|

Francia hitelajánlat Malajziának Rafale beszerzéshez

A március 17-21. között zajló LIMA szakkiállításról érkezett friss hírek alapján a franciák megpróbálják ugyanazt a forgatókönyvet, ami Egyiptom esetében nemrég a Rafale exportsikeréhez vezetett: a MiG-29N/NUB vadászgépeinek leváltásán már évek óta gondolkodó Malajziának is felajánlanak kölcsönt a Dassault Aviation Rafale vadászbombázójának beszerzésére.

Forrás: rafalemalaysia.com

Forrás: rafalemalaysia.com ,

A Dassault által közöltek szerint a 10 évre szóló hitelen felül részleges technológiai transzfer és gazdasági ellentételezés is képben van Malajzia esetében. Már több malajziai céggel felvették a kapcsolatot az esetleges Rafale beszerzés esetén való beszállítás ügyében, de jelenleg is folyik további, megfelelő felkészültséggel, képességekkel rendelkező maláj cégek keresése. A francia vállalat ügyvezető igazgatója, Eric Tappier által megosztott információk alapján szó lehet akár egy végösszeszerelő sor malajziai felállításáról is.

A Maláj Királyi Légierő egy tucatnyi MiG-29 vadászgépének gyors ütemű leváltása már 2009-ben felmerült, ám pénzszűke miatt végül elakadt a dolog. És bár az oroszok időközben felajánlották a maják Fulcrum flotta élettartam növeléssel kombinált modernizálását, Kuala Lumpur kitartott 18 új gép beszerzésének terve mellett. A típuscsere belengetése óta több alkalommal felmerült Gripen vadészbombázók lízingelésének ötlete is.

Maláj MiG-29-es

Még sokáig maradnak Malajziában a MiG-29-esek? ,

A Maláj Királyi Légierő nagy teljesítményű vadászgép állományát a 12 MiG-29-es mellett 8 F/A-18D és 18 Szu-30MKM alkotja. utóbbiak szállítását 2009 augusztusában fejezték be az oroszok.