|

Gripenek vigyázzák a futball-vb-t

A napokban kezdődik a 2010-es futball világbajnokság, melyet focirajongók milliói várnak, ám a VB hírverése mögött szolidan megbújva újabb jelentős tettet fűződik majd a hazánkban is szolgálatban álló Gripen harci repülőgéphez.

A Dél-afrikai Köztársaságban június 11. és július 11. között megrendezett nemzetközi sportesemény biztonságát a levegőből a közelmúltban szolgálatba állított, egyre növekvő darabszámban rendelkezésre álló Saab JAS-39C/D Gripen 4+ generációs, többfeladatú harcigépek biztosítják.

A Dél-afrikai Légierő (SAAF) 26 darab Gripent rendelt, ebből 17 együléses „C” és 9 kétszemélyes, harci-kiképző „D” változat. Az eddig megérkezett példányok a Limpopo tartományban található Makhado Légibázison települő 2. Század állományában üzemel.

A dél-afrikai Gripenek már tavaly is sikeresen vigyázták a szintén nagy jelentőséggel bíró Konföderációs Kupát, továbbá több békefenntartó műveletben részt vettek, ezúttal a futball VB sztárjai felett kell őrködniük.
A Pretoria, Johannesburg, Fokváros, Durban, Port Elizabeth, Bloemfontein, Rustenburg, Polokwane és Nelspruit városok stadionjaiban megrendezett meccsek miatt főként ezen városok közelében lesz gyakori vendég a svéd típus.

A gépek pilótái baj esetén a beépített gépágyúra valamint az újonnan érkezett IRIS-T légiharc-rakétákra támaszkodhatnak. Utóbbi hivatalos bemutatója a SAAF 90. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen volt.

5 hozzászólás “Gripenek vigyázzák a futball-vb-t”

  1. Az eddig megkapott 11példány éves szinten 550 órát kapott,ezt csökkentik 250órára 2 éven belül.Sokba került a vb.Ott is inkább átrakják a pénzt más területekre.Egyébként án ugy emlékszem az első külföldi megrendelők voltak.Előbb kötöttek szerződést mint mi,jóval előbb…Akkor miért nem kapták meg a teljes mennyiséget már?

  2. @Hind: a dél-afrikai Gripeneken számos integrációs teszteket kellett végrehajtani (és meg lesz is pár) az Xtra igények miatt. Gondolom ez hátráltatta annyira a szállítást.

    @comandante: Az ellen a Gripenek tehetetlenek… Sőt mindegyik más típus is.