ezen alapszik. De sok egyéb területen is angol nyelvű terminológiák honosodtak meg...pl. tőzsde, logisztika stb.
  Gondolom ti is inkább angol nyelvű zenéket hallgattok a hazai együtteseken kívül...nem egyéb nyelvűeket.
  Amíg az angolszász kultúra ennyire áthatja a világot és főleg a nyugati civilizációt az angol nyelv nem fog elhalványulni. Főleg nem Európában. Az EU is egy több nemzetiségű közösség. Aminek szüksége van egy egységes minden tagállam számára elfogadható nyelvre. Külön-külön egyik sem ismerné el a másik nyelvét vezető nyelvnek. Mert a mélyben mindegyik nacionalista. Az angol használatával, viszont nem lépnek egymás tyúkszemére. Mondjuk úgy ez a kisebbik rossz és ráadásul adott. Hiszen valamennyi tagállamban ezt beszélik a legjobban mint idegen nyelv. Ráadásul az EU-n kívüli országokkal is ezzel lehet legkönnyebben kommunikálni.
  Az európai katonai vezénylési nyelv is marad az angol mert az EU-s tagállamok legtöbbje egyben NATO tag is. Az USA vezető szerepe itt is érvényesül.
  Amit én el tudok képzelni az egy angol nyelven alapuló kevert nyelv lenne (egyéb európai nyelvek szavaival). Olyasmi kialakulási metódussal mint a Dél-Afrikában beszélt afrikaans nyelv. Persze ez is eltartana 1-2 évszázadig.
 • Néhány adat a nyelvi vitához. Anyanyelvként a német az első az EU-ban 16%-al. Beszélt nyelvként az angol vezet 38%-al. 67% tartja a leghasznosabbnak az angolt. 25 tagországból ahol nem hivatalos nyelv az angol 19-ben ez a legnépszerűbb idegen nyelv.
 • És a biztonságról: a Bizottság és a biztonságpolitikai főképviselő ma a hibrid fenyegetések elleni védekezésről számol be. Európa egyik legsúlyosabb biztonsági kockázata a hibrid fenyegetés, mi történt eddig a védekezés terén és mi jön ezután.
 • Pocok75
  Akkor ennyiből maradhat az angol is mert azt meg az EU tette meg hivatalos nyelvének és akkor azt sem beszéli majd senki! :D :D
  Persze, nem attól függ, hogy melyik lesz a hivatalos nyelv, hogy hányan beszélik, hanem hogy mit mond a jog. A jog jelenleg azt mondja, hogy az angol
  nem maradhatna az EU hivatalos nyelve, na de a jogot meg majd úgy görbítik, hogy megfeleljen az aktuális politikai iránynak...
 • Az egész azonn áll vagy bukik, hogy a franciák mennyire ragaszkodnak a hajófedélzeti bohóckodásukhoz. Magam részéről viccesnek tartom, hogy a CDGn talán ha hat rafale lehet repképes átlagosan, és ezért a durván hat gépért az egész európai repülőipart és a sajátjukat elcseszték, vagyis e köré építették (mondjukaz USMC pont ugyanezzelcseszte szét az F-35öt - a flotta a szárnyasokkal mindig hülyén bánt).
  Elvileg már többször kijelentette a Dassault, hogy egyedül a büdös életben többet nem csinálnak ilyen gépet, és ha a flotta nem nyomja keresztül a hülyeségét, akkor jó esély is van rá. Igazság szerint egyszerűen olcsóbb lenne, ha csinálnának egy akkora hajót, amire ráfér két normális hosszúságú gőz/elektromágneses katapult meg leszállófedélzet, minthogy egy vadászgépet csináljanak meg úgy, hogy egy ekkora teknőn lehessen használni.
  A magam részéről teljesen reálisnak látom a dolgot, HA ezt sikerül kidolgozni.
 • Mintha pár éve arról lett volna szó, hogy a franciák a brit QE tervek alapján építenek egy hajót ( a britek meg kettőt). Rosszul emlékszem? Vagy volt ilyen terv de kuka lett?

Ugrás a fórum topichoz