|

Indonézia: az F-5 utódjaként Szu-35?

Az év elején írtunk róla, hogy Indonézia váltótípust keres a tartós tárolásban tengődő Northrop F-5E/F Tiger II gépeinek, melynek kapcsán az amerikai és európai versenyzők mellett említésre került Oroszország aktuálisan legpotensebb vadászbombázója, a Szu-35 is.

A végleges döntés semmiképpen sem várható a közeljövőben, ám friss információk alapján az oroszok helyzete jelenleg elég kedvezőnek tűnik: az indonéz védelmi miniszter a közelmúltban arról nyilatkozott a sajtónak, miszerint egy január közepén közte és a katonai felső vezetés között lezajlott egyeztetés során megállapodás született az Indonéz Légierő Szuhoj gépparkjának bővítéséről.

Az angol nyelvű anyagokban legalábbis az szerepel, hogy 16 Szu-35 beszerzéséről döntöttek. Ugyanakkor mind a védelmi miniszter, mind pedig a légierő vezérkari főnöke kitért arra, hogy ez még nem végleges döntés, annak meghozatala előtt további vizsgálatoknak vetik alá a rivális gyártók termékeit. Emiatt nem tartjuk kizártnak, hogy igazából csak annyi történt, hogy a Szu-35-re rábólintottak, mint szóba jöhető opció. Jakarta egyébként tavaly döntött úgy, hogy a korábbi kinyilatkoztatása ellenére mégiscsak érdekelné őket további Szuhojok.

Attól mindenesetre nem kel félni, hogy elkapkodják a dolgot, lévén döntésre az októberre időzített választások előtt vélhetően nem kell számítani.

Szuhoj Szu-30MK Indonézia

Indonéz Szu-30MK ,

A változatos képet mutató Indonéz Légierőben egyébként nem lenne újdonság az orosz technika, lévén az F-16 Fighting Falcon különböző verziói (F-16A/B Block-15 OCU és F-16C/D Block 25) mellett számos Flanker-változat (Szu-27SzM, Szu-27SzKM, Szu-30MK és Szu-30MK2) is rendszerben áll alacsony darabszámban. Emellett az EMBRAER EMB-314 Super Tucano, a BAe Hawk és a KAI T-50i Golden Eagle kiképzőgépeket csapásmérő szerepkörben is alkalmazzák. A jelenlegi tender mellett a jövőre is gondolnak, a dél-koreai ötödik generációs típus (KF-X) rendszeresítését is tervezik.

Indonéz Falcon | Forrás: malaysiaflyingherald

Indonéz Falcon | Forrás: malaysiaflyingherald ,