|

HTKA Hírhalom 2019. 13. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

Vasárnap reggel elvesztette egyik MiG-27 UPG típusú repülőgépét az Indiai Légierő. A balesetre helyi idő szerint 11:45-kor került sor az ország észak-nyugati Rádzsasztán régiójában, Jaunpur városától 120 kilométerre délre. A vadászbombázó az Utarlai légibázisról szállt fel kiképző repülésre, majd a
pilóta hajtóműproblémát tapasztalt, ez vezetett a lezuhanáshoz. A pilóta sikeres katapultálást hajtott végre, kisebb sérülésekkel megúszta az eseményt, melynek okainak kivizsgálását megkezdték.


Megérkezett a Dél-Koreai Légierő első két F-35-öse új otthonába, a Cheong Ju légibázisra. Szöul összesen 40 példányt rendelt az 5. generációs vadászbombázóból, melyeket 2022-ig szállít le a Lockheed Martin, ezekből 10 gépet vesznek át idén.


Földre parancsolta a B-1B flottát az Amerikai Légierő. Egy rutin ellenőrzésen az egyik gépnél hibát találtak a katapultülés stabilizáló ernyőjének kötélzetében, mely akár a flotta összes példányánál megjelenhet. A karbantartók egyesével ellenőrzik az életmentő eszközöket, és amelyiknél mindent rendben találnak, az a gép ismét repülésre alkalmas minősítést kap.


Március 30-án végrehajtotta első felszállásást az Il-112V könnyű szállítógép prototípusa. Az An-26 utódlására szánt típus első példánya tavaly novemberben mutatkozott be, a gurulórpóbákat pedig decemberben kezdték.


Kiképzőrepülés közben lezuhant a Perui Légierő egyik MiG-29-ese. A balesetre március 29-én került sor, a pilóta sikeresen katapultálást hajtott végre.


Március 27-én halálos balesetre került sor Kazahsztánban. A légierő egyik Mil Mi-8-as helikoptere zuhant le 13 emberrel a fedélzetén, a szerencsétlenséget sajnos egyikük sem élte túl.


Véletlenül katapultált egy Rafale B hátsó üléséből egy 64 éves civil. Az esetre március 20-án került sor, a baleset főszereplőjét vitték el egy repülésre, ám felszállás közben aktiválódott a katapltülése. A férfi a kifutópályán landolt, súlyos sérüléseket, köztük hát sérülést szenvedett. Egy héttel később a Francia Légierő úgy határozott, hogy földre parancsolja a Rafale B és C flották egy részét.