|

Mégiscsak kellenek újabb Szuhojok Indonéziának

Jakarta 2012 nyarán még úgy nyilatkozott, hogy azon a 6 Flankeren felül, amit még 2011 decemberében vásároltak a jövőben nem kívánnak további Szuhojokat vásárolni, mert egyrészt ezen rendeléssel összeáll a megálmodott 16 gépes Szuhoj század, továbbá a beszerzendő 24 db használt amerikai F-16-ossal elegendő és kellő minőségű vadászbombázójuk lesz az elkövetkező 20 évre. A hosszútávú tervek között meg amúgy is az általuk is támogatott dél-koreai K-FX program végterméke szerepel.

Legutóbbi indonéz Flankeres írásunk óta azonban történt pár fejlemény: egyrészt az orosz Vnyesekonombank cirka 400 millió dolláros, 7 évre szóló hiteléből megtámogatott beszerzés részeként az idei év februárjában megérkezett a féltucatnyi Szu-30MK2 első 2 példánya, másrészt úgy tűnik mégsem ez a 6 gép lesz az indonézek utolsó Flanker beszerzése.

A napokban felreppent információk szerint Jakarta annak érdekében, hogy lépést tartson a haderőfejlesztésben igen aktív szomszédjaival egy 15 milliárd dolláros beszerzési csomagot készül összeállítani az elkövetkező 5 évre vonatkoztatva, melynek eleme lenne további 16 Flanker beszerzése is – mellyel tehát megdupláznák a korábban elegendő méretűnek minősített Szuhoj gépparkjukat.

Az egyelőre nem túl részletes információkból nem derül ki, hogy ragaszkodnak-e az új építésű gépekhez, vagy esetleg megfelelne használt technika is. A kérdés több okból is felmerülhet.

Egyrészt mert a típus ipari hátterével is rendelkező fehéroroszoktól megkímélt állapotú, pár hónapja kivont Szu-27, illetve eladási célzattal tárolt ex-indiai Szu-30K és Szu-30MK-asok is beszerezhetőek. Figyelembe véve Belorusszia gazdasági helyzetét, a belorusz légierő átlag 21 éves, azaz nem túl öregnek nevezhető 27-esei vélhetően elég jutányos áron lennének beszerezhetőek.

Másrészt mert – mint arra a további Szuhojok mellőzésekor az indonézek hivatkoztak is – pénzmagot kell fordítani a szállítókapacitás gatyába rázásra is, ami 9 C295 szállítógép beszerzését, illetve a Hercules géppark modernizálását és ausztrál segítséggel történő bővítését jelenti.

Ausztrál Lódarazsak köszöntik Darwinnál az Indonéz Légierő Szu-27 és Szu-30-as gépeit, melyek a Exercise Pitch Black 2012 hadgyakorlatra érkeztek.

Ausztrál Lódarazsak köszöntik Darwinnál az Indonéz Légierő Pitch Black hadgyakorlatra érkező Szu-27 és Szu-30-as gépeit ,