|

HTKA Hírhalom 2012. 36. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Miközben az iraki kormány 2014 szeptemberére várja a légierő első F-16-osainak érkezését, Arizonában már meg is kezdték a pilóták átképzését. Első lépcsőben két pilóta csatlakozott a Tucson nemzetközi reptéren állomásozó Nemzeti Gárda 162. vadász századához, ahol rajtuk kívül a szingapúri, dán, lengyel, japán valamint holland pilóták is részt vesznek a nemzetközi kiképzésen.

—-

Szintén Tucson-hoz köthető, hogy az itt működő Raytheon Missile Systems a napokban jelentette be, hogy megkezdték a MALD-J célgép sorozatgyártását. A pár éve bemutatott repülőeszköz a már régebben is a konfliktusokban műcélként a légvédelem leterhelésére használt MALD (Miniature Air-Launched Decoy) pilóta nélküli gép újabb, zavaróeszközzel felszerelt verziója. A módosításra azért volt szükség, mert a mai konfliktusokban nehezen lenne elképzelhető egy zavarás nélkül repülő cél, és a légvédelem ebből sejthetné, hogy nem valódi harceszközről van szó, így nem is foglalkoznának vele.

—-

Az Amerikai Haditengerészetnél döntöttek a repülő erők légvédelmi rendszerek elleni képességeinek bővítéséről, ennek értelmében megrendelték az AGM-88 Harm „radargyilkos” rakéta legújabb, E jelzésű változatát. A Raytheon az Advanced Anti-Radiation Guided Missile (AARGM) név alatt futtatott program során igyekezett kiküszöbölni az eddig is gyártott Harm verziók hiányosságait. Utóbbiak közül talán a legfontosabb, hogy ha a célba vett radar megszüntette a kisugárzást, a rakéta célt tévesztett – ezt a problémát az új változatnál GPS beépítésével oldották meg. Másik fontos újításnak számít a hatótávolság növelése, amely ideális körülmények között elérheti a 100 kilométert, így az indító gépnek nem kell berepülnie a légvédelem hatásos körzetébe.
Az új fegyverrel az előzetes teszteket idén tavasszal végezték el a haditengerészet VX-9 és VX-31 tesztelő és kiértékelő századai a China Lake repülőtér körzetében, ezek során 633 órát repültek és 12 indítást hajtottak végre. Idén nyáron már megkezdték a pilóták és a karbantartók kiképzését az új eszközre.
Az AGM-88E Harm „radargyilkos” rakétát az Amerikai Haditengerészet F/A-18C/D/E/F és EA-18G harci gépein kívül az Olasz Légierő Tornado ECR vadászbombázói is megkapják.

AGM-88E HARM

Az AGM-88E a korábbi HARM változatokkal szemben sokkal nehezebben kijátszható | Forrás ,

És ha már a „radargyilkos” rakétákról van szó, Oroszország sem marad el a fejlesztésekben – pénteken a Hydroaviation GIDROAVIASALON 2012 elnevezésű kiállításon hivatalosan is bejelentették, hogy a Tactical Missiles Corporation konzorcium megkezdte legújabb lokátorok elleni rakétájának, a H-31PD-nek a sorozatgyártását.

A H-31PD legfelül a sorban ,

A Togói Légierő átvette használt CN-235M-10 típusú könnyű szállítógépét a Dél-afrikai Köztársaságban Johannesburg mellett, a Lanseria nemzetközi reptéren. A gépet korábban a Botswanai Légierő üzemeltette egészen 2009 decemberi leállításáig, új hazájában a légierő régi DHC-5 Buffalo szállítógépeinek leállítása után a szállító kapacitásban marad űrt töltheti be.

Mexikói CN235 MPA

CN235 haditengerészeti változata, itt mexikói színekben | Fotó: Airbus Military ,

A Thai Királyi Légierő 100 millió dollár értékben vásárolt Franciaországtól új gyártású EC725 helikoptereket. Az új forgószárnyasok kutató mentő szerepkörben váltják majd az eddig használt UH-1H típust. A 12 példányra szóló szerződést augusztus 29-én írták alá a felek.

Lengyelország 3 milliárd zloty értékben – 800 millió dollár – szerezne be helikoptereket a hadserege számára. A 26 példány megvásárlásáról szóló tendert ősszel indítanák, várhatóan három nevezővel: Sikorsky Aircraft, AugustaWestland valamint az Eurcopter.
A tender győztese előnyös helyzetbe kerül a további forgószárnyas beszerzéseket illetően, ugyanis a lengyelek hosszútávú tervei között szerepel 100 további példány beszerzése 2018 után.

—-

Az Amerikai Hadsereg újabb RQ-11B Raven könnyű felderítőt rendelt csapatai számára. A 15 millió dolláros szerződés értelmében a gépek mellé irányító rendszereket, pótalkatrészeket és kiszolgáló eszközöket szállít az AeroVironment.

—-

A General Atomics Aeronautical Systems szeptember 5-én jelentette be, hogy sikeresen elvégezte első repülését az MQ-9 Reaper Block 1-plus jelzésű változata. A modernizált Reaper első szárnyalására még május 24-én kerítettek sort, de a hírt csak most hozták nyilvánosságra. A Block 1-plus meg nem nevezet képességnövekedéssel ruházza fel az MQ-9-et.

MQ-9 Reaper taxizik fegyverzettel a szárnyai alatt ,

Brazília augusztus 29-én vehetett át 3 Mi-35M csatahelikoptert Oroszországtól, jelentette be Igor Korocsenko, a moszkvai bázisú Center for Analysis of Global Arms Trade cég elnöke. Brazíliában ezzel a szállítmánnyal már 9-re ugrott az átvett Mi-35M-ek száma, és a tervek szerint a fennmaradó 3 példányt is átvehetik az év végéig.
A dél-amerikai ország 2008-ban rendelt 12 példányt a Mi-24 exportváltozatából, 150 millió dollárért.

Immár a Brazil Légierő egyik Mi-35M gépéről készített korábbi felvétel

Immár a Brazil Légierő egyik Mi-35M gépéről készített korábbi felvétel ,

Hamarosan átveheti a Dél-Afrikai Légierő utolsó 4 darab JAS-39 Gripen vadászbombázóját. A 2008-ban megrendelt 9 kétüléses és 17 együléses példányból előbbieket már átadta a svéd gyár, utóbbiakból azonban még csak 13 került az afrikai állam légi erejéhez. Az utolsó négy példány közül szeptember közepén átvehetik az első, C 3126 jelzésűt, miután azt hajóval átszállították Svédországból Fokvárosba.

276 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2012. 36. hét”

  1. Szerintem a H-31PD a képen középen van, nem de? Más honlapon is rosszul van feltüntetve..

    @molni:

    A HARM hivatalos hatótávolsága szerintem régen sem volt köszönő viszonyban az igazival. Gondolj csak a 99-ben Bulgáriába elcsatangolt darabra..

  2. Lehetségesnek látom hogy a Harm nél megváltoztatták az indítási repülési profilját Lehet hogy indításnál nem egyenesen indul hanem felfelé gyorsít és magasabb ritkább légrétegben halad és a hajtómű ki égése után tovább siklik nagyobb távolságra Más rakétáknál is repülnek így Nagyobb távolságot el lehet így érni Így nem kellet hozzá nyúlni a hatóműhöz sem a rakéta szerkezetéhez Én ezt tippelem

  3. Ez mindig is így volt. Mivel jellemzően közepes magasságban (6-8 km) indították ez pont az a zóna, ahol 10-15 másodperces hajtómű működési időnél is megéri feljebb mászni. A máódszer másik előnye, hogy a sugárzás érzékelési szöge más lesz, a távolság hiba így kisebb a szögmérés hibájából adódódan.

  4. Így van Molni

    lehet hogy még ezt finomítottak valahogy és ezzel tudtak kicsikarni egy kis plusz hatótávot Sőt Most meg nem mondom hogy melyik rakétával csinálták meg Már nem emlékszem De olyan trükkel is értek már el hatótáv növekedést hogy csak a rakéta súlypontját változtatták meg egy kicsit Mondjuk ezt nem értem hogyan Én csak ezt olvastam pár éve

  5. Na ne bonyolítsuk túl. A betűk a hangok jelölésére szolgálnak. Vannak latin betűk és vannak a cirill betűk. (A kínai, japán, arab stb. írást most hagyjuk.) Az hogy ezek néha hasonlítanak egymásra, az a nyelvtanuló problémája. Állítólag gyakran előforduló jelenség azoknál akik egyszerre tanultak meg magyarul és oroszul írni (ált.iskola első évei), hogy sokáig keverik kézzel írás közben a g és d betű írását, mert az oroszban a „d” hangot a „g” betű jelöli.

  6. Az oroszok eladják a legnagyobb desszantos-szállító hajójukat a „Mitrofan Moszkalenko”- t, amelyik az Ěszaki flottánál szolgált 2002-ig majd tartalék állomonyba kerult, mivel túl drága a felújítása eladják ócskavasnak 2,5 millió USD (11,5 t vas) Pedig nem is olyan oreg, hisz 1990-benkerult a flottához.
    50 tank, 80 BTR vagy BMP, ill. 120 teherkocsi szállítására képes.

    http://izvestia.ru/news/534803

  7. Molni

    Az csak pénz és elhatározás kérdése ott meg megvan mind kettő .

    Amúgy meg mit akar Romney ezzel mutatni?már így is fölénybe vannak mindenkivel.
    A legnagyobb bibi az exportal lenne ezzel kinyírva az oroszokat.

  8. Egy volt Malévos, most az ACE-nak dolgozó ember mondta:
    Jelen állás szerint a szolnoki múzeumban lévő utasszállítók (is?) a Nemzeti Múzeum gyűjteményébe tartoznak, így azokat csakis szétszerelni lehet, vágni nem. A gond csak az, hogy „nincs élő ember”, aki tudná, hogy hogy is lehet ezt szakszerűen elvégezni, a technológiát ezer éve meg betették egy páncélszekrénybe a sok közül, ami természetesen csordultig vannak papírokkal.
    Hozzátartozik a dologhoz, hogy a múzeum anyagának szétszerelését és elszállítását két nap akarják megoldani, mellesleg lebontani két házat, egy kis légvezeték rendezgetés, miegymás.
    Van valami unijós pályázat, és ha nem lövik el erre a pénzt, akkor vissza kell fizetni.
    Egy Auchan méretű hangárt ugye nem lehet felhúzni a bázis valamelyik sarkában…

  9. Roni:
    „Romney több f-22 akar vásárolni ha megnyeri az elnökválasztást.”
    „Amúgy meg mit akar Romney ezzel mutatni?”

    Szerinted? Romney politikus, pláne repi. Választások előtt. Esélye van a húsosfazékhoz jutni. Beígér fűt fát, hogy a repiké legyen a Fehér Ház. Ennyi.
    Ha meg is nyeri, a királyá koronázás mikor van a Capitolium dombon? Január 20. Utána lassan mire beindul minden, az esetleges F22-es beszerzés sztorija a 889. a listán, plusz még jöhet olyan akadály, amit előröl nem látnak. Addira a szakemberek máshol dolgoznak (más cégnél akár?), a gyártósor szétkapva. Szóval…..

  10. Külön haditechnikai rovat a honvdelem.hu
    http://www.honvedelem.hu/hatter/haditechnika

    Cseh-magyar közös gyakorlat:
    http://www.honvedelem.hu/cikk/33696_cel_a_szakmai_felkeszultseg_fejlesztese

    Honvédelmi nevelés Debrecenben:
    http://mno.hu/belfold/indul-a-honvedelmi-neveles-debrecenben-1102646

    Emelték a szlovák katonák szolgálati idejét:
    http://www.bumm.sk/72571/25-ev-szolgalat-utan-mehetnenek-nyugdijba-a-rendorok-es-katonak.html

    Népszavazás a kötelező sorkatonaságról Ausztriában:
    http://nol.hu/kulfold/nepszavaznak_az_osztrak_hadseregrol

  11. Kolumbia 10 db UH-60 Black Hawk helikopter vásárolt és CASA C 212-esek beszerzését tervezi:
    http://latina-press.com/news/134468-kolumbien-luftwaffe-erhaelt-10-uh-60-black-hawk-transporthubschrauber/

    Guetamala kormánya 3 új katonai bázist nyit, a drogbandák elleni harc jegyében:
    http://latina-press.com/news/134357-regierung-von-guatemala-eroeffnet-drei-neue-militaerbasen/

    Kolumbiában megint kilőttek néhány FARC terrositát:
    http://latina-press.com/news/134349-kolumbien-mindestens-sieben-farc-terroristen-bei-militaerischer-operation-getoetet/

  12. Lassan de biztosan keresztet vethetnek a szlovákok is a haderőre, évek óta szinte nuku fejlesztés, amit beszereztek az meg nem működik lásd pl. a kommunikációs rendszerüket. Korábban a kormányukban volt egy olyan elköpés, hogy már a légierő léte a tét. Nos, úgy néz ki, hogy ez hamarosan valósággá is válhat.

  13. „Az orosz nyelvben két fajta “h”-hang van az x az magyarul is KH nem csak angolul, és van a másik “h” ami a magyar h-hang és oroszul a г betű jelöli.”

    Az x magyarul h. Pont. (by molni :DDD) Nincs tovább. Az, hogy hogyan ejtik az oroszok, más történet, attól az még h és kész. Magyarul a „kh” hang meg két hang (gyk: k és h), nem egy. Szóval ez orbitális baromság volt, de legnagyobb örömömre sikerült fokozni: valójában a г megfelelője magyarul hangban és betűben is a g. Példának okáért KGB az KGB és nem KHB. :DDD

  14. „Hende Csaba 2012. szeptember 12-18. között hivatalos látogatást tesz az Amerikai Egyesült Államokban. A honvédelmi miniszter megbeszélést folytat Leon Panetta védelmi miniszterrel, a Szenátus Fegyveres Erők Bizottságának tagjaival, valamint ellátogat az Amerikai Különleges Műveleti Parancsnokságra.”

    – Vajon szó lesz az UH-1N-ről is???

  15. „Ez azért már nem vicces.DD”

    Tényleg nem: a görögök az ilyesmit marhára nem értékelik még a turistáknak sem. Náluk NEM szabad fotózni katonai cuccokat (kivéve mondjuk nyílt napokon), mert berácsoznak. Az meg nem a legvidámabb módja a nyaralásnak – és az ARMA fejlesztésének sem.

    vitya szerint 2012. szeptember 12. szerda @ 11:09

    Tökéletes példa arra, hogy az agyhalál némelyek estében simán kihordható lábon. Mellékesen még mormon is… :)

  16. „Én személy szerint rosszul lettem a hírtől…”

    Én is elvagyok szörnyülködve hogy idáig fajul a helyzet ezek a perverz állatok miatt.

    Ha létrejön ez az eu-s szuper izé akkor olyan kemény diktatúra jön Európára hogy igencsak vissza fogják még sírni a szovjet időket .
    és akkor már a véres tüntetésekor már nem lesz hiper liberátoros emberjogi kúrva anyjuk ajvékolás sem.

    Még hogy lemaradnak a jenkiktől OMG!

  17. Nekem mondjuk az EU „népi demokratikus” felfogása tetszik.(Irónia)

    Régen ugye ez úgy ment, hogy te választottál egy képviselőt aki bekerült a helyi tanácsba. A tanácsból választottak a tanácstagok egy képviselőt aki bement a megyei tanácsba. Most e megyei tanácsból ugyanígy küldtek képviselőt a „parlamentbe”. Ez volt a tanácsköztársaság.

    Most az EU-ba választasz egy EP képviselőt. Aki semmi fontosról nem dönthet (nincs az EP-nek rá jogköre). Ő elfogadhatja azt, hogy ki menjen a bizottságba(a bizottságba a tagországok is küldenek „szakembereket”) és az Európai Tanácsba (Európa Tanáccsal nem összekeverni az nem EU intézmény!!!) A lényeg, hogy a döntéseket a Bizottság és a Tanács hozza akiket a nép oldaláról senki nem választott meg semmire.(Előzőből ismerős?) Ez idáig is ilyen jól muzsikált. Most ezt kell mélyíteni. De jó…
    A lényeg demokrácia szerető barátaim, hogy demokráciában élünk. Csak ez ilyen népi demokratikus verzió.

    UI: Ráadásul a probléma gyökere maga az EU, mégpedig azért mert olyan amilyen. Egyszer már „mélyítették” nem jött be. Mi a megoldás? Mélyítsük tovább. Nagyon nem lett ettől jobb kedvem.
    (Meg Kína az ellenség akinek az ipara nagyrészt Európai eredetű, velük versenyezzünk mi itt EU-ban (lényegében saját magunkkal), meg az USA is csúnya gonosz gazdasági imperialista meg vetélytárs, kivéve ha háborúról van szó akkor nagy cimbora. Jó lenne eldönteni végre kedves EU-s urak, hogy akkor most mi is van…)

  18. „Régen ugye ez úgy ment, hogy te választottál egy képviselőt aki bekerült a helyi tanácsba.”

    Csak egy apró megjegyzés: csak egy képviselő „közül” választhattál, amit a párt delegált. Azért mégsem lehet a kettőt egy kalap alá venni.
    Másrészt ahogy én látom az EP az országos politikai erők pöcegödrévé vált. Ha van egy olyan helyi politikus, aki kezd kellemetlenné válni, mert sok vizet zavar semmiért, de elég ismert figura, ahhoz, hogy ne lehessen csak úgy kipaterolni, akkor oda szokták felfele buktani őket.

  19. „kivéve ha háborúról van szó akkor nagy cimbora. Jó lenne eldönteni végre kedves EU-s urak, hogy akkor most mi is van…)”

    Na ja!

    Odáig el sem jutnak hogy mind az eu és az usa szankciókat hoz Irán ellen .
    http://www.jetfly.hu/rovatok/jetfly/typhoon_rafale_gripen_europai_harci_repulogep_jovokep/

    Kinek a 5 gen gépét veszi az EU-s szuper állam?

    Mi lesz a több millió C betűs állampolgárral akik egyik szuper államban sem tudnak integrálódni ?

  20. Ha létrejön ez az eu-s szuper izé akkor olyan kemény diktatúra jön Európára hogy igencsak vissza fogják még sírni a szovjet időket .

    Ilyenkor érzem azt, hogy egyeseknek agyára ment a jólét vagy túl sokat anyagozik, vagy mittomén mi baja van.

    Tudod ott kezdődik, hogy a SZU-ból és a vasfüggöny mögül nemigen lehetett csak úgy távozni. Az EU-ban szerined, ha hasonlót vezetnének be, akkor hány perc múlva törne ki a forradalom? Tudod, ott az embereknél van fegyver, otthon…

    Jelenleg az a helyzet, hogy az EU-n belül oda mész, ahova akarsz, nincs határ. Bármikor elmehetsz, ha nem teszik.

    Komlyan mondom, ez az fajta EU köpködés már a röhejes és szánalmas. Elhiszem, hogy egyeseknek szar itthon, de ettől totálisan feleslegese nem létező dolgokat vízionálni olyan szinten fájdalmas, hogy az már nekem fáj. Ha valakinek ekkora diktatúrafóbiája van, akkor kérésre tartok neki egy kis demót, azát vinnyogjon az „EU diktatúra” miatt.

    Komolyan mondom, a HTKA.hu egyik legostobább kommentjét hozta össze Roni. Pedig sokat látott már ez az oldal…

  21. „Ilyenkor érzem azt, hogy egyeseknek agyára ment a jólét vagy túl sokat anyagozik, vagy mittomén mi baja van. ”

    Akkor tutira az agyára ment azoknak is a tanároknak a jólét akik tanítottak mert hát ugye ők mindig azt mondogatták hogy:

    „Régen sokkal jobb világ volt mint most”
    De nem csak az ő szájukból hallottam már ezt.

    „Bármikor elmehetsz, ha nem teszik.”

    Nem mindenki tud folyékonyan idegen nyelven.

  22. Leszarom, hogy kinek a szájából jön az, hogy „régen jobb volt”. Azok nem fogják fel, hogy egy nem fenntartható helyzet volt. Mai napig részben azért szopunk, mert a lehetetlen erőltették. Szomorú, hogy ez egyesek igen sötét búrájába nem fér bele…

    Nem tudok folyékonyan angolul, de azért tudok. Egyébként meg lehet nyelveket tanulni. Én is gyak. magamtól tanultam meg újra, mert a gimi után nem használtam évekig. Aztán elkezdtem fórumozni, meg HT-t olvasni. Csevegni nemigen tudok, de a cikkeim alapján azt azért elmondhatom, hogy megértek bizony szintű és témájú nyelvezetet.

  23. „Tudod ott kezdődik, hogy a SZU-ból és a vasfüggöny mögül nemigen lehetett csak úgy távozni”

    Apámék nagyanyámék nem is akartak sose mégis volt pénzük, 0 végzettséggel építettek 6 szobás házat amiben mai napig lakunk.

    „ez az fajta EU köpködés már a röhejes és szánalmas”

    Majd ha börtöntöltelék szomszédaid lennének akik embert öltek majd úgy kb ekkor is azt mond mikor az EU roma integrációról ugat.

  24. Pedig nagyon is logikus lépés ez a föderáció, mondhatni ideje volt már. A jelenlegi formában az EU annyira nem tekinthető nagy tényezőnek, mint anno megálmodták, pl. látható, hogy egyik-másik gazdaságot már csak szentlélek tartja működésben. Egy erősebb központi gazdasági vezetéssel (mondjuk német irányítással) valószínűleg nem kéne a görögökhöz tolni az eurómilliárdokat, hogy valahogy kihúzzák még egy darabig és ne döntsék be az eurót. Be kell látni, hogy vagy elindulunk egy erős vezetésű Európa felé, vagy a nemzeti érdekeket szem előtt tartva megpróbál mindenki egyedül boldogulni. Tippeljetek, hogy Magyarországnak vajon melyik menne nehezebben.

    Egyébként katonai oldalról a föderációnak lehet meglenne az a pótolhatatlan előnye, hogy végre lenne egységes európai hadsereg, ahol mondjuk az egységek felosztása nem ország és költségvetés alapon történne, hanem régiónként. Ebben az esetben pl. hozzánk települhetnének páncélosok meg normális légiflotta. Persze ez már nem a Honvédség lenne, de legalább lenne normális katonai erő Mo.-n.
    Mondjuk ehhez előbb kéne egy közös európai szemlélet, ahol az EU-tagok nem egymás sérelmein rágódnának, hanem azt néznék, hogy miként lehet jobb az egész EU-nak (igen, a közép/kelet-európai tagoknak is).

  25. Számomra az a legvicesebb, hogy a nagyamagyarországos turbók ellenzik leginkább, pedig a „Nagymagyarország” miről is szólt? A két legnagyobb nemzet megmondta a kisebbségekkel teli országban, hogy mi a stejsz… Mert ugye volt egy Kiegyezés, csak éppen Magyarországot a legvégén lakta 50%+ magyar.

    Nos, akkor miért is olyan szar a föderatív rendszer? Egyáltalán a sok károgó tudja, hogy pontosan ez mivel jár? Megszűnik a nemzeti szinten levő törvényhozás, igazságszolgáltatás, stb? Olyan kibaszottul jó, hogy szitne semmi sem körvonalazódik, de egyesk már óbégatnak. Megáll az ész…

  26. molnibalage

    Azért mert valakinek nem tetszik az EU az nem biztos, hogy hülye.
    Továbbá ami most fut EU néven az is szar. Ugyanolyan önmagát fölemésztő struktúra, mint anno a „Keleti Blokk” Most egy alapvetően rossz rendszeren nem tudsz pozitív változást eszközölni pusztán azzal, hogy „most jó akkor bekeményítek” Most nagyon sarkítani fog a példa de Észak-Koreában is bejött ez a felfogás. Ha szar a rendszer akkor keményítsünk be. (az eredmény magáért beszél)
    Alapvetően az egész EU-t újra kéne gondolni, és ebben a legnagyobb probléma az Euró. Az Euró miatt akarnak elkezdeni egy olyan folyamatot aminek a következményei beláthatatlanok. Nem véletlenül „szarakodnak” ennyit. Igazából a közös piac, szabad tőkeáramlás, nyitott határok nem rossz dolgok ám. De az én szubjektív véleményem az, hogy ezeknél meg kéne maradni és az Euró országoknak nem mélyíteni hanem lazítani kéne. Mégpedig kidobni az Eurót és vissza térni saját valutára. Ezzel némelyek rosszul járnak, de ez van. Mindenki feleljen a cselekedeteiért. Nálunk se az EU miatt 80% az államadósság.

    Az USA párhuzam az EU-val meg hamis. Az USA lakossága és történelme, kultúrája teljesen más. Ami ott van azt itt nem lehet véghez vinni. Ha bejön amit szeretnének akkor lesz egy papíron nagy és erős, amúgy irányíthatatlan,túlbürokratizált, hatékonytalan,autokrata „konzum” államunk, tele belső társadalmi feszültséggel. Ez szerintem nem jó.
    Szerintem a tagállamok külön-külön de európán belül közös piacon sikeresebbek lehetnek. Nem kell ehhez ez a mai agyonbürokratizált rendszer. (csak hát ezt az agyonbürökratizált rendszer részei sosem fogják kezdeményezni)

    Továbbá a Nagy-Magyarországos felvetésedre. Nekem a nemzettársaim hiányoznak nem az elcsatolt földek. Engem nem zavar, hogy létezik Szlovákia de azért ha az alsóbb magyarlakta területek hozzánk tartoznának az lenne az igazi. Jó lenne a mostani etnikai határok mentén újrarajzolni a térséget. Ahol meg vegyes a lakosság ott valódi autonómiát kell számukra biztosítani. Ennyi.

    Továbbá a Dualizmus kori államszervezett ugyanolyan szarul működött mint ahogy az EU fog. A Hatékonyságot hírből sem ismerték, a korrupcióval ellentétben.

    Röviden ennyi:D

  27. @flip7

    „Talán az az oka ennek, hogy megölték az amerikai nagykövetet??? (költői kérdés)”

    Igen ez az oka illetve mint ahogy a linkelt hírben is feltüntették az ott található amerikai állampolgárok védelme. Magyarra fordítva a szót, felkészültek egy esetleges menekítésre vagy komolyabb esemény esetén a fegyveres beavatkozásra. Líbia minden csak nem békés állam Kadhafi rezsimjének ledöntse óta. De erről már többször értekeztem itt.

  28. Mackensen

    Szerintem az államiságra emlékeztető dolog nem lehetséges. Ennek szimplán társadalmi okai vannak, amiket viszont nem lehet megszüntetni (vagy csak történelmi távlatokon belül) Gyakorlatilag ez a „nem belátható és túlságosan sokváltozós politikai tér” problémája. Ez szűken kifejtve lényegében azt jelenti, hogy egy francia származású politikus nem lehet tisztában a magyar viszonyokkal mégis részben meg kéne felelnie ennek. És ez most egy nagyon lebutított példa volt. Az EU-ban túl sok különböző társadalom és társadalmi igény van ahhoz, hogy egységes államot lehessen alkotni. (A nagyrészt egységes társadalom tud csak államalkotó tényező lenni.) Lényegében technikailag kivitelezhetetlen a dolog szerintem. Aztán persze majd a gyakorlatban meglátjuk, hogy mi lesz.

  29. Hát igen, vagyis lehetséges lenne, ha aurópa polgárai akarnák, de mivel nem akarják…
    Ettől föggetlenül kíváncsi lennék, hogy működne egy egységes standardizált adminisztráció, helyi szinttől egész a „csúcsig”:) lehet ennek is lenne egyfajta kohéziós ereje, mint a „mandarin” rendszernek annó.

  30. Fade

    „Mondjuk a dualizmus korát szokták MO egyik aranykorának mondani…”

    Melyik részét? Gondolom nem azt amikor kvázi csődbe mentünk. Vagy azt amikor Wekerle aranyalapra helyezte a fizetőeszközt és így szuficites lett a költségvetés. Ugyan az a korszak csak nem mindegy melyik része. Amúgy egyesek szerint a 80’s évek is aranykor volt… Most akkor kinek van igaza?

    A második részét a hozzászólásodnak meg inkább nem is kommentálom…

  31. Fade

    Ha részletes megnézed az egész „hullámzó” Voltak benne jó és rossz szériák is. Mindkettőben. A „reformkor” is tekinthető részben aranykornak. (1820-1848ig) Az is kiemelkedő időszak volt. A kiegyezés azért történt meg mert már túl sok szar volt a palacsintában. Wekerle korszak az csak később jött. Egyébként azt szokás igazi aranykornak nevezni, pont az aranystandard miatt. De pl.: Horthy korszak alatt is volt olyan periódus amikor hihetetlent fejlődött az ország. (Világválság után)
    Most ezekkel nem relativizálni akarom a dolgot, csak jeleztem, hogy a „Dualizmus”nem egyenlő az „aranykorral”

  32. @Roni

    És nem igaz, folytatja. Áruld már el, hogy az EU-nak mi köze van a nemzeti hatáskörbe tartozó közibiztonsághoz? Ha nem lene Mo. EU tag, az a kb. százezres nagyságrendá kint dolgozó ember itthon lenne munkanélküli, mert ennyi ember fix, hogy nem kap vízmot és tartós ottlétre jogosító engedélyt. A magadfajta azt sem fogja fel, hogy néha az is eredmény, hogy nem két lábad töröd el, hanem csak az egyiket…

    @fip7

    Azért mert valakinek nem tetszik az EU az nem biztos, hogy hülye.

    Bocs, de kibaszottul nem ezt mondtam. Azt mondtam, hogy az EU-t a Szovjetunióhoz hasonlítani a világ egyik legnagyobb álltsága. Márpedig aki ezt teszi, az nálam megy a balfasz polós kategóriába.

    A második részét a hozzászólásodnak meg inkább nem is kommentálom…

    Mert? Miféle hozzáállás ez örgem? Ha nem az elcsatolt terület fáj, akkor mi? Semmiféle akadálya nincs annak, hogy kimenj oda és lassan annak sem, hogy ők idejöjjenek, mert a schengeni határ lassan odébbmagy. Az a „szar EU” elintézi azt, hogy minden magyar odamenjen és ott vállaljon munkát Európában, ahol akar és képes rá. 22 éve baszod mosógépért jártak át az összespórolt pénzecskével meg a családdal a valutaszabályok miatt. És valakinek van pofája ma EU-t és a diktatúrát meg a SZU-t egy mondatban említeni. Bocs, de ez már droidzónáért kiált…

  33. Ha részletes megnézed az egész “hullámzó” Voltak benne jó és rossz szériák is. Mindkettőben. A “reformkor” is tekinthető részben aranykornak. (1820-1848ig) Az is kiemelkedő időszak volt. A

    Talán magunkhoz képest. De senki nem járt ide, a „magyar csoda miatt.” 1896-ben a Világkiállítás megmutatta, hogy ott vagyunk Európa térképén. Akkor volt, hogy azért jöttek ide, mert volt valamink, amit csak itt tudtak megcsinálni, vagy itt találták fel. 1848 előtt mi komoly volt? Mennyivel is Anglia után létesült az első vasút? A jobbágyság intézménye meddig is létezett? Eh… 48-67 között meg pont olyan poshadás volt, mint a SZU-ban a ’70-es évek végefelé és utána. Sok jót nem hozott, kódolva volt a rendszer bukása és életképtelensége, csak sokaknak ezt fájt bismerni.

  34. molnibalage
    2012. szeptember 13. csütörtök @ 17:35

    A rám vonatkozó részre:
    Látom sikerült objektív észérvekkel teletűzdelt hozzászólást összehozni.
    Egyébként, kezdhetném mondani én is, hogy hol írtam hogy a közös piac vagy a nyitott határ nem jó…
    Továbbá sokat elárul ez ügyben a mentalitásodról, hogy:
    „A magadfajta azt sem fogja fel, hogy néha az is eredmény, hogy nem két lábad töröd el, hanem csak az egyiket…”

    A magad fajta meg azt nem fogja fel, hogy mindig arra kell törekedni, hogy egyik lábad se törjön el. Lehet kényelmesebb egy lábat eltörni, mint küzdeni azért, hogy ez ne következzen be. Mi most az EU-nál pont arról beszélünk, hogy eltört az egyik lábunk és úgy néz ki a másikat is elfogjuk törni. Én meg azt írtam, hogy ha a föderatív módszert követjük akkor el is fogjuk. De azt is leírtam, hogy milyen esély van ezen lábtörés elkerülésére.
    De szerintem hagyjuk ezt a vitát mert nagyon meddő lesz így…

  35. fip7: gondolom ragaszkodsz valami megfoghatalan dologhoz a Magyarország névhez. Látom szeretd a történelmet, szeretsz példákat előhozni belőle.

    Mondd el egy ilyen kis ország és nép akit a történelem viharai ide oda rángattak, milyen esélyekkel néz a jövőbe egyszál magában ahogy fixáljátok a „nemzetek európája” vércsatakos emlékét?
    Egységben az erő mondják az okosok csillió év óta, miért baj az hogy estleg ez a nép egy közösségben élje túl a jövő viszontagságait, minthogy a mindenkori hatalmak játékszere legyen?

    A mai világot nem lehet Albánia vagy Észak-Koreaként leélni csak hogy vélt függetlenségünket és pártatlanságunkat megőrizzük.
    A válság és a háború sose áll meg a határoknál.

  36. panoz

    „Mondd el egy ilyen kis ország és nép akit a történelem viharai ide oda rángattak, milyen esélyekkel néz a jövőbe egyszál magában ahogy fixáljátok a “nemzetek európája” vércsatakos emlékét?”

    Pont ugyanolyanokkal mint 1000éve végig.

    „miért baj az hogy estleg ez a nép egy közösségben élje túl a jövő viszontagságait, minthogy a mindenkori hatalmak játékszere legyen?”

    A baj nem a közösség, hanem hogy a közösség játékszerei leszünk. Mindig kellenek barátok, sőt jó nyitottnak lenne, de nem szabad át esni a ló túloldalára. Az EU a ló túloldala felé halad szerintem, és így egy erős közösség kis játékszere leszünk.

    „Egységben az erő mondják az okosok csillió év óta,”
    Fent már leírtam, hogy EU-ban csak látszat egység lesz. Így meg az erő is csak látszat lesz. Ha meg elehetne azt csinálni mint az USA-ban igent mondanék a föderális EU-ra. De nem lehet megcsinálni sajnos ez a tényhelyzet.

    „A mai világot nem lehet Albánia vagy Észak-Koreaként leélni csak hogy vélt függetlenségünket és pártatlanságunkat megőrizzük.
    A válság és a háború sose áll meg a határoknál.”

    Ez igaz, de van ellenpélda is. Svájc vagy Svédország is megfelelő erre szerintem. Igazából a két világháború között megpróbáltuk de nem ment. Végül színt kellet vallani. Most a helyzet szerintem konszolidáltabb és a függetlenség (Önrendelkezés) nem egyenlő nálam az elzárkózással.

    „gondolom ragaszkodsz valami megfoghatalan dologhoz a Magyarország névhez.”

    Ez a megfoghatatlan dolog jelenti azt amit szeretek. Egy teret, egy közösséget aminek a része vagyok, és én szerek a része lenni.
    Ha megfordítod a dolgot az EU is megfoghatatlan. Mit jelöl az EU? Mindig hivatkoznak az „Európaiságra” és az „Európai eszmére” Én a magyar eszmét, életérzést érzem. Az Európait nem. Mondom a technikailag lehetséges nem egyenlő a társadalmilag, emberileg lehetségessel ebben a kérdésben. Egyszerűen egy európai egységállamra nem állunk készen. Ennyi. (Erre mondják, hogy „Róma sem egy nap alatt épült fel” Hány száz év volt az egységes „Római Eszme” kialakulása, és milyen könnyen szétesett így is? Pedig ők történelmi léptékben terjeszkedtek, integráltak. Ehhez képest az EU egy villám. Csak épp az emberek, a társadalom nem tudják követni)

  37. Ez nem földrajzi kérdés Hanem politikai Miért baj az Molni ha valaki szereti a hazáját a népét És nem akar behódolni Nem akar talpnyaló csicska szerepét betölteni? Miért baj ha nem akarjuk hogy kizsákmányoljanak minket Mert az EU csak ezt csinálja Ezt már nem egyszer mondtam Nehogy azt hídjuk hogy barátságból A két szép szemünkért vetek be minket az EU ba Naivitás azt hinni Az EU bővítés nem jó indulatból történik Egyszerűen az EU nak piacra van szüksége Olcsó munkaerőre olcsó nyersanyagra Gyarmatra mondhatjuk úgy is Nem nekünk van szükségünk az EUra hanem az EU nak ránk Aki józanul gondolkodik és nem elvakult agy mosót eu/USA talpnyaló az észreveszi

    És megint ismétlem magam Molni A stílusodat, hangnemedet légyszíves moderáld magadat

    Tényleg kellene az oldalra egy moderátor És egy büntetési rendszer a trágárság és a nem megfelelő hangnemért

  38. Ha Svájc olyan sík terepen lenne, mint Luxemburg, akkor lenyomják, mint gombostűt az úthenger, ahogy ez megtették a benelux államokkal, kétszer is. Történelmi példa van rá. Svédországot sem az I. sem a II. Vh alatt nem támadták meg. Nos…?

    Nem értem, hogy az talpnyalás és csicska duma hogyan jön ide. Lengyelország is EU tag, Szlovénia is. Tőlük ezt látod…? Megnint az van, hogy kibaszott könnyű kifele mutofatni és üvölteni, hogy „jajazeu”, a mi felelősségünk a dologban – balfasz választok, balfasz vezetők – bezzeg fel sem merül. Ja tudom, a szívcsakra országában élő nemzet tagjai tökéletesek én nem hibáznak, mi vagyunk a világ el nem ismert szuperemberei és észkombánjai. Vagy nem…

    Persze, hogy nem a két szép szemünkért. Viszont az a mi hibánk, hogy kurvára nem hozzok ki belőle azt, ami lehet. Presze könnyebb óvódásként toporzékolni…

  39. Sok, köztük számos ex-szocialista ország hasznot tudott húzni az EU-ból, mi valahogy nem. Persze nem szabad elfelejteni, hogy a kicsi gülüszemű neokommunista űrzsidók már 2000 éve a kiirtásunkon fáradoznak, hogy megszerezzék Mo. csokitöltelékben és krumplicukorban gazdag földjeit. Szóval rajtunk csak egy csodaterminátorszarvas segíthet.

  40. jancsiga

    Az nem zavar, hogy minden beruházás ami jelenleg Mo.-n folyik az mind EU-s, vagy részben EU-s pénzből van. pl.: metro, útépítés, iskola felújítás, vasút építés, hídépítés stb. stb. mind pályázati pénzből épül részben vagy egészben.

    Az nem érdekes, hogy csak velünk basztak ki? Csehek, szlovákok, lengyelek, szlovének? Náluk miért működik ez? Nem lehet, hogy velünk is baj van? Nem a legtökéletesebb az EU, de nincs jobb. Elsősorban a mi döntéshozóink tették tönkre ezt a k… országot. Mindegy milyen pártban volt.

  41. „Sok, köztük számos ex-szocialista ország hasznot tudott húzni az EU-ból, mi valahogy nem. Persze nem szabad elfelejteni, hogy a kicsi gülüszemű neokommunista űrzsidók már 2000 éve a kiirtásunkon fáradoznak, hogy megszerezzék Mo. csokitöltelékben és krumplicukorban gazdag földjeit. Szóval rajtunk csak egy csodaterminátorszarvas segíthet.”

    Epic

  42. Időközben újabb támadások értek több követséget is:
    Szudánban több ezren támadták meg Németország, Nagy-Britannia, és az Egyesült Államok követségeit is. Szintén támadásokról adtak hírt Tuniszból és Libanonból, utóbbiban egy KFC éttermet gyújtottak fel ahol az esemény áldozatokat is szedett.
    Ez idő alatt a tüntetések tovább folytatódtak Egyiptomban, Jemenben, Líbiában, Irakban, Iránban, Afganisztánban, Pakisztánban, a Gáza-övezetben, Szaúd-Arábiában, Indonéziában, Marokkóban, Bangladesben, Malájziában.

    Jemenben és Egyiptomban szintén támadásokat intéztek az Egyesült Államok követsége ellen, köveket, üvegeket dobáltak az épületre, annak több ablakát be is törték. A követségekre kivezényelt erők könnygázzal és figyelmeztető lövésekkel válaszoltak.

    Forrás:
    http://www.krone.at/Welt/Sturm_auf_US-Botschaften_im_Sudan_und_Tunesien-Mohammed-Film-Story-334207

    Az események láncolatát egyébként egy a muszlimokat kiparodizáló amatőr amerikai film váltotta ki melynek címe: Innocence of Muslims

    http://www.youtube.com/watch?v=ntgzoE7rU9A

  43. Mindenesetre kicsit abszúrd dolognak tartom az eseményeket, ennyi erővel mi is mehetnénk és felgyújthatnánk pár mecsetet meg néhány muszlim ország követségét mert ők Egyiptomban, Irakban, Afganisztánban és Szíriában üldözik meg gyilkolják a keresztényeket.

    Bár a egy vallási háború előbb vagy utóbb be fog következni…
    Erről jut eszembe:
    http://katpol.blog.hu/2012/09/14/_knn_muszlimok_artatlansaga

  44. jancsiga
    Linkelt cikkéhez:

    „A védelmi szolgálatra kötelezetteket a törvény szerint egy évben legfeljebb 40 óra kiképzésre és 72 óra gyakorlatra lehet berendelni,”

    Mire akarnak ezek engem kiképezni nem tudja valaki??? Mert homokzsákot kiképzés nélkül is lehet pakolni, mivel vízügyi szakemberek irányítják a védekezést. Nem értem én ezt…

  45. Pl.: némi vegyvédelmi alapismeretre, a védelmi felszerelések használatára. De pl. gátépítésnél sem árt némi szakismeret, hogy katasztrófa esetén ne csak néz mint borjú az új kapura hanem önállóan tudj dolgozni. Valszeg tanítanak alapszintű eü. ismereteket meg hasonló dolgokat.

  46. Molni:

    „Amit úgy tűnik, hogy lehet, hogy maguk a muszlimok raktak össze, hogy legyen casus belli. Mert ennyire senki sem hülye nyugaton, hogy ilyen “filmet” rakjon össze.”

    Fip7:

    „molnibalage
    Üdv az összeesküvés elméleteket gyártók táborában:P”

    Mindketten kaptatok egy zöld pipát – Nektek, Tőlem, Sok Szeretettel. ;D

    A helyzet az, hogy Muzulmán Testvériség + Al-Kaida + meg ez a borzasztó film = STOP! A film lényegtelen. A Romney vs Obama kampányt több irányból is egyszerre használták ki azok, akik elérkezettnek látták az időt arra, hogy az arab tavasz első menete után ismét destabilizálják az egész Közel-Keletet.

    Valakiknek pont jókor jön egy újabb kitörő felkeléshullám. Ehhez van minden: elégedetlen és heccelhető tömeg, kommunikációs technológia és pénz. Borulni látszik az egész Közel-Kelet mostani status quo-ja:

    http://nol.hu/kulfold/washington_mar_nem_tekinti_szovetsegesenek_kairot

    Nő a bizonytalanság Izraelben is:

    http://mno.hu/kulfold/mar-az-izraeli-kormany-is-megosztott-iran-ugyeben-1105296

    Tovább nem is untatnék senkit sem a kaukázusi orosz hadgyakorlat miatti grúz-NATO nyilatkozatokkal vagy a távol-keleti régióban egyre kacifántosabbá váló igen pikáns szerelmi háromszöggel: Kína vs Japán vs Tajvan.

    http://mno.hu/kulfold/kina-japan-tajvan-vizicsata-lesz-ebbol-1105141

    Még nem lesz vízi csata, de számomra a folyamatokból az jön le, hogy egy lépéssel közelebb kerültek egymáshoz a riválisok és egy lépéssel hátrébb a szövetségesek. Mindenki mindenkihez képest szinte mindenhol. Nem semmi.

  47. Több száz afgán katonát rágtak ki az afgán erőktől mivel fent állt a gyanú, hogy kapcsolatot ápoltak szélsőséges iszlamista csoportokkal vagy az al-Kaidával. A lépéstől azt várják, hogy kevesebb belső támadás lesz a külföldi kiképző katonák irányába. Az idei évben ezidáig 45 NATO kiképzőt öltek meg afgán katonák, tavaly 35 főt.

    http://www.nzz.ch/aktuell/international/afghanistan-hunderte-von-soldaten-suspendiert-1.17568105

  48. Az oroszok 100 db kiszolgáló hajó beszerzését tervezik „a mágikus” 2020-ra .

    Elég nevetségesek már ezek a szám dobálások, arról nem is beszélve hogy 2020-ig kinyögnek 2 új rombolót és akkor még nincs egy új fregatt sem a vízen .

  49. Tengerészgyalogosokat és terrorelhárítókat vezényeltek az amerikai követségek védelmére

    http://www.bumm.sk/73155/tengereszgyalogosok-vedik-a-jemeni-amerikai-nagykovetseget.html

    Amúgy az egyik német portálon volt egy interjú a film készítőjével, a gyökér nem érezte magát felelősnek a diplomaták és katonák halála miatt. Azt mondta, hogy ez Hillary Clinton és az USA biztonsági erőinek szégyene, hogy nem tudták megvédeni őket.

  50. Végig gondoltam az előbbi EU-s eszmefuttatást.
    Tudtommal minden statisztikai adat rendelkezésre áll egy EU-s mérleg megérte/nem érte megcsinálásához. Az a baj, hogy ezen adatok egy részéhez (a komplex de teljes kép megértéséhez) nem férek hozzá. Viszont tudom, hogy ezen statisztikák megvannak az államnak. Itt jön a kérdés, hogy ezeket miért nem rendszerezik és gyűjtik össze, hogy egyértelmű legyen az EU-s kérdés?
    Erre három választ kaptam (és itt jön a lényeg):

    1. Az EU nem jó Magyarországnak. A meglévő adatok miatt erről a politikusoknak tudniuk kell.
    Ebből az következik a nép számára, hogy: a magyar politikai elit hazaáruló el kell őket zavarni a francba, mert miattuk rossz nekünk.

    2. Az EU nagyon jó Magyarországnak! Ettől függetlenül az ország recesszióban van.
    Ebből az következik a nép számára, hogy: a magyar politikai elit inkompetens idióták gyülekezete akik még segítséggel sem tudnak elkormányozni egy országot. Vagyis el kell őket zavarni a francba, mert miattuk rossz nekünk.

    3. Az EU nem oszt nem szoroz a magyar helyzeten. Ettől függetlenül az ország recesszióban van.
    Ebből az következik a nép számára, hogy: a magyar politikai elit inkompetens idióták gyülekezete akik még segítséggel sem tudnak elkormányozni egy országot. Vagyis el kell őket zavarni a francba, mert miattuk rossz nekünk.

    Na már most. Ezen opciók miatt szerintem a politikai elit, úgy döntött, hogy a 4. számú opciót választja. Elhallgatja amit lehet. Egyszerűen ezt úgy éri el, hogy bizonyos statisztikák nem nyilvánosak (azt állítják mondjuk, hogy azt nem is mérik), a nyilvánosakat meg nem rendezik EU specifikus rendszerbe vagy összemossák más adatokkal „országos statisztikává.” Szerintem ez a helyzet. Így nincs hibás, mi meg majd jól elvitatkozunk azon, hogy jó-e vagy nem. A lényeg számukra, hogy őket ne bántsuk e miatt.

    (A ma esti összeesküvés elméletem is megvolt)

  51. Fip7:

    Nem összeesküvés. Közel két tucat EU-s pályázattal támogatott mezőgazdasági és ipari beruházásban vettem részt, volt, ahol már a pályázat írástól kezdve egészen a kulcsrakész átadásig végigkísértem a projekt életútját.

    Kapsz általában 40% támogatást, de a beszállítók előre fixáltak és kötöttek! Azaz meg van határozva, hogy kiktől és mit vásárolhatsz meg a fejlesztés érdekében (ezek egyike sem magyar beszállító), egyébként nem kapsz egy huncut vasat sem.
    Az ország befizet az EU-nak 100 egység pénzt, visszakap támogatás/pályázat formájában 105 egységet. Ugyanakkor a meghatározott beszállítói kör miatt ezt a támogatást (40%) + az önerőt (60%) visszaforgatod a kijelölt (és sokszor nem hazai!) gyártók és beszállítók felé.

    Bár papíron nettó befizetők vagyunk, a valóságban erről szó sincs. Az EU valóban segített fejleszteni, de nem úgy, hogy a hazai beszállítókat is támogatták volna (ez segített volna valójában a magyar gazdaságon).
    Ehelyett bár a támogatások és pénzek kisebb részéből kapott a hülye magyar vállalkozó is, de összességében nagyon alacsony hatásfokú fejlesztés mellett a fő haszonélvezők a külföldi cégek/beszállítók voltak. Újszovjet KGST.

    A multik termelik meg a GDP 70%-át. Tök jó. Ebből a sok multiból hány százalék fizet helyi iparűzési adót? (Nagyon kevés!) A statisztikai adat nagyon szép, a valós pénzmozgások után mégsem marad belőle szinte semmi Magyarországnak. Ja igen, ehhez természetesen kell egy megfelelően idomított kollaboráns helyi bennszülött kormány némi kapzsisággal megspékelve.

    Kaptam egy nagyon komoly írást több cikkel, egyelőre még emésztem. De egyet közkinccsé teszek indulásképpen:

    http://www.hetek.hu/hatter/201208/magyarorszag_elrablasa

    Ahogy Magyarország, úgy a Nagy Testvér rendszere is recseg-ropog. Ez nem örömünnep, hanem olyan következmény, amelyekről évek óta írunk.

    Visszatérve a nagyvilághoz még annyit, hogy rövidesen kiderül, az USA és a NATO színpadias militarizmusa már kevés és nem vezet sehova.

    Roni:

    A bejelentett kínai és orosz grandiózus fegyverkezési programok valójában azért történnek, hogy a jelenlegi, még USA vezette világrend bomlását felgyorsítsák. Gyúlnak a tüzek mindenhol, az USA és a szövetségesei pedig kapkodnak és tüzeket oltanak egyre több területen. A Nagy Birodalom szétforgácsolódik a saját elb@szott stratégiájának köszönhetően.

    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=584716

    Nézd meg a cikkben a térképet. A helyzet komolyra fordulhat rövid időn belül, ahol már nem a duma, hanem a fegyverek ereje dönt majd. Az utolsó bástya (Szaúd-Arábia) még áll, de milyen áron?

  52. Montezuma, én a kínai fegyverkezést még mindíg nem látom épp olyan grandiózusnak. Vagyis grandiózus a mértéke és az üteme, de a lemaradás is amit be kell hozzanak. Ha azt vesszük, hogy a világ második legnagyobb gazdasági hatalma, nem várható el tőle, hogy fél évszázados Luda osztályú rombolókkal legyen felfegyverezve.
    A fregattoknál kb ugyanaz a szitu, de ha minden igaz leálltak a Type 054 gyártásával 20 után.

  53. Mac:

    A lemaradásuk távolról sem olyan aggasztó, mint ahogy sokan gondolják. A kínai katonai fejlesztések illetve a jelen pillanatban is már meglévő katonai erő több mint elég a térségben ahhoz, hogy mindenki telerakja a gatyáját. Dél-Kelet Ázsiában Kína olyan léptékű katonai és csapásmérő erőt összpontosított, amely meghaladja bármely nagyhatalom ezen térségben lévő kapacitását. Kis lépések elve!
    A folyamat viszont olyan további lépésekre kényszeríti a Nyugatot, amely inkább gyengíti, semmint erősíti a mostani rendszerüket, hiszen újabb forrásokat és kapacitásokat kell elvonni más területekről.

    Az USA és az amerikai világuralom/birodalom alapja egy rendkívül sérülékeny (ugyanakkor nagyon kifinomult) sarcbehajtási struktúra. A sarcot nem erővel, hanem önként fizetik a peremek, az amerikai jólét pedig alapvetően Európa és Japán gazdasági erejétől függ. Ezek pedig lejtmenetben vannak, amelyet némi fáziskéséssel követ az Egyesült Államok is.

    Lépéskényszerben van az USA, amelyet több irányból és eltérő érdekek mentén mozgó rivális erők most kihasználnak. Rövid ideig tartó érdekegyezés miatt csúnyán alávágtak az elmúlt időszak amerikai erőfeszítéseinek.

    Nem jó irányban haladnak a dolgok, de szerintem ezt ma már a hülye is látja. Aki ezt nem akarja látni, annak további szép álmokat az ébredésig.

    Üdv: M

  54. Kétféle – egy úgynevezett cél- és egy felderítő robotrepülőgépet – fejleszt jelenleg a Honvédelmi Minisztérium (HM) egyik cége, a HM EI Zrt. – áll Hende Csaba honvédelmi miniszter válaszában az Országgyűlés honlapján.

    A tárcavezető Juhász Ferenc szocialista képviselő kérdésére válaszolva közölte: a cél-robotrepülőgépet a honvédség légvédelmi lövészeti gyakorlatokon használhatja, míg a felderítő gépnek a hazai és a műveleti területeken vehetik hasznát.

    Hende Csaba tájékoztatása szerint a cél-robotrepülőgépek rendszeresítési eljárása már folyamatban van, amikor ez véget ér – várhatóan 2013-ra -, kezdődhet a másik típus engedélyeztetési eljárásának lefolytatása is – fűzte hozzá.

    http://www.hir24.hu/belfold/2012/09/14/robotrepulokkel-nyomul-a-honvedseg/~~fokusz

  55. A kínai katonai fejlesztések illetve a jelen pillanatban is már meglévő katonai erő több mint elég a térségben ahhoz, hogy mindenki telerakja a gatyáját.

    Milyen fegyvernem, mekkora akciórádiusszal? Mert a kínai hadtengerészettől garantálom, hogy jó pár állam nem fossa össze magát. A US Navy meg végképp nem. Japánban, D-K-ban és a Navy összesített ereje ami ott a környéken füttyentésre van, alsó hangon 400 gépet jelent. Ennyi mobdernnek mondható gépe összesen nincs a ferdeszeműeknek… A haditengerészetet meg felesleges összevetni. a US Navy egymaga elég. Szar lenne, a JSDF erőit is számolnánk.

    India sem igazán tojik be, azért a lassan 200 körüli Szu-30MKI az elég tisztes erő, és van mellé más is.

  56. Mac és a többieknek is egy kis kitérő:

    Sok különféle irodalmat olvastam a témában és sok különféle világnézetű ember személyes véleményét hallottam a kérdésről.
    Van két olyan író, akik több mint egy évtizede megírt könyvük ma aktuálisabb, mint valaha. Az egyik Samuel P. Huntington: A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása, a másik Emanuelle Todd: A birodalom után című könyve. Náluk jobbat – hogy tényszerű legyek: logikusabban felépített és tárgyilagosan elemzett írást nem olvastam még senkitől.
    Mindenkinek csak ajánlani tudom a két könyvet. Az egyik az amerikai a másik a nyugat-európai kultúrában nevelkedett és szocializálódott gondolkodó írása. Eltérő szemüvegen keresztül vizsgálják a kérdést, de érthető és átérezhető, amiről írnak.
    A két írás nem cáfolja egymást és az egyik nem zárja ki a másik meglátás igazságát. A két könyv mondanivalója egyszerre, egy helyen és egy időben lehet igaz.
    Érdemes elolvasni őket már csak azért is, mert több mint egy évtizeddel ezelőtt az általuk levezetett folyamatok és feltárt motivációk igazát a jelenkor napi friss hírei igazolják vissza.

    A két könyvből számomra egy közös végeredmény rajzolódik ki – ez pedig lehet, nem fog tetszeni mindenkinek – ettől még igaz. Az USA vezette nyugati keresztény kultúra és civilizáció vezető helyen maradása nem elképzelhető az Oroszország vezette ortodox keresztény kultúra és civilizáció támogatása és szövetsége nélkül.

    USA + EU + Eurázsiai Unió egyenlő lenne azzal, mintha anno az USA + NATO + Szovjetunió + VSZ egyetlen katonai/gazdasági/politikai tömbben egyesült volna. Az igazi nagy álom erről szólt: egyetlen birodalommá kovácsolni Észak-Amerikát és Eurázsia teljes északi területeit. (Európa csak Ázsia észak-nyugati félszigete!)

    Az USA, EU és Oroszország közötti játszma során a valódi törésvonal és szembenállás nem nemzetek és államok közötti, hanem érdekcsoportok közötti. Az USA elitjének egy része szövetségben a felsorolt többi hatalom elitjének egy részével élesen szemben áll a másik oldal szintén nemzetek és államok felett álló érdekcsoportjával.
    Amíg nem képes a keresztény eredetű civilizáció elitje egymással kiegyezni, addig esély sem marad arra, hogy akár a muzulmán, akár a hindu, akár a konfuciánusz civilizációkkal szemben meg tudja őrizni az elsőbbségét.

    Megosztott Magyarország, megosztott Európa, megosztott az Egyesült Államok is. Oroszország nem annyira megosztott, inkább „hasadt” nemzet, a SZU szétesése miatt több tízmillió orosz rekedt „külföldön”. Ugyanakkor az ilyen hasadás erős nemzeti összefogást is eredményezhet, ennek egyik eszközét nevezzük nacionalizmusnak.

    Miután a megosztott Nyugati keresztény talajú birodalmak nem képesek kiegyezni az egyetlen rokon birodalommal, így egy nagy történelmi lehetőség elbukását látom.
    Európához sokkal közelebb áll Oroszország vallásilag, kulturálisan és még bőrszínben is, mint bármelyik másik hagyományos birodalom vagy hatalom.
    Az USA bár nyugat-európai indítású és gyökerő, mára oda jutott, hogy a fehér protestáns lakosság szaporulata nem sokkal jobb, mint az európaiaké. A latinok és a pollkorrekt módon afroamerikainak nevezett kisebbség a jövő garantált többsége, miután ők nem restek jobb szaporulatot produkálni.

    Európa számára az Egyesült Államok már nem jelenti a jövő megbízható szövetségesét. Európa igazi jövője a Todd féle Eurázsiai szuperállam megszületése lenne: Gibraltártól Vlagyivosztokig terjedő egyetlen Unió. EU + ÁU.

    Nos, az USA szimpatizáns embereknek ez rossz hír, tudom. De ha „észak nagy mesterei” nem fognak össze, akkor az USA viszi magával az EU-t, az oroszok külön blokként lavíroznak tovább a felemelkedő Kína és India árnyékában egy felrobbanni készülő Közel-Kelettel a nyakukban.

    Ha nem fognak össze az oroszokkal, akkor a Nyugat nem fog tudni megbirkózni a jövő kihívásaival. Az USA ebben a kérdésben követte el a legnagyobb tévedését, amelynek alapja a legegyszerűbb emberi motiváció: a kapzsiság. Nem akart osztozkodni, csak lehúzni és uralkodni.
    Ehhez viszont nincs elég ereje, ugyanakkor a hatalmas nyersanyag tartalékokkal és domináns nukleáris csapásmérő erővel rendelkező Oroszországot maga ellen hangolta. Kína, India és Latin-Amerika ellenben szívesen osztozkodik majd Moszkvával az USA kárára. És hol lesz ebben a történetben Európa, ahol mi élünk?

    Az összeesküvés elméletek alapja a kapzsiság, mint motiváció. A kapzsiság rontja a szemet, mivel rövidlátást okoz.
    Az Egyesült Államok évtizedek óta nem képes kitermelni azt, amit elfogyaszt. Ezt a rendet fenntartani csak egy módon lehet: ha nem tejel a perem, akkor katonai beavatkozás indul. Minden ilyen „mikro háború” folyamatosan szívja el az energiákat, miközben a riválisok „makro háborús” fejlesztésekbe fogtak.

    http://atv.hu/cikk/20120914_amerikai_tengereszgyalogosok_erkeztek_jemenbe_es_libiaba

    http://mno.hu/kulfold/iszlamellenes-film-mozgositotta-csapatait-amerika-1105495

    Líbia, Jemen, Szudán…

    A gyengélkedő amerikai hatalomnak a legkiválóbb ellenfél az arab világ. Inkább megtámadni a gyengét semmint ütközni az erőssel.

  57. Molni:

    400 USA gép mit ér Kína ellen Kína közelében? Ettől nem rogyik össze a Központi Birodalom, aki a teljes kínai haderőt állítja szembe az USA expedíciós erőivel.
    Kína sokkal gyorsabban sokkal olcsóbban sokkal nagyobb tűzerőt von össze a térségben, mint az USA. Ennek ellensúlyozására Amerikának akkora erőket kellene összevonni Ázsiában, hogy a Közel-Kelet kicsúszna a kezükből (már így is erősen csúszkál az a bizonyos kontroll) miközben az oroszok is hangosan kezdenének röhögni.

    A Navy hogyan jut egy háború során Kína közvetlen közelébe komoly veszteség nélkül? Mikro adatok nem adnak választ a makro összefüggésekre. 50 hajó, 500 repülőgép. Na és?
    Hatókörön belül egész Kína és az egész PLA.

    És mivel az USA sincs egyedül, szerinted Kína egymaga maradna? ;D

  58. Nem értelek. Te azt mondtad, hogy összefossák magukat. Senki nem akar Kínába menni, a Kínai expanzió megállítása a cél. És Kína ezen képessége minden púder ellenére minimális.

    Nem értem, hogy micsoda tűzerő összevonásról van szó, mikor a 400 jenki cucc gyak. permanensen ott van, ellenben a koreszerűnek mondható J-11, Szu-30MKK és J-10 gépekből összesen nincs ennyi. Nem értem, hogy mit akarsz összevonni és hova. Hajókra dettó ugyanez. Nincs mit összevoni. Egy jenki CSG erősebb sanszosan a teljes kínai blue navy flottánál…

  59. Azért nem kéne olyan messzire dobni a labdát. Ha megnézed, hogy kínának miből mennyije van, akkor az összkép nem olyan borzalmas. Ha meg azt is hozzászámolod, hogy mekkora partszakasszal rendelkezik, és mennyi kintlévősége van afrikában, meg egy rakás más helyen a helyzet még árnyaltabb lesz.

  60. Ha azt néztem, hogy kinek miből mennyije van darabra, akkor lehurrogást kaptam. De ez lényegtelen.

    Nem ugyanarról beszélünk. Én azt mondom, hogy düledezik a kártyavár és kevés lesz a teátrális katonai felvonulás akkor, ha a többi nagyragadozó is szagot fog.

    Innentől kezdve melyik térséget tartod meg és melyiket veszted el. Mert az összes megtartásához kevesek lesznek egymagukban, pláne, ha már mi is erős szövetségesnek számítunk:

    http://hvg.hu/vilag/20120915_Panetta_Magyarorszag_eros_szovetseges#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg

    De van még medvecukor is a tarsolyban:

    http://kulfold.ma.hu/tart/cikk/b/0/143918/1/kulfold/Egyiptom_ha_jo_leszel_Amerika_megjutalmaz?place=srss

    A közeljövő izgalmasnak ígérkezik.

  61. Montezuma

    „Az USA és az amerikai világuralom/birodalom alapja egy rendkívül sérülékeny (ugyanakkor nagyon kifinomult) sarcbehajtási struktúra.”

    +Montezuma szerint:
    2012. szeptember 15. szombat @ 09:55
    időpontban jegyzet írásod.

    Nekem erről a Déloszi Szövetség ugrik be. Érdemes lenne ennek utána nézni, mert a Déloszi Szövetség is arról szólt, hogy Athén (USA) lehúzta a többi városállamot védelemért cserébe. Aztán jött a Peloponészoszi háború és bár Spárta(Oroszország) nyert, az akkori „nyugati világ” kivérzett. Ez után jöttek a Makedónok és Nagy Sándor. (A Görögök szerencséjére, mert jöhettek volna a Perszák is.)
    Ez töri és a mai világ picit más, de szerintem a motivációk ugyan azok. Valamiért a technológia fejlődik de az emberek alap természete ugyan az marad. Talán ezért ismétli önmagát a történelem.

    UI: Kérdés lesz-e nekünk Nagy Sándorunk és Makedóniánk a 2. Peloponészoszi háború után??? (Első Peloponészoszi háborúnak vehetjük a hidegháborút.)

  62. Szerintem ezt a Kína vs nyugati világ szerű baromságot már most abba lehet hagyni .

    Egyrészt kína nem fegyverkezik ha évente ki is köp 2 db type 052D rombolót az oké de a légerőt nem nagyobbítja vagyis a meglévő típúsokból sem gyárt nagy mennyiséget (Nem azért mert szarok)
    Az hogy kínba kiüsse a tajvani légerőt és haditengerészetét máre megvan az ereje .
    Ne tagadt molni mert egyszer azt mondat hogy Kína a meglévő légierejével már haza tudja vágni a térség összes haditengerészetét .
    Ehez két típust soroltál fel a h-6 és az mkk gépeket mire szólt mackensen hogy kihagytad azt a mára 240 db jh-7 gépet, ugye emlékszel?

    A jenkik ott vannak amiatt nem lesz háború ahogy állítja azt a sok birka.

    A jenki ott tartózkodásra Kína szép egyszerű választ adhatna azzal hogy cserébe ő meg Iránba állomásoztat majd gépeket .

    Annyit még hozzá hogy Kínának nem csak DF-21D rakétái vannak hanem 1000 nagyságrenden vannak tomahawk szerű rakétái is .

    És most ne gyere azzal vergődve hogy ezek semmit sem érnek.

  63. „India sem igazán tojik be, azért a lassan 200 körüli Szu-30MKI az elég tisztes erő, és van mellé más is.”

    Micsoda?

    Ha már ennyire számítanak a kőkorszaki gépek akkor abban Kínának nincs hiány ugyan is jó pár ezer van belőlük ás ezeken ott vannak a legújabb rakétát is .

    j-8 + mig-21+jh-7 szintén jobbak mint a indiai régi szarok.
    De van ott jf-17 amiből letudnak gyártani havonta 50 db ha elforrósodik a helyzet és ezekre szintén tudnak jy 83 hajó elleni rakétát hordozni .

    „Lasan 200 körüli szu-30MKI az elég tisztességes erő,”

    Ja de azt nem írtad oda hogy (idézzem tőled) „milyen áron”?

  64. „Egyébként honnan jön a szám…?”

    Keresem, de nem találom ezt a 240 db. A wikipedia 110-et ad meg, de 2011 februári dátúmmal. Annyit lehet tudni, hogy a típúst sorozatban gyártják, tehát lehet nincs olyan messze a legyártott mennyiség a 200 darabtól.

    http://2.bp.blogspot.com/-tMgp1O-paJw/TpK8ChcFJYI/AAAAAAAACvQ/ygg-ssMG7V8/s1600/JH-7JH-7A+%2528FBC-1FBC-2%2529+Jianhong+Fighter-Bomber+People%2527s+Liberation+Army+Navy+%2528PLAN%2529+and+Air+Force+%2528PLAAF%2529+Xian+tactical+Hong-7%2529++ls-6+ft-1+2+3+rocket+pod+pl5789+bKD-88+%2528KongDi-88%2529+Yingji-82+or+YJ-82+CSS-N-8+Sacca+%25282%2529.jpg

    http://i.imgur.com/gJLNu.jpg

    http://i.imgur.com/srb6l.jpg

  65. OFF

    A Kerozingőzös Fb oldalán van egy kép amin a T-50 nyitott fegyvertérrel látható amiben 2×3 R-77 van(behajtható „krumpliszeletelőkkel”)erről tudunk valami konkrétabbat?Ez már a fegyverzet integrációs fázis vagy csak mutogatják valami bemutató keretében a makettekkel telerakott fegyverteret?

  66. Lassan de biztosan befejezem a szlovák haderős cikkemet, reményeim szerint 1-2 órán belül elkészülök vele. Azonban a forrásokat elemezve néhány apróságra leltem, az egyik az itt is megjelent hirrel kapcsolatos, miszerint a szlovákok 9db Albatroszukat nagyjavítanák. A valóság az, hogy a szlovák légierő csak a támadó változatot nagyjavíttatja amiből mindössze 4 db van aktív szolgálatban (huzamosabb ideje óta)

    http://www.2sqn.sk/index.php?kapitola=albatros
    http://www.aero.cz/news/88/en

    Amúgy pedig a korábban air poweren felröppent hír az r-77-es rendszeresítésről szintén kacsa volt és hivatalosan megcáfoltatott.
    Bár mindez benne lesz az anyagban, gondoltam szórok némi előanyagot :D

  67. a spannolás végett bedobok még egy apró részletet, az ex cseh védelmi miniszter helyettes szavai a szlovák haderővel kapcsolatban:

    a szlovák hadsereg fegyverzete „egy nagy szar”, a szlovákoknak „csupasz a seggük” , és a hadseregnek „csak két üzemképes vadászgépe van”

  68. drone

    Nem feltétlen én vagyok az autentikus forrás mert elfogult vagyok a Leopard 2-vel de szerintem:Leopard 2 A6,M1A2,Merkava V,K2,T-90SzM, Challenger 2,Leclerc és kb ezeket ismerem jobban így pl a kínai „csodáról”nem tudok nyilatkozni bár kétlem,hogy bármelyik fent sorolt nyugati vagy a T-90SzM-nél jobb legyen mert még is csak egy T-72 klón és nem olyan mértékben módosítva mint a T-90SzM.

    A Leclerc és a Challenger 2-nél már a Szabvány NATO 120-as lőszert tüzelő harckocsiágyús változatokat értem.A franciáknál saját az ágyú az angolok meg megvették a Leopard 2 lövegét.

  69. @Dudi

    A kép a Kerón bizonyosan nem PS, sokkal inkább egy 3d modell lesz, szvsz. Remélhetően valamelyik szimulátorhoz készítették. :D Ha 3d modellről van szó, akkor a rakéta érdektelen, ha nem, akkor ez az R-77-nek egy tuningolt verziója és nem a régi.
    Amúgy meg hallottam már olyat, hogy végeztek indításokat a PAK-FA-val, meg olyat is, hogy nem, szóval megy a megszokott orosz ködösítés. :)

  70. Hááát dudi most harapni fog, e én beraknám a listára az ukrán Oplotot is (bár nem az 5 legjobba, de az 5 legjobb „keleti” között ott van), illetve a jelenleg nagyobb számban hadrendben lévők közül a t-80(U/UD)-t + az ukrán t-64BM-et is megemlíteném, mert körberöhögik a legelterjedtebb (t-55,t-62,t-72 [korai és középső szériák (kb a t-72BM-ig, noha még utána is szétkapják őket, de akkor már megtudja izzasztani a fent említett 2 orosz/ukrán páncélos (al)típust]) szovjet típusokat (más szóval röhögve szétlövik őket…).

  71. @Molni

    A JH-7 alapváltozatából viszonylag kevés készült (talán 30 körül) a 90 évek elején. Ennek az alapján fejlesztették tovább a JH-7A verziót ami 2004-ben állt csapatszolgálatba. Vagyis a legrégöregebb példányok olyan 8 év körüliek.

  72. drone !

    Nagyon akadémikus kérdést vetettél fel.
    Nem számomra címezteted, de engedd meg hogy véleményt nyilvánítsak.
    Kicsit úgy érzem a tankok összehasonlítását, mint amikor arról vitáznak a gyerekek, ki a legjobb énekes, ki a legjobb gitáros, stb…
    Az álláspont a feltett kérdésben biztosan emberenként más és más lehet, mondhatnám szubjektív.
    Nem lehet pontosan megmondani melyik a legjobb harckocsi.
    Több jó tank is van ma hadrendben és folyamatos a főbb típusok fejlesztése, korszerűsítése.
    Különböző paraméterekkel, páncélzatvastagsággal, páncélzat összetétellel, HK löveggel, kiegészítőkkel rendelkeznek.
    Úgy mondanám, amelyik továbbra is bír, a folyamatos csúcstechnika ide való vívmányaival, illetve továbbra is megfelel, a kiváló tankok 3 fő kritériumának, ( mozgékonyság, páncélvédettség, tűzerő ) valamint folyamatosan fejlesztik, azt a harceszközt, jó harckocsinak tarthatjuk.
    A világon, nem sok ilyen van.
    Leopárd 2., Abrams, Leclerc, Challenger-2, T-90MS., K-2., talán ezek a főbb típusok.
    Elnézést, ha kihagytam valami fontosabbat.
    Kínai, iráni, indiai harckocsikat nem gondolom első vonalbeli tankoknak.

  73. drone csatlakozom az elöttem szólóhoz. Mi van ha azt mondom, hogy TAM? Akkor mikor azt rendszeresítették próbált volna valaki egy annál nagyobbal Argentínára támadni.
    Másrészt a T-90MS-t még nem nagyon hasonlítgatnám semmihez. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy csak egy választási kampány tank volt, ami arra kellett, hogy Putyint legyen mibe beleültetni. Ha más hasonlítás ne azt hasonlítsuk ami most van a világnak, azzal amit az oroszok esetleg a jövőbe álmodnak.

  74. Amúgy egy komolyabb tesztről tudok, amikor harckocsikat mértek egymással össze.
    1979-ben, az USA-ban, az Abrams és a Leopárd 2. mérkőzött egymással.
    Rengeteg kritériumnak kellett megfelelni, amiben, összességében, a Leopárd 2. bizonyult jobbnak.
    Azért történt az összehasonlítás, mert sokáig úgy gondolták, közösen fejlesztenek egy NATO harckocsit.
    Majd különváltak a fejlesztésekkel.
    A jobb német tank eredmények ellenére, az amerikaiak, az Abrams tankot rendszeresítették, elsősorban gazdasági és presztízs okokból.
    A többit meg ugye, nem tudjuk.. :)

  75. „Másrészt a T-90MS-t még nem nagyon hasonlítgatnám semmihez. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy csak egy választási kampány tank volt, ami arra kellett, hogy Putyint legyen mibe beleültetni.”

    Ez nem igaz .
    A tankot azért vitték a külföldi kiállításra is hogy hát ha találnak rá vevőt.

  76. honved

    Tudtommal a Challenger-el (1 vagy 2 már nem tudom) is összemérték a Britek a Leo2-őt. A Leo2-ő ott is jobbnak bizonyult csak épp nem volt Brit:D
    De volt egy Leclerc-Challenger összehasonlítás is valamelyik közel-keleti arab országban,ahol a Leclerc nyert. Azt, hogy ezek mennyire voltak objektív tesztek azt nem tudom.

  77. @danielblack

    2 perce küldtem át Phoenixnek, a vége kicsit összecsapott lett, de már így is több oldalt írogattam, ha belemegyek a kézi fegyverekbe meg a légvédelembe akkor szerintem senki sem olvasta volna el. Előre bocsájtom, hogy a cikk túlnyomórészt a hiányosságokat és a botrányokat fogja kiemelni de ennek okát a cikk első 2 sorában találjátok. Amennyiben persze lesz rá igény akkor belenyálazok jobban a dolgokba. Az anyagot Szomszédok I. évad 1 rész néven készítettem el ha netán úgy alakulna, hogy érdekel valakit a folytatás.

  78. Köszönöm mindenkinek a kimerítő válaszokat! :)

    Még az Arjunról hallottam, mint nehéz harckocsiról az indiaiaknál, de állítólag csődöt mondott, 2020-ig ki akarják vonni, és egy új fejlesztésébe belekezdeni. Mondjuk arra fele ez nem szokatlan, hogy valami nem úgy sikerül, ahogy eltervezik. ;D

  79. Te valami hihetetlenül orosz párti vagy dudi .

    „Az a van mellé más is modernizált MIG-29-eseket és Mirage-2000-eket jelent.Szóval ezek is simán pariban vannak a kínai gépekkel.”

    Aha és milyen fegyverzettel ? 20-25 éves szarokkal?

    Molni mindig előhúzza a kalapjából hogy így szar r-77 úgy szar meg hogy az aim-7 is jobb meg az „orosz légerő csak védekezni tudna a lengyel légerővel szemben” akkor most mégis mitől jobb az r-77 ?
    Mert „anti-kapitalista” országról van szó?
    Pedig a kínaiak már jövőre megkezdik a pl-21 rakéta rendszeresítését
    A pl2a-b rakéták már rendszeresítve vannak.

  80. Senki nem szokta itt reklámozni de az SD-10/PL-12 lelke(9B-1348 önirányító rendszer) az orosz R-77 javított változata.

    Egyébként azt is elfelejtik itt sokan,hogy a javított önirányító rendszert nem egyedül hozták létre a kínaiak(LETRI nevű cég) hanem orosz segítséggel.Ez kb azt jelentette,hogy közösen az AGATA-val fejlesztették tovább a 9B-1348 aktív radart mivel a saját maguk tervezett LY-60-as befuccsolt.

    Ezek tükrében is olyan fasza fegyver a PL-12???

    Mivel kooperációban történt az aktív radar továbbfejlesztése így az oroszok birtokában vannak ugyan annak a változatnak mint ami a PL-12-esekben van.

  81. Mackensen: Ez a J-21 tiszta F-22 összegyúrva az F-35 -el, az utóbbi méretben.

    dudi: Ezt találtam PAK-FA képpel kapcsolatosan http://www.aame.in/2012/07/t-50-pak-fa-fgfa-internal-weapon-bay.html

    Sanszosan kis grafikai utómunka, de azért ötletes, és még realitásai is vannak.

    A nagy muzulmán felháborodás meg terjed, és terjed…:
    http://www.youtube.com/watch?v=FVdzAg1SnVE

    http://www.youtube.com/watch?v=Lp3H6H9gWhU

    http://www.youtube.com/watch?v=Q6zIX29HkSo

    forest a KatPol -os írás elég jó kis anyag, sok hasznos észrevétellel, meglátással a szokásos humorukkal fűszerezve.

    Monte jók a meglátásaid, persze mindenki a maga világképén keresztül állít fel téziseket.

  82. molni

    A magyar wiki nagyon pontosan ír róla a Leopard 2 szócikkben.Amúgy az összehasonlítás azt állapította meg,hogy egyforma tűzerejű a két harckocsi holott az akkori Abrams nem 120-as hanem 105-ös(!!!) harckocsi ágyúval volt szerelve és ezzel mindent el is mondtam a tesztekről.

  83. „Ezek tükrében is olyan fasza fegyver a PL-12???”

    Ez az A kategóriás rakéta dudi, de ott vannak már a B katrgóriás rakéták amik jóval fejlettebbek.

    Kérdezd meg csak az indiaiakat tudnának aRr-77 rakétáról mesélni mennyit kínlódnak vele .

    Ellenben kínának vannak 3 generációs gépei is .

    a legfejlettebb mig-21 klón a j-7g protoja 2002-ben repült először majd 2004-ben került az alakulatokhoz .
    Az izraeli EL/M2001 lokátor alapján a 607 számú üzemben 2003-ban kifejlesztették KLJ-6E Liejuing (sólyom) I J sávban üzemelő rádiólokátort .
    Ez egyszerre több célt is képes követni és van lefelé néző képessége is .
    A type 602 saját -idegen azonosító berendezését is egy korszerűbbre cserélték .
    A type III besugárzó jelző már minden irányból megfelelő tájékoztatást tud nyújtani a veszélyforrásról .
    Több száz j-7 gépet vontak ki a forgalomból amikenk hasznosítási programot dolgoztak ki .
    Majd több száz gépet tettek alkamassá hogy pilóta nélkülivé tegyék .
    A kísérleti pilóta nélküli gépek már 2007 előtt sikeresen zárultak .
    Ezeket akár be is vethetik a jól védett légvédelem ellen mint első hullám majd amint ellövöldözte az ellenség a légvédelmi rakétáit mehetnek a csapásmérő gépek .

    Ha valakinek kifogása lenne vitassa meg Zsig Zoltánnal .
    Aranysas 2007 május .

  84. Ja és akkor szerinted India pariban van Kínával szemben légierő terén?
    A közeli légiharc rakétáik a a pl-9c pl-5E mind az izraeli tovább fejlesztett infra érzékelővel van ellátva sisak célzó segítségével.
    Az az a pyton 3-on alapulnak .
    Azok az indiai gépek nem ütik meg a Kínai gépek szintjét.

  85. „Senki nem szokta itt reklámozni de az SD-10/PL-12 lelke(9B-1348 önirányító rendszer) az orosz R-77 javított változata.”

    Ez az eggyik lehetséges verzió a keletkezésére, azonban más források az izraeli Derby-ből származtatják. Az is lehet, hogy mindkettőből merítette. Mindenki azt hisz amit akar.
    De ha úgy van ahogy modod, akkor a PL-12 tényleg jobb mint az R-77, ha annak javított változata:))))

  86. Attól, hogy kamu, még muszáj lelőni őket. Végfázisban gondolom valami stratégiai dologra zuhannának.

    Naná, csak nem kell rá rakétákat pazarolni. A végfázisba rázuhanás „kicsit” problémás mikor háborús időkben a SAM és mident mást mozgatnak, amit csak lehet. A „kemény” célpontok ellen a ráhzuhanás sokat nem ér, már ha egyáltalán kivitelezhető. Mert most a nagy kérdés, hogy milyen technikai szintű drónokról beszélünk…

  87. @sulyid

    Egy stealth sárkány önmagában még semmit nem jelent. Ahhoz, hogy valódi 5. gen gép legyen, ahhoz picit más hajtómű kell, mint a 30+ éves AL-31 másolata, az elektronikáról és a fegyverzetről nem is beszélve. A sárkány pontos kidolgozottsága itt már nem csak „púder”. Minden kis illesztés pontossága számít, ha valóban alacsony észlelhetőség a cél.

    Szóval igen, Kína lépett előre magához képest, de azért a nagy összkép enyhénszólva vegyes.

  88. molni

    Megy a plusz.
    Noha egy stealth sárkány magában semmit se ér, tökéletes kiindulási alap lehet egy erős gép létrehozására. Elektronikát feltehetőleg összetudják hozzá kaparni, hogyha igaz, hogy izraeli és orosz fegyverek átvétele/másolása és továbbfejlesztése történt, akkor részben kilehet küszöbölni a fegyverzettel kapcsolatos gondokat is, persze nem egy AIM-120D-t kell elképzelni a kínaiakhoz, csak egy C-1-est (ez csak példa volt). A hajtóművek kapcsán viszont teljes mértékben igazad van, bár nem biztos, hogy minden fejlesztés alatt álló hajtóművet ismerünk.

  89. Fip7, Mac, Molni, Python és a többiek

    Nem akarok külön-külön válaszolgatni, inkább leírom amit még gondolok és mindenki kedvére csemegézhet.

    A nyugati világ nyitott, a keleti zárt. Ez évszázadok vagy inkább évezredek hagyománya. Japánt is csak az USA hadihajóival lehetett megnyitni anno. Kína szintén zárt társadalom volt és ma is az, elég, ha a világban szétszéledt közel százmilliónyi kínai ember zárt kínai diaszpóráira gondolunk a világ bármelyik országában vagy nagyvárosában.

    A merev és zárt rendszer spotterek és egyéb nem hivatalos módon enged ki részinfókat bármiről, amit csinál. A nyugati típusú reklám és szemlélet nagyon távol áll tőlük. Néha jön egy-egy fotó robottankokat szállító harckocsikról, új repülőkről, új rakétákról, de nagyjából ennyi. A helyzet az, hogy Kína ugyanazt teszi a technológiával, amit az USA a kultúrával. Tömeg gyárt és másol nagy fogyasztásra.

    A tegnapi írásomban jelzett USA – Európa – Oroszország vonulatnál már írtam a kultúrákról és civilizációkról. És ebben a kérdésben Európa a centrum. Az orosz kultúra ezer szállal kötődik az európai kultúrához, felszívott belőle majd sajátos orosz módon vissza is hatott Európa szellemére.
    Az Amerikai Egyesült Államok kulturális és szellemi alapja megalakulásakor 100%-ban európai volt. Az, hogy mostanra hogyan vált az USA a tömegkultúra gyártás „Kínájává” már egy másik történet, de a trend törvényszerű: távolodik az alma mater szellemiségétől.

    (USA – Kína: Mindkettő másol és tömeg gyárt, mindkettő azt, amiből eredendő hiánya volt. Az eltérés alapvető és ne feledjük, tartós hatalmat és birodalmat nem építhet az, aki nem rendelkezik megfelelő kultúrával és tradíciókkal, ebből eredően koherens társadalommal (családmodell ≈ társadalmi modell) Társadalom nélkül se nincs szervezett gazdaság se szervezett védelem, azaz az állam olyan formában, ahogy mi ismerjük. Hiszen volt idő, amikor a szlogen „az állam én vagyok” volt. Lehet, hogy a jövő ugyanide vezet, csak fejlettebb formában.)

    Az új kínai repülőgépről Allesmor megjegyezte, hogy a hajtómű gondola és a fúvócsövek között átmérőkülönbség van, nyilván nem a hajtóművek javára. Ha tippelnék, akkor azt mondanám, hogy próbálkoznak a hajtóműből kiáramló levegő hűtésével.

    Üdv: M

  90. Kedvesek vagytok, hogy már szentírásként kezelitek a kommentjeimet, ez megtisztelő. De a lényeg a következő:

    A WS-10-es technológiailag közelebb áll a GE F101-eséhez, mint az Al-31F-hez, mivel ahhoz pl semmi köze, de az F101-es core részéhez hozzá tudtak jutni, mikor 1989 előtt a CFM-56-os dokumentációit legálisan megszerezték. Ebből még nem következne a további hasonlóság, de érdemes megfigyelni, hogy a kisnyomású kompresszor is inkább a bombázó hajtóművére emlékeztet. Ez persze még nem jelent technológiai azonosságot, de a kínaiak nyilván nem csak legális úton szereztek információkat.

    A WS-10-esek fúvócsöve azonban totál más, mint az F101, vagy az Al-31F, ami meglepő, technológiailag az Aviadvigatyel D-30F6-osát (MiG-31) idézi.

    A tudomány jelen állása szerint a J-11-esekben mezei Al-31F van, orosz importból, a J-11B-be az Al-31F valamely további változatát (MMPP Szaljut Al-31FM-1, vagy az NPO Szaturn 117Sz), vagy a hazai WS-10-est kívánják beépíteni. Ez utóbbival repült is a gép.

    http://bbs.tiexue.net/post_3484521_1.html

    A J-10-esekben pedig idáig az MMPP Szaljut Al-31FN dolgozott, ez lényegében a klasszikus Al-31F, csak a segédberendezések átkerültek a hajtómű aljára és a forszázskamránál a hajtűművet „kiegyenesítették”, a JF-17-esek RD-93-as hajtóművéhez hasonlóan.

    A J-20-asokban Al-31F vagy Al-31FN van beépítve, ez mind a két prototípus videóin tisztán hallható. A csalás, aminek rendre mindenki bedől az a fúvócső krómszínű bevonata, ami a kiállításokon (és a J-10B gépeken) látható WS-10-eseken látható.

    http://mypaper.pchome.com.tw/souj/post/1283893547

    http://china-defense.blogspot.hu/2011/01/switcharoo-multiple-engine-types-for.html

    Az első pár napban amúgy a szokásos sötét fémszínű lamellákkal volt látható a gép.

  91. Néhány érdekes cikk a helyzet árnyalására:
    http://defensetech.org/2012/02/06/did-chinese-espionage-lead-to-f-35-delays/
    Ugyan is teljes körű másolásról abban a formában ahogy sokan gondolják valószínűleg szó sincsen. Mert mi is a J-31 jelen állás szerint. Bár hasonlít az F35-höz azért jól láthatóan 2 hajtómű miatt eltér a koncepció. Bár jelentek meg összehasonlító elemzések, szemből a hasonlóság úgy 100% körül van,de ezzel aztán minden hasonlóság véget is ér, és összességében nagyobb gépnek tűnik. Mi lehet a koncepció.(hiányzanak a j20 hátsó vezérsík alatt látható stabilizátorok) A hajtómű esetében vannak fent érdekes fotók amiken valamiféle tolóerő fordító szerkezettel ellátott hajtómű látható. Persze most sokan fanyalogni fognak de ne legyenek kétségek ha Kína megfelelő hajtóművet akar gyártani azt gyártani fogja.Van az a pénz amiért hozzá segíti valaki. Ami számomra érdekes(sokkal fontosabb)és mások nem is említik hogy a belinkelt oldalakon látható régi kb. egy évvel ezelőtt nyilvánosságra került fotókon már láthattuk a gépet mint modell. Ez egyrészt jelenti azt számomra hogy a kínaiak terv szerint dolgoznak, és a j20 esetén is a kínaik jó előre jelezték a világnak hogy hol tartanak mik a terveik. Ugyan ez történt a J31 esetén is. Többé nem lehet félvállról venni a megszellőztetett terveket. Másrészt a gyorsaság. A modelltől a kész prototípusig eltelt idő rövidsége. Ezzel szerintem az oroszokat is kenterbe verték hiszen Kínának ez már a második ilyen jellegű gépe.

  92. Itt most kezdhetnénk is filozofálgatni azon, hogy két hajtómű, vagy egy a jobb?

    Igen, tudom, mindenki meglepődik, hogy most ez hogy jön ide, egyszer már letisztázta mindenki, franicák, európaiak, oroszok, jenkik, hogy a két hajtómű jobb, mint az egy, de láss csodát, itt van ez az F-35-ös család és valahogy ezen a téren is formabontó lesz a gép.

    A helyzet a következő. Már többször írtam, hogy szerintem az F-22-es egy 5. generációs gép, de az F-35 meg inkább 5.5, vagy 5+. Az a további fél, vagy + pedig mindaz a képesség, amiben az 5. generációt az amerikaiak és maga a Lockheed a Raptor óta továbbgondolta. Mert lássuk be, egyre inkább úgy fest, a hidegháború utolsó évtizedében megálmodott Raptor eszméletlen képességeinek inkább az ára nagy (nyilván így, békeidőben különösen) mint a haszna. Az már feltűnő, hogy sok a legyártott tartalék, vagy inkább utánpótlás hajtómű a típushoz, gyanús, hogy a gép szédítő szintű szupercirkálása nagyon is eszi a hajtómű élettartamát, de az is, hogy a jelentős tolóerővel rendelkező F119-esek tényleges tüzelőanyag fogyasztásához az amúgy tetemes 8.1 tonnás belső tüzelőanyag mennyiség bizony kevés.

    Érdemes eltűnődni, hogy a geometriailag kisebb F-35-ös egyetlen hajtóművére 8.3 tonna keró jut. Ha figyelembe vesszük azt a két dolgot, hogy a világ jelenlegi 0.3-0.8 közötti kétáramúságú utánégetős hajtóműveinek fogyasztása a főbb rezsimeken fajlagosan (azaz egységnyi tolóerőre vetítve) jellegzetes értékek körül konvergálnak, illetve azt, hogy az F119-eshez képest növelt kétáramúságú és tovább javított égési jellemzőjű F135-ös valószínű fajlagosan kevesebbet fogyaszt, akkor sejthető, hogy a hatótávnak bizony nagyobbnak kell lennie. A fajlagos értékeket mindig a tényleges tolóerővel kell kiszorozni és látható, hogy a Raptor mozgatásához átlagban másfélszer nagyobb tolóerő jut, egyfelől annak mérete/tömege, másfelől a repülési jelleg és a bevetési profil miatt. Itt külön kiemelkedik a szupercirkálás során alkalmazott üzemmód.

    Ezen a téren az F-35-höz az össztolóerőben szinte megegyező két F414-essel operáló Super Hornetet érdemes idevenni, ebben az esetben azt kell megvizsgálni, hogy mi a jobb? Két kisebb F414 azok saját járulékos berendezéseivel, melyek amúgy mind holt tömegek, energiaigényeivel, helyigényével és a két hajtómű jelentette plusz biztonsággal, vagy egy hajtómű, egy segédberendezés, minimális duplikáció (csak a biztonság végett) egy szívócsatorna, egy hajtóműgondola stb stb.

    Az F-35-nél ez utóbbi koncepció győzött, erre itt van ez az új kínai gép, a J-21/31 akármi.
    Saccperkábé a hajtóművek a Super Hornet tolóerőkategoriájánál lehetnek, azaz a fenti összevetés a Super Hornet és az F-35-ös között itt is megállja a helyét.

    http://img4.bbs.szhome.com/uploadfiles/images/2012/09/16/0916125556959.JPG

    Kérdés innentől csak az, hogy a jenkik nagyon egyedül maradtak az egyhajtóműves 5. generációs gép koncepciójukkal, mindenki más ennél a generációnál a két hajtóműre esküszik, nem lehet, hogy azonban mégis az amerikaiaknak lesz igazuk?

  93. Kérdés innentől csak az, hogy a jenkik nagyon egyedül maradtak az egyhajtóműves 5. generációs gép koncepciójukkal, mindenki más ennél a generációnál a két hajtóműre esküszik, nem lehet, hogy azonban mégis az amerikaiaknak lesz igazuk?

    A kérdésre adott válasz azért eltérő, mert az F135 hajtómű véleményen szerint egy egészen más dimenzióban mozog, mint a többieké. Ha másnak lenne ilyen, akkor lehet, hogy ők is arra esküdnének. A helyet viszont az, hogy a világ nagy része szerintem a fél kezét odaadná, az PW legultosó szériás F100 vagy a GE F414 EPE hajtóműéért is nemhogy az F135 technológiájért.

    Számolhattam már a meglevő igen kevés adatomból én is fajlagos fogyasztással és utazósebességekhez feltételezett tolóerővel, hogy mi a jobb. Két alacsony fordulatszámon üzemelő hajtómű vagy egy összességében erősebb, de mégis magasabb fordulatszámon üzemelő. Az eredmény természtesen az volt, hogy nem tudom eldönteni adatok hiányában…

  94. Az okfejtések közt az nem nyom a latba, hogy pl az F16 széria baleseti statisztikája, egy hajtóművel is jobb az összes orosz két hajtóműves típusénál? Úgy olvastam valahol, hogy az F35 hajtóműve, nagyság rendel
    szigorúbb minőségbiztosításon, és megbízhatósági teszteken követelményeken megy keresztül, illetve felel meg. Innentől fogva sima matek. 1000 gépenként mondjuk +1 veszteség hajtómű miatt , vagy mind az ezer géphez plusz egy hajtómű és az ezzel járó költségek.

  95. F35 1 hajtóműve nem a helyből felszálló konstrukció miatt van? Azon belül is az egységes alkatrészből történő építkezés miatt. 2 hajtómű esetén a helyből felszálló típus túl nehéz és bonyolult lett volna, esetleg 2 teljesen más gépet kellett volna kialakítani. Lehet hogy csak ennek van köze az 1 hajtóműves kialakításhoz. Az én logikám szerint igyekeztek a típusváltozatokat minél több teljesen azonos alkatrészből megvalósítani.

  96. Valamelyik nap szó volt a Vikri.-rol. Nos az oroszok rendesen elb….ták, a teszt kudarcba fulladt, mivel a 4 gázturbinából 3 hibás, nem tudják nyújtani a 29 csomót. A kijavítása 1 mld rubelbe kerul, az átadás késik kb. egy évet. Putyin utasította a kulugyet, hogy simítsák el az ugyet Indiával .

  97. molni

    Madár beszívás nem volt?Persze ez nem a hajtómű hibája de ha egy van csak akkor az gáz.Meg ezeknek inkább harci sérülés esetén van jelentősége,az oroszok is az afgán tapasztalatok alapján mellőzik az egyhajtóműves gépeket nem pedig a békeidős kiképzési balesetek alapján.