|

Lekonzerválták Gripenjeiket a dél-afrikaiak

Pénzhiány miatt tucatnyi JAS-39C/D Gripen típusú vadászbombázó tartós tárolását határozta el a Dél-afrikai Légierő (SAAF).

Nosiviwe Mapisa-Nqakula, a dél-afrikai védelmi miniszter kedden bejelentette, hogy a szűkös költségvetés miatt 12 darab Gripen vadászbombázót tartós tárolásba helyeznek. (Az első gépek tárolását ráadásul nem is most végezték el, egyes példányok már 2010 óta vákuumfóliában tengetik napjaikat.) A 26 üzembe állított gépből jelenleg 10 (vagy még annál is kevesebb) bevethető Gripen, 12 lekonzervált gép és 6 kiképzett pilóta alkotja az állományt, melynek évi teljes (!) repült óra kerete összesen 150 óra a gépeket üzemeltető 2. Század számára.

Magyar és dél-afrikai Gripenek találkozása Linköpingben | Fotó: Phoenix HTKA.hu

Magyar és dél-afrikai Gripenek találkozása Linköpingben | Fotó: Phoenix HTKA.hu ,

A Dél-afrikai Légierő 1998. novemberében döntött a Gripen mellett, mely a típus első exportsikerét jelentette. A SAAF 26 darab Gripent rendelt, a csomagot 17 együléses “C” és 9 kétszemélyes, harci-kiképző “D” változat alkotta. Az első példányt 2005 októberében, az utolsó gépet 2012 szeptemberében vették át. A megmaradt gépek, melyek a 2010-es futball VB-t is vigyázták, a Limpopo tartományban található Makhado Légibázison települő 2. Század állományában üzemelnek.

Fotó: Saab

Fotó: Saab ,

Kérdés, hogy a most kialakult helyzet milyen hatással lesz a Dél-Afrikába tervezett nemzetközi harckiképző iskolára, a GFWC-re (Gripen Fighter Weapon School).

11 hozzászólás “Lekonzerválták Gripenjeiket a dél-afrikaiak”

  1. Szörnyű ez a leépülés ami a dél afrikai országban van. Egyértelműnek tűnik manapság hogy az új kormányzat képtelen a gazdaságot és a valamikori legendásan jó hadiipart, és hadsereget legalább a régi formájában fenntartani. Ha ez így folytatódik , akkor vissza süllyednek a környékbeli országok színvonalára. Sajnos nem csak a gazdaság hanem a közbiztonság is katasztrofális, a kérdés az mikor lesz ebből robbanás.

  2. Elég szomorú nézni hogy mi folyik arrafelé. Meg lehet nézni hogy amint kezdték átvenni a hatalmat az őslakosok, vagy megálltak a fejlődésben , vagy kimondottan elkezdtek visszaesni. A legutóbbi két példa erre Zimbabwe és Dél Afrika. Elűzik a fehér embert és kiderül hogy még a meglévő infrastruktúrát sem képesek üzemeltetni. Szánalmas…