|

HTKA Hírhalom 2018. 52. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

Ahogy arról a HTKA hasábjain beszámoltunk, Japán növeli a beszerzendő F-35-ösök számát. A tervezettnél magasabb költséget az F-15J flotta értékesítéséből kívánják fedezni, ugyanis a gépek egyrészét visszaadnák az Egyesült Államoknak, aki továbbértékesíthetné őket.

Megkezdte a gurulópróbákat a november végén bemutatott Iljusin Il-112V típusú teherszállító repülőgép prototípusa.

A Nigériai Légierő hamarosan 2 darab felfegyverezhető AW109 Power típusú helikoptert vehet át, melyeket várhatóan 2019 márciusában állítanak hadrendbe.

A Leonardo a típus testvérét, az egyhajtóműves AW119-est szánja a US Navy TH-57 Sea Ranger kiképzőflottájának váltótípusának. A 125 darab helikopter beszerzésére irányuló tenderre szánt, TH-119 típusjelzésű változat műszer szerinti (IFR) repülés képzésére alkalmas, az FAA hatósági engedélyeket 2019 elejére várják. A TH-119-es vetélytársa várhatóan a Bell 407GXi és az Airbus Helicopters H135 lesz.

Forrás: Leonardo ,

Kazahsztán 4 darab Szu-30SzM vadászbombázót vehetett át a napokban, mellyel összesen 8 darabra nőtt az eddig átvett gépek száma. A védelmi minisztérium célja 36 darab Szu-30SzM beszerzése 2020ig.

Az Orosz Légierő is kapott 4 Szuhojt, bár ők Szu-34-esekkel gazdagodtak, melyeket a Sagol támaszpontra szállított le a gyártó.

Végrehajtotta szűzrepülését a modernizált Il-76MD-90A szállítógépből kialakított tanker, az Il-78M-90A első példánya Uljanovszkból.

Dél-Koreában feloldották a KAI KUH-1 Surion repüléstilalmát, amit a júliusi balesetet követően rendeltek el. A gépek átestek az előírt átvizsgáláson és tesztrepülésen, így december 24-e óta újra megkezdődhettek a kiképzőrepülések. A flotta egyharmada azonban komolyabb átvizsgálásra vár, a főrotor mélyebb ellenőrzését rendelték el rajtuk.

A Sikorsky és a Boeing bemutatta SB-1 Defiant repülőképes prototípusát. A típus első felszállása csúszik, jövő év elejére tolódott.

Forrás: Boeing ,

Kínában hivatalosan is szolgálatba állt a Type 15 könnyű harckocsi. A 105 mm-es löveggel szerelt 35 tonnás járművet exportra is szánják, jelölése VT-5 lesz.

Szlovákia 25 darab Zuzana 2 önjáró tarackot vásárol 206 millió dollárért a KONŠTRUKTA-Defence vállalattól. A TATRA 8×8 alvára épített 155 mm-es löveg első 4 példányát 2020 nyarán veheti át a hadsereg, az utolsók 2022 végéig állhatnak szolgálatba.