|

HTKA Hírhalom 2017. 23. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

Ugyan egyre valószínűbb, hogy Kanada végül nem az F-35-ös mellett teszi le a voksát, a kormány továbbra is szeretné életben tartani lehetőségeit az 5. generációs vadászbombázó beszerzésére. Ennek részeként áprilisban 30 millió dollárt utaltak a déli határon túlra, hogy támogassák a gép fejlesztését. 1997 óta ezzel már 373 millió zöldhasúval vették ki részüket a JSF programból.

Az Amerikai Haditengerészet újabb lépést tett az F/A-18E/F Super Hornetek IRST rendszerrel való felszerelése felé. 89 millió dolláros szerződést kötöttek a Boeingel, mely szerint a cég megkezdi a képalkotó infravörös kamerás rendszer Block II-es verziójának integrálását a Super Hornetek fedélzeti rendszerébe. A munkát 2020 áprilisáig kell elvégezniük. Dan Gillian, aki a mamutvállalatnál F/A-18E/F típusért felelős részleg vezetője bízik abban, hogy a következő évtizedben is lesz dolguk a típus gyártásával, legalábbis a visszajelzések ezt mutatják.

A Boeing nyerte el a következő kísérleti űrrepülőgép kifejlesztésére létrehozott programot. A DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) által indított XS-1 projekt célja egy olyan új űrrepülőgép osztály első példányának létrehozása, mely rövid időn belül alacsony költségű alternatívát biztosít teher kijuttatására az űrbe.
A vállalat elképzelése egy pilóta nélküli, business-jet-el azonos méret kategóriába eső repülőeszköz, mely csak saját hajtóművét használva függőlegesen száll fel, majd hagyományos kifutópályára érkezik vissza. Mindezt legalább 3000 fontos, azaz 1360 kilogrammos terheléssel kell tudnia. Az első repülést 2020-ra tűzték ki, a projekt akkor tekinthető sikeresnek, ha a gép 10 napon belül 10 felszállást teljesít majd.

A Saabnál abban bíznak hogy Horvátország hamarosan megkezdi jelenlegi vadászgép flottájának leváltási programját. A válalat európai részlegének vezetője, Magnus Lewis-Olsson arról számolt be, hogy dél-nyugati szomszédaink erős érdeklődést mutattak a JAS-39 Gripen felé, így bíznak benne, hogy típusukat választják a MiG-21-esek leváltására. Érzésük szerint a következő egy-két évben aktuálissá válhat a téma.

Németország hivatalosan is információkat kért az Amerikai Egyesült Államoktól az F-35-ösről. A Luftwaffe jelenlegi negyedik generációs Tornado vadászbombázóinak leváltása 2025 és 2035 között esedékes, addigra ki kell választaniuk az utódot. Egyelőre egyik típus mellett sem kötelezték el magukat, csupán az információgyűjtést kezdték meg, de az F-35-ös előnye bármilyen más pályázóval szemben az alacsony észlelhetősége, ráadásul az említett időpontra már az ára is jelentősen alacsonyabb lesz a jelenleginél.

Egy videó, melyen az Orosz Hadsereg Ka-52-es helikoptere támadja az Iszlám Állam páncélozott járműveit.

Gyakorlórepülés közben elvesztette egyik An-26-osát az Orosz Légierő. Hajtóműhibát szimulálva gyakoroltak, azonban a szállítógép az ideális siklópálya alá ereszkedett, és 150 méterrel a kifutó előtt ért földet. Tűz tört ki a fedélzeten, a 6 fős személyzet egy tagja életét vesztette, de a többieket is súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Május 24-én a brit védelmi minisztérium hivatalosan is átadta a Pakisztáni Haditengerészet által tavaly rendelt 7 Sea King helikoptert. A forgószárnyasok karbantartására egy független szerződést írtak alá a M/s Vector Aerospace céggel.

Forrás: alert5.com ,

Újabb 16 ASELSAN lézeres célmegjelölő rendszert rendelt Törökországtól Pakisztán 25 millió dollárért. Az első rendelést még tavaly júniusban adták le, a konténerek a JF-17-esek arzenálját bővítik.

Az indiai kormány törölte a kis hatótávolságú légvédelmi rendszer (SR-SAM – Short Range Surface to Air Missile) beszerzésére indított pályázatot. Az 5-6 éve folyamatban lévő verseny során több cég termékét is tesztelték. A projekt törlésével keletkező hiányt a hazai fejlesztésű Akash rendszer beszerzésével pótolják. Ezzel idáig 2 ezredet szereltek fel a rakétával, ezt duplázzák meg jövőre.

Kísérleti indítóállványról indított Akas repül kijelölt célja felé | Forrás: livefistdefence.com ,

Humanitárius feladat közben zuhant le a Srí Lankai Légierő egyik Mi-17-ese. A helikopter egy elárasztott faluba vitt étel szállítmányt amikor a baleset bekövetkezett. Szerencsére senki sem sérült meg.

Az Indonéz Haderő parancsnoka, Gatot Nurmantyo tábornok egy helyi híforrás kérésére mondta el, hogy az átvett AW101-esek nem felelnek meg az általuk támasztott követelményeknek. A helikoptereket csapatszállító és kutató-mentő szerepkör betöltésére vásárolták, ennek megfelelően a hátsó rámpás verziót szerették volna rendszeresíteni. Ehhez képest a forgószárnyasok utóbbi elem nélkül, VVIP felszereléssel készültek.

Maradjunk még Indonéziánál – az Interfax-Ukraine híroldal szerint a dél-kelet ázsiai állam szívesen kezdene Ukrajnával közösen egy légiharc rakéta, radarrendszer és szállítógép fejlesztésébe.
A két ország katonai kapcsolata más területekre is kiterjed, Indonézia például nemrég kezdte meg az Ukrajnától 2014 februárjában rendelt BTR-4M páncélozott csapatszállító járművek tesztelését.

A Fülöp-szigeteken mérlegelik annak a lehetőségét, hogy orosz precíziós fegyverzettel szereljék fel az FA-50PH-kat. Érdekes lenne látni a Dél-Koreából beszerzett, nyugati fejlesztésű könnyű támadógépek orosz fegyverzettel. Ezek mellett támadó helikopterekhez való rakétákat, illetve mesterlövész puskákat is vásárolnának. A kiszemelt tételek alaposabb szemügyre vételét a hamarosan megrendezésre kerülő helyi haditechnikai kiállításon ejtik meg.

Kényszerleszállás gyakorlása közben behúzott futókkal ért földet a Francia Haditengerészet egyik Eurocopter AS 365N3 Dauphin helikoptere. A balesetre Francia Polinéziában, Moorea szigetén került sor, szerencsére senkinek sem esett baja.