|

Japán újabb F-35 beszerzésről döntött

A Washington városában kelt bejelentés alapján a szigetország hadereje így a Lockheed Martin termékének második legnagyobb rendszeresítőjévé lépett elő.

Japán F-35 géppár egy katonai bemutatón a Saitama prefektúrában található Asaka városa fölött. Az első Japán F-35 egység a közeljövőben kerül felálllításra (feltöltésre). Forrás: defencenews.com ,

Az olvasók előtt nem lesz meglepetésszerű a hír, a darabszám annál inkább, amellyel az Egyesült Királyságot (összesen 138 darab F-35) a „dobogó” harmadik fokára taszítja vissza. Az eredeti tervezet szerint 42 darab F-35A verziót vásárolt volna a felkelő nap országa, akkor még pletyka szinten volt csak szó az Izumo-osztály fedélzetére szánt F-35B STOVL variánsról.

F-35B a Queen Elizabeth fedélzetén. Forrás: defencenews.com ,

A Defence News értesülés szerint az F-35A változatból további 63, míg a „B” verzióból 42 eladásáról/megvásárlásáról döntött a két ország vezetése, így összesen 147 darab F-35 áll Japán Önvédelmi Erők szolgálatába, egyértelmű választ adva a kínai fejlesztésekre.

Az Amerikai Tengerészgyalogság VMFA 121 egységébe tartozó gép pilótájának tiszteleg a földi személyzet tagja 2017. áprilisában egy gyakorlat során a Tengerészgyalogság iwakuni-i bázisán, Japánban. Forrás: fightersweep.com ,

Az információk szerint Donald Trump amerikai elnök hivatalba lépése óta szorgalmazza a fegyvereladások növelését, Peking törekvéseit szem előtt tartva Tokió ideális partnernek tűnik. Elemzők véleménye alapján a rendszeresítés csak erősíti az Egyesült Államok-Japán között lévő szövetséget, mivel az Amerikai Tengerészgyalogság F-35B repülőgépei jelenleg is az ország területén állomásoznak.