|

F-35B gépeket vesz Japán az Izumo-osztályra?

A Nippon News Network felületén megjelent információk szerint döntés született egy ideje már a levegőben lógó kérdésben: várhatóan a jövő hónapban bejelentésre kerül, hogy Japán az F-35A mellett a típus STOVL változatát is hadrendbe állítja – mégpedig az Izumo-osztályú helikopter-hordozó rombolóinak fedélzetén.

Légifotón egy Nimitz-osztályú repülőgép-hordozóval kötelékben hajózó JS Izumo.

A JS Izumo egy Nimitz osztályú repülőgép-hordozóval kötelékben 2017 elején. Az egyáltalán nem romboló méretekkel bíró Izumo-osztály két tagját Japán hivatalosan helikopter-hordozó rombolóként tartja nyilván. Az ismert történelmi okokból még napjainkban is igyekeznek kerülni, hogy repülőgép-hordozó besorolású hadihajóik legyenek. 海上自衛隊,

Az idei év márciusában már írtunk róla, hogy a japán kormánypárt nemzetbiztonsági bizottsága többfeladatú repülőgép-hordozó és az F-35 STOVL variánsának, azaz F-35B gépek beszerzését látja indokoltnak a Kína jelentette, egyre csak növekvő fenyegetések ellensúlyozására. Az év elejei sajtóértesülések szerint összesen akár 40 F-35B is beszerzésre kerülhet a Japán Tengerészeti Önvédelmi Erők 2 legnagyobb hadihajójának számító Izumo és Kaga számára – melyek természetesen átalakítást igényelnek majd a merevszárnyú technika fogadása érdekében.

4 gépes F-35B kötelék a USS America felett.

F-35B kötelék húz el egyik leendő hordozó hajója, a USS America (LHA 6) felett. U.S. Navy photo by Andy Wolfe,