|

A Szu-35 győzött Indonéziában

Friss hírek alapján eldőlt, hogy milyen típus lesz az indonéz F-5E/G vadászgépek váltótípusa. 2014 elején az indonéz illetékesek már tettek olyan utalást rá, hogy a jelenleg elérhető legmodernebb Flanker, a Szu-35Sz lenne a mára lényegében mind repképtelen amerikai gépek utódja az Indonéz Légierőben.

Az Orosz Légierő első 2 Szu-35Sz gépe | Forrás: alert5.com

Az Orosz Légierő első 2 Szu-35Sz gépe | Forrás: alert5.com ,

Természetesen megvizsgálásra kerültek egyéb lehetőségek is – az idén végre exportsikereket elkönyvelő Dassault például kész lett volna együttműködni az indonéz repülőgépiparral és akár technológiai transzferrel biztosította volna a Rafale vadászbombázót, ha Jakarta úgy akarná.

Jakarta azonban nem akarta így – nem kizárt, hogy anyagi megfontolásokból, mert a most bejelentett 1 századnyi Szu-35Sz sem érkezik meg vélhetően egy ütemben: Ryamizard Ryacudu indonéz védelmi miniszter a hadsereg eszközeinek egy tegnapi szemléjén tett váratlan bejelentése során arról beszélt, hogy a szándék 16 db / 1 századnyi Szu-35 beszerzése, azonban mindezt a gazdasági realitásokhoz kell majd igazítani, így az orosz vadászbombázók beszerzése több lépcsőben lesz majd végrehajtva.

A formális szerződés aláírásra még szeptember folyamán sor kerülhet, ám hogy a Szuhoj aktuális csúcs típus mikortól érkezhet az Indonéz Légierő korábban beszerzett Szu-27 és Szu-30 gépei mellé, arról egyelőre nincs információ. Az indonéz nyilatkozatok alapján – nem részletezett jellegű és mértékű – technológiai transzfert is várnak a beszerzéssel párhuzamosan.

Az Indonéz Légierő Szuhoj vonalon jelenleg 16 géppel rendelkezik: 2 Szu-27SzK, 3 Su-27SzKM, 2 Szu-30MK és 9 Szu-30MK2. Mindezt 12 db F-16A/B Block 15 és 24 db F-16C/D Block 25 gép egészíti ki. Utóbbiak 2014-2015 közötti szállításúak, de maguk a gépek természetesen nem újak, az Egyesült Államok lekonzervált készleteiből szerezte be Jakarta.

Szuhoj Szu-30MK Indonézia

Indonéz Szu-30MK ,