|

Hamarosan újabb Szuhojokkal bővülhet az indonéz légiflotta

Indonézia tovább folytatja légierejének bővítését, ezúttal orosz forrásból. A Malajziában, Langkawiban zajló LIMA-2011 (Langkawi International Maritime and Aerospace Exhibition) haditechnikai szakkiállítás és vásár keretében megkezdődtek a tárgyalások Moszkva és Jakarta között hat Szuhoj Szu-30MK2 vadászbombázó megvásárlásáról. A Kommerszant hírügynökség beszámolója szerint a december 6-tól 11-ig tartó rendezvény második napján, szerdán ültek le először a felek, hogy megvitassák az üzlet részleteit.

A Kommerszant orosz forrásának állítása szerint még az idén sor kerülhet a végső szerződés nyélbe ütésére. Arról azonban, hogy mennyibe fog ez kerülni az indonéz adófizetőknek, nem tudott nyilatkozni, mivel a kontraktus összege jelentősen függ a gépek felszereltségétől, fegyverzetétől – ilyen részletekről azonban még nem volt szó a Rosoboronexport és az indonéz kormány képviselői között. Vele ellentétben viszont az indonéz delegáció egyik, magát megnevezni nem kívánó tagja elárulta, hogy országa 500 millió dollár körüli összeget szán a hat Szuhojra.

Indonéz Szu-30MK |Forrás: RIA Novosti ,

A Rosoboronexport részéről egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben. Ennek ellenére biztosra vehető, hogy az hamarosan létrejön, a hat Szu-30MK2 ugyanis tökéletesen illeszkedne Purnomo Yusgiantoro indonéz védelmi miniszter azon tervébe, miszerint a lehető leggyorsabban létre kell hozni egy 16 gépes Szuhoj-századot az Indonéz Légierő kötelékében. Ez részben már megvan, ugyanis 2003 és 2010 között három-három Szu-30MK2 és Szu-27SzKM, valamint két-két Szu-30MK és Szu-27SzM érkezett Indonéziába.

2 hozzászólás “Hamarosan újabb Szuhojokkal bővülhet az indonéz légiflotta”