|

Eladó indiai Szuhojok

Gazdát keresnek azon Szu-30-asoknak, melyeket az India Légierő korábban visszaadott az oroszok félnek. A 18 darab Szu-30K/MK jelenleg Fehéroroszországban várja sorsa jobbra fordulását.

A Szu-30MK és Szu-30K típusú vadászbombázók 1996-tól álltak hadrendbe Indiában, de a Szu-30MKI rendszeresítése után 2003-ban visszaadták őket az oroszoknak, akik egy szerződés értelmében nagyobb manőverező-képességű, tolóerő-vektoros erőforrásokkal és kacsaszárnyakkal ellátott Szu-30MKI-ket szállítottak a használt gépek helyett. A gépek azóta a fehérorosz Baranovicsi 558. repülőgépgyártó és -javító üzemben várják sorsuk jobbra fordulását.

(Már csak ex-indiai) Szu-30K | Fotó: USAF, Tech. Sgt. Keith Brown ,

A felesleges Szu-30-asok eladásával a belorusz Beltechexport és az orosz Rosoboronexport próbálkozik, eddig kevés sikerrel. Alexander Fomin, orosz nemzeti katonai-műszaki együttműködési szolgálat igazgató-helyettese elmondta, a gépek modernizációra szorulnak, különben nincs esélyük eladni őket. Hozzátette, a felek készek a vevő kérésének megfelelő modernizációs csomaggal ellátni a Szuhojokat.

Tavaly arról lehetett hallani, hogy némi korszerűsítés után a Fehérorosz Légierő kötelékében folytatják pályafutásukat Szu-30KN típusjelzéssel, azonban az üzlet ismeretlen okokból nem jött létre.

2 hozzászólás “Eladó indiai Szuhojok”

  1. Hello, ugyan tudom, hogy minden elterjedt forrást a fentieket másolja, de a Beloruszokhoz nem vásárlási, rendszeresítési céllal kerültek az indiai Szu-30-asok 2010-től.
    Az ügy hátterében az áll, hogy az Indiától visszavásárolt/cserélt haditechnikai eszközökre jelentős adót kellene fizetnie az orosz cégnek, ezért kerültek a Szuhojok Belorusziába. Az 558-as üzem elvállalta a tárolást, cserébe ha az oroszok találnak rá vevőt, akkor ők végezhetik el az ipari munkákat a gépeken.