|

Mindenre nyitott a Dassault, ha Indonézia a Rafale-t választja

Az utóbbi időben elég gyakran futnak be hírek a Dassault Aviation vadászbombázójával, a Rafale-lal kapcsolatban: Párizs hol kedvezményes hitellel, hol kisebb-nagyobb technológiai transzferrel megfűszerezett hitellel igyekszik vonzóbbá tenni a borsos árú vasmadarat. Vagy mint ahogy Indonézia esetében: nyitott mindenre.

Merthogy a franciák legújabb kiszemeltje a már elnyert Egyiptomhoz és a szintén megkörnyékezett Malajzia után a komolyabb repülőgépiparral rendelkező Indonézia, ahol Malajziával ellentétben akár teljes technológiai transzferről is szó lehet.

Franciaország indonéziai nagykövete, Corinne Breuzé által szerdán kiadott anyagban olvasható, miszerint a Dassault Aviation a francia kormány támogatását élvezi, hogy az bármilyen együttműködésről, beleértve a technológiai transzfert tárgyaljon. Azaz Indonézia lényegében olyan ajánlatot kapott, mint az indiaiak. A Dassault Aviation ipari partnere természetesen az indonéz állami vállalat a PT Dirgantara Indonesia lenne.

A nyilatkozat kiadása előtti napon a LIMA 2015-ről átrepült 1-1 Rafale B és Rafale C. A kétülésessel megreptettek 3 indonéz pilótát, míg az együlésessel dinamikus bemutatót tartottak.

Mindeközben a Dassault védelmi jellegű üzletekért felelős elnökhelyettese szintén megerősítette, hogy a Dassault realisztikus anyagi vonatkozások teljesülése esetében nyitott a baráti országok esetében a technológiai transzferre.

Mind a nagykövetség által közreadott anyagban, mind pedig a Dassaulttól származó nyilatkozatban kiemelték, hogy 100 százalékban francia technikáról van szó és így nincs 3. féltől való függés. Nos, ha kötözködős hangulatban lennénk, akkor mondhatnánk, hogy ez szép-szép, de mi van ha azt a 3. felet Washingtonnak hívják és igyekszik kikényszeríti szövetségesétől a vállalt szerződés be nem tartását – lásd a franciák gondosan felépített, megbízható védelmi szállító renoméjának megtépázása az orosz Mistral üzlet kapcsán. No de ezt csak tényleg zárójelben…

Mint arról mi is több alkalommal beszámoltunk Jakarta leállított F-5E/F Tiger II gépeinek utódját keresi, melynek kapcsán korábbi információk alapján a Tigerrel ellentétben nehézsúlyú Flanker család legpotensebb tagja, a Szu-35 a favorizált.

Indonézia légiereje változatos képet mutat, az F-16 Fighting Falcon különböző verziói (F-16A/B Block-15 OCU és F-16C/D Block 32+) mellett számos Flanker-változat (Szu-27SzM, Szu-27SzKM, Szu-30MK és Szu-30MK2) is rendszerben áll alacsony darabszámban. Emellett az EMBRAER EMB-314 Super Tucano, a BAe Hawk és a KAI T-50i Golden Eagle kiképzőgépeket csapásmérő szerepkörben is alkalmazzák. A jelenlegi tender mellett a jövőre is gondolnak, a dél-koreai ötödik generációs típus (KF-X) rendszeresítését is tervezik.

Szuhoj Szu-30MK Indonézia

Indonéz Szu-30MK ,