|

Jövőre búcsúznak a maláj Fulcrumok

Malajzia jövő év végén megválik MiG-29N Fulcrum típusú vadászgépeitől, a légtér további védelmét és a többi feladatot az F/A-18D Hornetek és a Szu-30MKM Flankerek biztosítják majd.

76 millió dollár megtakarítást várnak a 14 darab MiG-29N típusú vadászgép kivonásától Malajzia vezetői, a felszabaduló összeget a többi típus alkatrész-utánpótlására és karbantartására fordítanák.

Malaysian MiG-29N

A nagyobb kapacitású és többfeladatú Szuhojok érkezésével felesleges üzemben tartani a csak légvédelemre rendszeresített típust. Továbbá lassan lejár az 1993-ban vásárolt gépek üzemideje, egy újabb egész Fulcrum-flottára kiterjedő üzemidő-hosszabbítással egybekötött nagyjavítás túlságosan költségesnek és feleslegesnek ígérkezett. A kivont gépeket a gyártó beleegyezésével eladásra kínálják.

27 hozzászólás “Jövőre búcsúznak a maláj Fulcrumok”

  1. Roncs és ősrégi gépeket? Max. múzeumoknak kellehet.

    Műrepülő csapat? Mikor még keszire sincs elég gép és pénz support? A világon alig pár légierő engedheti meg magának, hogy elsővonalas jet vadásszal adjon egyáltalán TISZTESSÉGES demo pilótát nemhogy köteléket…

  2. molni mit is várhattam tőled…

    Semmi humor semmi álom csak a nyers valóságod nézed..

    Szerinted én nem tudom azokat a dolgokat amit le írtál te agyon iskolázott akác maki ez csak egy fel vetés volt mi lenne ha…és nem nem vagyok kíváncsi a többi okoskodásodra de szerintem senki más sem nem veszed észre magad egoista féreg!!??

  3. De oda írtam hogy „jó lenne” tehát te értelmezted félre a szöveget na mindegy vita lezárva.

    De ha már ott tartunk nem lenne jó ötlet??

    Világ bajnok pilótáink egyedül álló géppel mert sehol a világon nem repülnek MIG-29el műrepülő csapatok.Tuti siker és nem kis pénz lenne benne mert repnapokra senki sem megy ingyen persze vannak olyanok de sokan csak pénzért és már is meglenne oldva egykét dolog pl:karban tartás,üzemanyag…

  4. Most nem azért Agressor, de az adott kommentedben a „jó lenne” szövegből valóban nem feltétlen az jön le egyértelműen, hogy poénnak szántad. :P Szokás smiley-t is használni ám :)

    Továbbá ismételten és nyomatékosan megkérlek rá, hogy a durva személyeskedéseidet mellőzd, ha ide írsz. Máshol felőlem azzal és úgy személyeskedsz ahogy jólesik, de itt ez nem dívik. Köszi!

    —–

    Egyébként persze helyre kis kötelék lehetne, nem is arról van szó :) Még talán-talán a fenntartásának költéségét is össze tudnák repülni. Bááár ehhez valószínűleg pofátlan árakat kéne kérniük, szóval egyáltalán nem biztos. De ami már eleve keresztül húzza az egészet az a vasak felújítása. Ennyi, gondolom nem kell ecsetelni ez miért reménytelen.

  5. Világ bajnok pilótáink egyedül álló géppel mert sehol a világon nem repülnek MIG-29el műrepülő csapatok.

    És itt jön be újra, hogy miért is vettem komolyan amit írtál. Az, hogy nem ugrik be vagy nem tudod, hogy létezik a már említett orosz csapat olyan, mintha nem tudnád, hogy létezik olyan, hogy Thunderbirds. Ezek után most mit mondjak? A műrepülés 2×2-je ismeretlen számodra.

    A világbajnok pilótáink is elég megmosolyogató kijeletés. Laikusok által odaítélt díj az, amire hivatkozol és szóló repülésben elért teljesítményért. Olyan kötelékrepülés, aminek értelme is van műrepülés estén szóba sem jön egyetlen magyar vadászpilótával sem. A szumma és évenkénti repóra is olyan alacsony, hogy nyugdías korukig sem dolgozná fel senki magát. Soha nem is csinálták. A komoly műrepülő csapatban olyan pilóták vannak akik több ezer órát repültek és évi 200 felett. Ez önmagában ad alapot. Itthon ennek nyomokban sincs semmi jele…

    Szakszolgálati engedély a típusra meddig érvényes?

  6. Üdv Fiúk!

    Tényleg kár és feleleges egymást szapulni, játszuk úgy, hogy mindenki elfogadja a másik véleményét, cserébe fogadjuk el az övét is. Ezzel szerintem semmi probléma. Nem az igazát kell feltétlenül elfogadni, csak annyit, hogy ez a véleménye! :)

    Más: Malajzia baromi gazdag ország, igen jól megy a szekér arrafelé – valszeg bőven áron alul fogják a gépeket elpasszolni.

    Csak annyit tennék ehhez hozzá, hogy annak idején Malajzia meghallgatta az IMF ajánlásait, majd mindent pont fordítva csinált. Ezen felül pedig a mai napig Soros György nem teheti be a lábát az országba, mivel elfogatóparancs van ellene érvényben. :) :) :)
    Nos, azóta futja a malájoknak F-18 és Szu-30 gépekre is.

    Inkább ezen kellene a tisztelt magyar politikai elitnek elgondolkodnia.

    Üdv: M

  7. ha már kötelékeknél tartunk, akkor szerintem sokkal reálisabb lenne egy albatros kötelék. ha egy breitling el tud tartani egy ilyen csapatot, akkor mondjuk egy mol is simán el tudná. más kérdés hogy az miért érné meg neki. :)
    bár fingom sincs mibe fáj egy albatros üzemeltetése, de hogy szarérhugyér meg lehet venni csak a gépet az biztos.

  8. én úgy emlékszem, hogy a russian knights-nak is van pár bemutató mig-29-ese, de ők elsősorban flankerrel nyomják az ipart. aztán ‘első vonalbelinek’ tekinthetőek a thundebirds-ön kívül szerintem a kék angyalok is, igaz, ők régebbi a/b verziójú horneteket nyúznak.

    azt azért kétlem, hogy malajzia akkora gazdasági/katonai potenciállal rendelkezne (hozzánk képest persze nagyobb, de hát kicsit többen is lakják, meg kicsit nagyobb szomszédaik vannak). hány f-18d-t üzemeltetnek ott, nyolcat? és szerintem a szu-30-asokat is meg lehet számolni két kézen…

  9. na hát magyarországot nem is szabad sehol sem semmiféle összehasonlításként – legfeljebb, mint elrettentő példát – feltüntetni, de azért malajzia háromszor akkora mint mi (+ a parti tengerek, meg egyéb köcölék), meg vagy kétszer annyian lakják, ahhoz képest kicsikének érzem a maláj fegyveres erőket, de ők legalább próbálkoznak. de a 18 flanker az szerintem semmi (persze attól is függ, hogy ki az ellenfél), az egy század, egy reptér, néhány jobbfajta betonromboló fegyver a kifutókra, oszt’ jónapot.

    különben is, nekem kilenc ujjam van mind az öt kezemen… :) :P

  10. Uraim. Soros György én a neoliberális gazdasági rendszer itt van itt érezzük a bőrünkön rosszabb mint a kommunizmus.
    Legalább annyi áldozatot szed csak a golyót meg spórolják ami szadizmus.

    Itt nagyon nehezen lehet a dolgokat megváltoztatni de muszáj mert élet halál harc.

    Utána megint kikel fejteni fajtánk belső erejét és felvirágoztatni a nemzetet.

    Úgy hogy kemény munka vár ránk.

    De utána bizonyos dolgokat utódaink agyába kell égetni hogy ne is ismétlődjön meg ez.

    Ha határ közelében jellegzetes zenét hal vagy szagod érez béke idő ide vagy oda ösztönből 20mm-sel szórja meg a határ azon részét.

  11. Már bocs, hogy beleszólok ,DE: UKRÁN SÓLYMOK – 7-9 db Mig-29 a kötelék.

    Világbajnok pilótáink annak idején a repülőnapon bemutatót tartó többi pilóta szavazataival nyerték el a díjat.

    Hozzánk az orosz kötelékek azért nem jöttek, mert horribilis összeget kértek a fellépésért.