|

Elkészült az első dél-afrikai Gripen

Október 28-án adták át a JAS-39D-t a Légierő képviselőinek. A Dél-Afrikai Légierő még 1998. novemberében döntött a típus mellett, az első exportot is jelentve. A 28 repülőgép (19 együléses és 9 kétüléses) első harckész példánya viszont várhatóan csak 2008-ban lép szolgálatba, köszönhetően a Dél-Afrikai Légierő alapos átalakulásának.

Az első SAAF-Gripen még idén elvégzi az első felszállását, majd 2006. közepéig Svédországban végeznek tesztrepüléseket vele. Csak ezután kerül új otthonába, ahol az év hátra lévő részében és 2007-ben a SAAF alkalmazza majd, mint vezető tesztrepülőgépet.

Lesz mit próbálgatni: a gép fedélzetére új sisakcélzó, rádió, adatátviteli kommunikációs egység, navigációs rendszer és dél-afrikai fegyverek kerültek. A tesztrepüléseket a Bredasdorp melletti Kísérleti Repülő és Fejlesztő Központban végzik majd.

A második dél-afrikai Gripen gyártása már zajlik, a gép 2008. elejére készül el, majd csatlakozik majd a dél-afrikai tesztprogramhoz. A 28 gépet 2012-ig szállítja le a Saab.

Forrás: traucsacska.blogspot.com