|

Orosz ajánlat a MiG-29-esek modernizálására

Újabb ajánlatot kapott Malajzia, ezúttal a MiG-29N Fulcrum-ok üzemidő-hosszabbítására. A gépek leváltását már évek óta tervezik, de eddig anyagi okok miatt erre nem adódott lehetőségük.

Az orosz Roszoboronexport 40 évre tolná ki a Fulcrum-flotta üzemidejét- közölte Oroszország védelmi beszerzéseivel foglalkozó hivatala. A Roszoboronexport hivatalos forrása szerint ez egy jobb megoldás a maláj kormánynak a többfeladatú típusok leváltására, mint új gépeket vásárolni, majd hozzátette, hogy nem csak az ár az, amit számításba kell venni ilyen esetekben.

„Számtalan más dolog van, amivel számolni kell. Például sok dolog van a Fulcrumokon, amit fejleszteni kell, hogy biztosítsuk versenyképességüket az újabb típusokkal szemben, illetve a karbantartási költségeket is számításba kell venni” –mondja az orosz forrás.

MiG-29N Fulcrum (Royal Malaysian Air Force)

A Roszoboronexport igazgató helyettese, Viktor Komardin azt mondta a Paris Airshow Newsnak, hogy a javítócsomag visszautasítása esetén Oroszország szeretne részt venni a Maláj Királyi Légierő többfeladatú harcigépek beszerzését célzó tenderén, melyről kizárták őket legutóbb. Ebben az esetben további vadi új Szu-30MKM/Szu-35 Flankereket ajánlanának a malájoknak. Komardin azt is mondta, hogy felajánlanák az új ötödik generációs típust is, ha érdeklődik iránta az ázsiai ország kormánya. A PAK-FA az egyetlen orosz ötödik generációs típus, amely jelenleg is fejlesztés alatt áll, és egyike a kevés ötödik generációs típusnak a világon.

Bár nem titok a maláj MiG-ek leváltására kiírt tender, a gazdasági válságra hivatkozva háttérbe szorították az ügyet. Sokáig a SAAB JAS-39E/F Gripen és a Boeing F/A-18E/F Super Hornet volt a befutó, és keveset lehetett tudni a másik két gyártó a versenyben elfoglalt helyzetéről. Az Eurofighter Typhoon és a Dassault Aviaton Rafale egyébként lelkesen versengtek a bennmaradásért, és a Paris Air Show-n Eric Trappier, a Rafale International vezérigazgatója újabb lépést tett ennek érdekében. Azt mondta, hogy az ajánlatuk innentől tartalmazza egy maláj összeszerelő-üzem felépítését, és ezáltal a teljes technikai transzfert. Mindezek ellenére még mindig nem írt ki újból hivatalosan tendert a maláj kormány.

Szerző: Stealthfighter

One Response to “Orosz ajánlat a MiG-29-esek modernizálására”