|

HTKA Hírhalom 2016. 24. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Hírhalom nagy

Még az évtized vége előtt döntés születik a svéd kiképzőgépek leváltásáról. A Saab 105 (Sk 60) sugárhajtású oktatógépek többszörös modernizáción estek át, de a közel 50 éve szolgálatban álló gépek már finoman szólva sem a mai technikai színvonalat képviselik, így lassan esedékes a cseréjük. A svédek nagy reményt fűztek a megvalósulás előtt becsődölő Eurotraining projekthez, de a közös európai kiképzőközpont hiányában úgy döntöttek, hogy megtartják az alap- és haladó képzést is határon belül. A korábban közzétett követelményekről itt lehet olvasni.

A Boeing októberben tervezi teszteli az CH-47F Chinook új rotorlapátjait. Az új konstrukciónak köszönhetően növekszik a típus maximális felszállósúlya és hasznos terhelhetősége 900 kilogrammal növekszik. A fejlesztés a külföldi vásárlók számára is vonzóbbá teheti a típust.

A dán döntéshozók rábólintottak a tender végeredményére, így immáron hivatalos, hogy a Lockheed Martin F-35 Lightning II típusú vadászbombázó váltja az F-16AM/BM Fighting Falcon gépeket. Az északi ország az F-35A variánsból 27 darabot vásárol.

Dániánál maradva: megérkezett a skandináv országba az első három Sikorsky MH-60R Seahawk helikopter, melyet a kiöregedő Westland Lynx 90 leváltására rendeltek. Az amerikai típusból 9 darabot rendeltek, az utolsó darabokat 2018 közepéig szállítja le a gyártó. A hivatalos szolgálatba állás 2019-ben esedékes.

Forrás: RDAF

Forrás: RDAF ,

A General Atomics megbízást kapott az Olasz Légierőtől a Rafael RecceLite felderítő konténer MQ-9 Reaper fedélzetén történő integrálására. A repülési teszteket várhatóan 2017 elején végzik majd el.

Június 5-én kényszerleszállást hajtott végre az Iráni Légierő (IRIAF) egyik Pilatus PC-7 típusú kiképző repülőgépe. A pilóta és a növendék sikeresen kimenekült a roncsból.

Izrael június 7-én átvehette az utolsó Alenia Aermacchi M-346 „Lavi” típusú sugárhajtású kiképzőgépet is, ezzel teljessé volt a közel-keleti ország 30 gépes flottája.

A Russian Helicopters részéről bejelentették, hogy még idén leszállítják Kazahsztán számára az első Mi-35M típusú harci helikoptereket.

A Lengyel Légierő nem panaszkodhat a fiatal F-16C/D Block 52+ verziójú Fighting Falcon vadászbombázókkal, de máris a modernizációjukat tervezik: 2025-re AESA radarral látnák el mind a 48 gépet. Emellett módosítanák az amerikaiakkal kötött szerződést is: új logisztikai csomagot szeretnének vásárolni a gépekhez, ugyanis az eredeti ajánlatban szereplő alkatrész-támogatás gyakorisága nem felel meg a lengyeleknek.

Az első lengyel Sólymok egyike

Az első lengyel Sólymok egyike ,

Május 31-én balesetben megsemmisült a P.1HH Hammerhead prototípusa. A Piaggio Aero által fejlesztett pilóta nélküli típus a Trapani repülőtérről történő felszállást követően veszett oda. A baleset jelentősen visszavetheti a fejlesztési programot, pedig gépre már megrendelés is van: Thaiföld és az Egyesült Arab Emírségek is benyújtotta igényét a típusra, mely iránt az olasz vezetés is érdeklődik.

A US Army sikeres tesztet hajtott végre egy MQ-1C Gray Eagle szárnyai alá függesztett JAGM rakétával. Állításaik szerint ebben a párosban nagyobb potenciál van, mint az AGM-114 Hellfire rakétában, beleértve a mozgó célpontok elleni hatékonyságot is.

A Pilatus Aircraft újabb két PC-9 MkII típusú kiképzőgépet szállított le a Maláj Királyi Légierő számára. A következő időszakban újabb három példány átadását tervezik.

Kazahsztán egyeztetéseket kezdett az Iljusinnal Il-112 és Il-76MD-90A (Il-476) teherszállító, valamint Il-78 légi-utántöltő repülőgépek vásárlásáról, közölte a vállalat igazgatója, Szergej Velmozskin. Pontos darabszámokról egyelőre nem esett szó.

Az első Il-476-os, mely idén szeptemberben repült először | Fotó: Mihail Klimentyev, RIA Novosti

Az első Il-476-os, mely idén szeptemberben repült először | Fotó: Mihail Klimentyev, RIA Novosti ,

Mivel a szoftveres módosítások nem oldották meg teljesen a problémát, a Boeing a KC-46A merevcsöves utántöltő rendszerének áttervezésére szorul. Ez természetesen további csúszásokat eredményez a programban, de az USAF vezetőinek legalább annyi öröme marad, hogy a pluszköltségeket a fixáras szerződés miatt a Boeing viseli.

Indonézia moszkvai nagykövete elárulta, hogy országa továbbra is tárgyal a Szuhoj Szu-35Sz beszerzéséről. A 8 gépes üzletről részeként az indonézek ráadásul igényelnek részleges technológiai transzfert is.

Az USAF F-16 Fighting Falcon és A-10 Thunderbolt II gépei bevetették az APKWS (Advanced Precision Kill Weapon System) rakétát Irakban és Afganisztánban. A lézerirányítású fegyver tűzkeresztsége korábban megtörtént a USMC AV-8B Harrier II gépeinek fedélzetén, valamint a US Army Apache helikopterei is használták már éles körülmények között.

Cáfolván a korábbi értesüléseket, a Dél-afrikai Köztársaság védelmi minisztere, Nosiviwe Mapisa-Nqakula elmondta, hogy jelenleg 13 darab bevethető Gripen harci gépük van, a maradék 13 gépet pedig karbantartást követően lekonzerválva tartják.

Magyar és dél-afrikai Gripen találkozója Linköpingben | Fotó: Phoenix HTKA.hu

Magyar és dél-afrikai Gripen találkozója Linköpingben | Fotó: Phoenix HTKA.hu ,

Az MQ-8C pilóta nélküli helikopter az US Navy döntése értelmében megkapja a Leonardo-Finmeccanica új Osprey X-hullámsávban dolgozó AESA radarját. A három egységből álló berendezés 360 fokos, körkörös lefedettséget biztosít. Ezzel képes lesz légtér-ellenőrzőként is tevékenykedni.

A Boeing 667 millió dolláros megrendelést kapott 24 darab AH-64E Apache Guardian harci helikopter legyártására. A forgószárnyasok Katarba kerülnek majd, az eladást még 2014-ben hagyta jóvá a Kongresszus.

A napokban kisebb port kavart, hogy az egyik kínai Csengdu J-10 vadászbombázó veszélyesen megközelítette elfogás közben a kínai felségvizeket közel merészkedő amerikai RC-135 kémrepülőgépet. Nem sokkal korábban egy haditengerész EP-3 járt hasonlóan.

Az USAF múzeuma különös darabra feni a fogát: a hamarosan kivonásra kerülő elnöki repülőgépek egyikét szeretnék megkaparintani. A VC-25 fogadására már meg is kezdték a felkészülést, 40.8 millió dollárért közel 21 ezer négyzetméteres óriáshangárt építenek, melyek ajtajai elég nagyok lesznek a Boeing 747-esből kialakított monstrum fogadására.

Ezen a 2003-ban, a Hawaii-i Hickam légibázison készült fotón az egyik VC-25A már a betonon álldogál, míg Air Force One hívójelű kollégája épp George W. Bush-sal a fedélzetén készül a talajfogásra. | Fotó: Roman Gray, USMC

Ezen a 2003-ban, a Hawaii-i Hickam légibázison készült fotón az egyik VC-25A már a betonon álldogál, míg Air Force One hívójelű kollégája épp George W. Bush-sal a fedélzetén készül a talajfogásra. | Fotó: Roman Gray, USMC ,

A cseh bizottság befejezte a magyar Gripen tavalyi Lion Effort hadgyakorlaton történt balesetének kivizsgálását. A vizsgálat megállapította, hogy a cseh félről nem történt mulasztás az eset során, a hiba okának a pilótát jelölték meg, aki nem tudta lelassítani a gépet a pályavég előtt. Az esetről magyar tájékoztatás továbbra sem történt.

Újra bevethetik a Taranis pilóta nélküli kísérleti repülőgépet. A BAE Systems tájékoztatása szerint tárgyalásban állnak a brit kormánnyal, hogy a 2013 és 2015 között három tesztsorozat során használt demonstrátort felhasználják az angol-francia közös pilóta nélküli eszköz technológiájának teszteléséhez.

Srí Lanka két darab használt C-130K Hercules vásárlását tervezi. A gépek korábban a Brit Királyi Légierő flottájában szolgáltak, majd a Marshall Aerospace általi korszerűsítést és karbantartást követően kerülhetnek az ázsiai országba gépenként 17.5 millió dolláros árért cserébe.

Indiai kormányközeli források szerint öt ország is bejelentkezett az oroszokkal közösen fejlesztett BrahMos hajó-elleni rakétáért, többek között Malajzia, Thaiföld és a Fülöp-szigetek is. A BrahMos Aerospace által közölt információk szerint a Vietnam, Indonézia, Dél-afrikai Köztársaság, Chile és Brazília képviselőivel is tárgyalnak a fegyver eladásáról.

BrahMos haditengerészeti változat

BrahMos – haditengerészeti változat ,

A hírek szerint Kanadában továbbra sem tettek le arról, hogy olcsóbb alternatívát rendszeresítsenek az F-35 Lightning II helyett. A Lockheed Martin erre úgy reagált, hogy közölte, amennyiben az észak-amerikai ország kitáncol a szerződésből, ők is felbontják a kanadai beszállítókkal kötött összesen 825 millió dolláros megrendeléseiket.

Halálos baleset történt az indiai repülőgép-hordozón június 10-én. Az INS Vikramaditya fedélzetén mérgező gáz szivárgott ki a szennyvíz-tisztító rendszerből egy rutin karbantartás során, melynek során egy tengerész és egy civil szakember életét vesztette, két további ember pedig megsérült.

Az F-35 program késése miatt az USMC 30 darab F/A-18C Hornetet reaktivál. A gépek jelenleg a Davis-Monthan bázison található géptemetőben vannak tartósan lekonzerválva, de már meg is kötötték a szerződést a Boeing vállalattal, mely a kikonzerválást és a szükséges karbantartásokat elvégzi rajtuk.

Forrás: Aeroprints.com

Forrás: Aeroprints.com ,

Június 10-én gyakorlórepülés közben lezuhant a Montenegrói Légierő egyik Aérospatiale Gazelle helikoptere. A balesetben megsérült a légierő parancsnok-helyettese, Namik Arifovic ezredes is.

A vizsgálat megállapította, hogy a március 30-án lezuhant dél-koreai KF-16-os balesetét az okozta, hogy a hajtóműbe került a szívócsatorna egyik borítóeleme. A gép nem sokkal korábban karbantartáson vett részt.

2013 októberében már felmerült, most újra napirendre került a hír, hogy Pakisztán török gyártású T129 típusú harci helikoptereket vásárolna. A két fél védelmi minisztere a napokban újabb egyeztetéseken vett részt, melyen a forgószárnyas adás-vétele mellett felmerült a pakisztáni PAC Super Mushshak alap kiképzőgép törökországi exportja is.