|

Nemzetközi harckiképző iskolát nyit Gripen-pilótáknak a Saab Dél-Afrikában

A Saab hivatalosan is bejelentette, hogy a Dél-Afrikai Légierővel közösen, korszerű oktatási és továbbképző központot hoz létre a JAS-39 Gripen üzemeltetői számára a dél-afrikai Overberg légi támaszpontot, Gripen Fighter Weapon School (GFWC) néven. A projekt keretén belül létrehozandó intézményben a svéd vadászbombázót alkalmazó országok küldhetnek tapasztalt hajózókat a fekete kontinens déli csücskébe, ahol azoknak lehetőségük lesz élesben gyakorolni a Gripen fedélzeti fegyvereinek használatát a hatalmas kiterjedésű, részben óceán feletti légterekben, illetve komplex légiharc-feladatok végrehajtására is alkalom adódik. Utóbbiakra élethű körülmények között készülhetnek fel, leszállás után pedig teljes körű feladat-értékelési rendszer áll majd a hajózók rendelkezésére.

A magyarul Gripen Harckiképző Iskola néven fordítható létesítmény, mint említésre került, rendelkezik majd légterekkel az Indiai-óceán és az Atlanti-óceán, illetve Dél-Afrika felhőkbe burkolózó hegyláncai és sivatagjai felett egyaránt. Itt a világ minden tájáról érkező Gripen-pilóták a polgári lakosság nyugalmának bolygatása nélkül, rendezett körülmények között gyakorlatozhatnak, illetve próbálhatják ki fedélzeti fegyvereiket. A tanfolyamokat a kiváló időjárási viszonyokat kínáló, dél-afrikai nyár alatt rendezik meg. A képzések középpontjában minden évben más-más feladat áll majd, de mindig sor fog kerülni a légi harc és csapásmérés gyakorlására, tantermi foglalkozásokra, és ami szintén fontos, túlélési gyakorlatokra. Utóbbiak különösen érdekesnek ígérkeznek, ha figyelembe vesszük az ország környezeti viszonyait.

Magyar és dél-afrikai Gripenek találkozása Linköpingben | Fotó: Phoenix HTKA.hu ,

„A Gripen vadászbombázó repülőgép jelenleg öt országban áll szolgálatban világszerte, és folyamatos fejlesztés alatt áll. A Saab most úgy véli, hogy szükség van egy olyan, korszerű továbbképzési központ létrehozására, ahol a tapasztaltabb hajózók fejleszthetik képességeiket, növelhetik taktikai repertoárjukat, és hasznos tapasztalatokat gyűjthetnek az éles fegyverhasználatról. Fontos, hogy mindezt az otthonitól különböző környezetben, nemzetközi partnerekkel együtt tehetik meg, és olyan helyszínen gyakorolhatnak, melynek adottságai hasonlítanak azon helyekéhez, ahol a legvalószínűbb jövőbeni konfliktusok játszódhatnak.” – nyilatkozta Magnus Lewis-Olsson, a Saab dél-afrikai részlegének elnöke.

A Saab szerint a svéd, dél-afrikai, magyar, cseh és thaiföldi partnerek bevonásával 2013-ban indulhat az első tanfolyam Dél-Afrikában.

12 hozzászólás “Nemzetközi harckiképző iskolát nyit Gripen-pilótáknak a Saab Dél-Afrikában”

  1. Tekitve, hogy az exportgépek alkalmazóinak a fele a világ tulsó felén vann nem értem, hogy mi az üzlet. A svéd gépeknek északon akkora légterük vagy tudtommal, hogy ehaj. Nekük és cseheknek is közelebb van. Az egyetlen ázsiai ország számára ez közelebb van, de ők meg tengerpari állam.

  2. Az is lehet, hogy onnan „kacsingatnak” Brazíliába…
    Az „egzotikus” környezetet még megértem – az európaiaknak legalábbis az – de hogy a thai fiúk a sivatagot leszámítva újjal nem találkoznak az is valószínű…
    A svédek mindent bedobnak…Az is lehet, hogy a használt „A” gépeikkel wuwuzela földjéről akarják elárasztani egész Afrikát?

  3. Na végre :D
    Ugyan ezt a képzési továbképzési központot említettem a Kanadai gyakorló/kiképzőgép csere ügyben csak én Magyar-Horvát-SaaB vonatkozásba (ami egy horvát griff be vásárlást biztosra vitt volna).
    Ha jól emlékszek akkor már csak az ötlet is hogy a SaaB és egy griffet rendszeresítő ország és egy(ezmiatt biztos jövőbeni rendszeresítő) ilyen kiképző/továbbképző központot hozna létre kiverte a biztosítékot egyeseknél és kaptam hideget meleget. :D (Pedig én éles fegyverek használatát nem is említettem.)

  4. Egy ismerősöm Svédben dolgozik, és pont itt volt mikor olvastam a cikket. Azt mondja elég sokan bírálják a kormányt kint, hogy engedik. Semmi más alapja, csak az , hogy olcsóbb ott mint odahaza. Legalább is pillanatnyilag. Ott már nagyjából ki van építve minden ami a géphez kell, tehát, nem túl „nagy” beruházás. Nagyjából arra repkednek amerre akarnak, ott hangrobbantgatnak ahol akarnak, stb stb! De ez már csak az én véleményem! Rövidtávon olcsóbb, hosszútávon meg saját maguk véreztetik ki. Ahogy teszi az EU , stb stb