|

Indonéz-koreai lopakodó épülhet

A múlt héten érdekes hírt szellőztetett meg a nemzetközi média: Dél-Korea és Indonézia közösen fejleszthet újgenerációs harci repülőgépet.

A politikusok és kutatók hathatós háttértámogatását élvező kezdeményezés június 4-én látott napvilágot, azonban rögtön kikötötték, jelenleg még nagyon képlékeny a dolog és még erősen elméleti síkon mozog az együttműködés lehetősége, csak megfelelő előtanulmányozás után vághat bele a két nemzet. A legelső probléma politikai, mérlegelni kell egy esetleges indonéz-koreai konfliktus kialakulását, ami a projekt bukását jelentené.

Az együttműködés lehetősége, mely sokat lendíthet az eddig sem gyenge indonéz repülőgép-iparon, már a dél-koreai miniszterelnök, Lee Myung-bak tavalyi indonéziai látogatása során felmerült, azóta mindkét nemzet azon van, hogy tető alá hozzanak egy megállapodást, mely a dél-koreai „KF-X” projekt eredményeképp megszülető típus közös gyártását tartalmazná.

Eris Haryanto védelmi miniszter szerint a dokumentum szignózására még év vége előtt sor kerülhet. A jeles esemény után felállítanak egy közös csapatot, melynek feladata a gép paramétereinek kikötése lesz.
A nyilvánosságra hozott tervek szerint 2020-ig 5 prototípus megépülése várható.

Azonban a projekt súlyos kockázatokkal és pénzügyi vonzattal jár. Előbbit indonéz részről annyival elintéztek, hogy „minden kockázatos, vállalniuk kell ennek a programnak rizikóit is”.
Az anyagi oldal viszont még számos vitát fog szülni. Jelen információk szerint Indonézia 20%-ot vállal a 8 milliárd dolláros a fejlesztés terheiből, amit nem lesz könnyű kigazdálkodni a szűkös költségvetésből…

One Response to “Indonéz-koreai lopakodó épülhet”