|

Késni fog a dél-koreai lopakodó

Indonézia katonai vezetői megerősítették azt a sajtóértesülést, mely szerint több mint egy évet késhet a dél-koreaiakkal közösen vitt KF-X program.

Az indonéz védelmi minisztérium megerősítette azt az értesülést, mely szerint a dél-koreai kormány még csak most bólintott rá a program részletes tervezési és gyártási fázisaira. Mindezt egy levélben tudatták az indonéz féllel, melyben a késést a 2012-es választások számlájára írták.

KF-X 201 és a KF-X 101

A korábbi KF-X koncepciók | Forrás ,

A projekt első fázisát, a szükséges technológiák kifejlesztését már befejezték a DAPA (Defense Acquisition Program Administration) által megbízott szervek. A második fázisban részletesen kidolgozzák majd a típus terveit, majd legyártják a prototípusokat, melyekre átfogó tesztprogram vár. A végső fázisban megkezdődik a sorozatgyártás és a típus értékesítése.

Szöul reméli, hogy az F-X III tenderen győztes típus gyártója is besegít majd a projektbe. A nyertest várhatóan 2013 közepén hirdetik ki.

KF-X

7 hozzászólás “Késni fog a dél-koreai lopakodó”

  1. Hát ez egy darabig osonni se fog, nemhogy lopakodni.

    Amúgy érdekes ez a „lopakodó” kifejezés. Itt elég sokszor elhangzott már, hogy a valós RCS értékek mennyire nem nyilvánosak, és hogy valódi láthatatlanság nincs… Még a csökkentett érzékelhetőséget is rontják békeidőben, hogy titkos is maradjon a képesség. Szóval legyen ez egy kérdés:
    – mikortól számítunk valamit „lopakodónak”? – vagy hagyjuk ezt a lopakodósdi kifejezést, amúgy meg fogadjuk el egy gyártótól bemondásra képességet?

    Kétségtelen, hogy vannak gépek, amelyek bizonyítottak e téren. Csapásokat mértek, és nehezen (vagy egyáltalán nem) sikerült felderíteni őket.

    De békeidőben nem tudom hogyan lehet hinni a propagandisztikus bemondásoknak.

  2. silurusglanis, ha belegondolok, hogy fantáziarajzokon a Pak-Fa milyen futurisztikus volt, a valóság, egy régieknél fejlettebb, de semmilyen extra formabontást nem tartalmazó gép lett. (nyilván az aerodinamika országtól függetlenül marad)
    Gyanítom, a koreai gép koncepciója is inkább egy lépést akar előre (minél nagyobb önálló kapacitással) tenni, és bevált technológiákon csiszolni (talán fel se mérték, ez is mekkora kihívás – bár ez egy elég cinikus megjegyzés, de itt tényleg millimétereken is sok múlik, és ahhoz baromi sok tapasztalat kell…), és igen, vannak bevált és jó kacsaszárnyú gépek.

  3. onedinkapitany

    Sziasztok!
    Én azt nem értem, hogy miért Indonéziával közösködnek? Dél-Koreának nem felhőtlen a viszonya Kínával, I. viszont távlatilag nagy valószínűséggel Kína fő szövetségese a távol-keleti térségben. Tehát a gép titkos adatai biztosan eljutnak Pekingbe.

    Inkább amerikai, svéd, esetleg francia irányban keresném a kapcsolatot.