|

Nagy volumenű beszerzéseket jelentett be Katar

A közel-keleti emírség részéről tegnap jelentős fegyverbeszerzéseket jelentettek be, melynek részeként harcihelikopterekkel, légtérellenőrző és tanker gépekkel, valamint légvédelmi rendszerekkel gazdagodik a haderejük. A csomag elemei természetesen nem a semmiből jöttek, például az AH-64E, vagy a Patriot PAC-3 ügye már 2012-ben jelezve lett az Egyesült Államok, mint a mostani csomag egyik jelentős szállítója felé.

Az amerikaik részéről a legnagyobb szeletet a Boeing, Lockheed Martin, Raytheon trió szakította:

A Boeing 24 AH-64E Apache Guardian, valamint 3 B737 alapú légtérellenőrző gép szállítását könyvelheti el, melynek kapcsán azt lehet tudni, hogy az Apache vonatkozás 8,9 milliárd riál, avagy mintegy 2,45 milliárd dollárba fog kerülni. A törökök, ausztrálok, dél-koreaiak által már használt Boeing 737 AEW&C árazásáról nem nyilatkoztak a katariak, annyit azonban lehet tudni, hogy az amerikaiknál egyelőre biztosan elköltésre kerülő pénzmag 27,5 milliárd riálban (~7,6 milliárd dollár) lett megnevezve.

Ausztráliában már szolgálatban áll a típus, a törökök a koreaiakhoz hasonlóan idén kapják meg az első példányt

Ausztráliában már szolgálatban áll a típus, a törökök a koreaiakhoz hasonlóan idén kapják meg az első példányt ,

Nem panaszkodhat a Raytheon / Lockheed Martin páros sem, lévén a Raytheon egy még januári közlése szerint a katariakkal az idei év első felében 2 milliárd dollár értékben terveznek a Patriot PAC-3 légvédelmi rendszert érintő szerződést kötni. Ezt fejelnék meg a források szerint a két vállalatnál Javelin tankelhárítók beszerzésével.

Dohában azonban nem csak amerikai portéka beszerzéséről született döntés, lévén az európai felhozatalból is mazsoláztak: 22 NH90 helikopter ebszerzése mellett köteleződtek el mintegy 2 milliárd euró értékben, amit 2 Airbus A330 MRTT tankerral fejelnek meg, megalapozva ezzel légierejük légi utántöltő képességét.

Szaúdi A330MRTT

Szaúdi A330MRTT ,