|

Japán ismét a Dél-Kínai-tengerre küldi legnagyobb hadihajóját

Védelmi forrásokból származó, de hivatalosan nem megerősített sajtóértesülések alapján Tokió 2017 után idén ismét helikopter-hordozót küld a Dél-Kínai-tengerre, illetve az Indiai-óceánra. A tavalyi turnéhoz hasonlóan a 4 nagy méretű helikopter-hordozó rombolójuk közül most is a 2 nagyobb közül választottak, azaz Izumo osztályú példányról van szó. Viszont ez idén nem a JS Izumo, hanem a tavaly tavasszal hadrendbe állított JS Kaga lenne.

A Reuters forrásai alapján a 2 hónapos út szeptemberben kezdődhet és a JS Kaga, illetve kísérőhajója / hajói az Izumo tavalyi útjához hasonló útvonalon, egészen Srí Lankáig hajózhatnak majd.

Az Izumo osztály 2 tagja, az Izumo és a Kaga ugyan akár alkalmas lehetne az F-35B üzemeltetésére, de csak erős megkötésekkel, szóval valóban inkább helikopter-hordozóról van szó. Kaijō Jieitai / Japan Maritime Self-Defense Force,

Idén egyébként már járt japán helikopter-hordozó a környéken, hiszen a jelenleg a RIMPAC hadgyakorlaton részt vevő JS Isze a Malabar nevű amerikai-indiai-japán hadgyakorlat apropóján már járt az Indiai-óceánon.