|

Japán a Dél-Kínai-tengerre küldi legnagyobb hadihajóját

Időtartamban és távolságban is hosszú útra indul Japán legnagyobb helikopter-hordozó rombolója: a JS Izumo-nak júliusban az Indiai-óceánon lesz dolga egy amerikai-indiai-japán hadgyakorlat apropóján, ám úgy tűnik Tokió Kína felé is üzenni kíván azáltal, hogy hadihajója huzamosabb, több forrás szerint is mintegy 3 hónapot időt tölt majd a Dél-Kínai-tengeren. Ennek részeként pedig felkeres több olyan nemzet is, melyeknek komoly területi vitái vannak Kínával. Azaz lényegében az Izumo osztály hosszú bevetési idejű képességeinek tesztelése van összekötve némi diplomáciai odaszúrással.

Légifotón egy Nimitz osztályú repülőgép-hordozóval kötelékben hajózó JS Izumo.

A JS Izumo egy Nimitz osztályú repülőgép-hordozóval kötelékben 2017 elején. Az egyáltalán nem romboló méretekkel bíró Izumo-osztály két tagját Japán hivatalosan helikopter-hordozó rombolóként tartja nyilván. Az ismert történelmi okokból még napjainkban is igyekeznek kerülni, hogy repülőgép-hordozó besorolású hadihajóik legyenek. 海上自衛隊,

A 2 évvel ezelőtt, 2015. márciusában hadrendbe állított JS Izumo Japán legnagyobb hadihajója a 2. világháború óta, mely tényt Peking igyekezett maximálisan kihasználni, leplezett repülőgép-hordozó építéssel vádolva Tokiót. 2017. március 22-én áll hadrendbe a hajóosztály második tagja, a Kaga. Ami egy korábbi, a Pearl Harbor elleni támadásban is részt vett repülőgép-hordozójuk neve volt egyébként.

Az Izumo osztály 2 tagja, az Izumo és a Kaga ugyan akár alkalmas lehetne az F-35B üzemeltetésére, de csak erős megkötésekkel, szóval valóban inkább helikopter-hordozóról van szó. Kaijō Jieitai / Japan Maritime Self-Defense Force,

A Reuters értesülései szerint a szóban forgó hadihajó a Kínával területi vitákkal bíró nemzetek közül kikötőlátogatást tesz majd a Fülöp-szigeteken és Indonéziában. Ezen felül benéz majd Szingapúrba és ha már úgyis az Indiai-óceán a végső cél, akkor Srí Lankára is, mely szintén Kína figyelmét élvezi. A Dél-Kínai-tengeren természetesen Japán és Kína között nincs területi ellentét – nekik a Kelet-kínai-tengeren vannak rendezetlen ügyeik, Tokiónak szimplán nem tetszik Kína agresszív területi követelése a régióban.

A Dél-kínai-tenger után az Izumo áthajózik az Indiai-óceánra, ahol Júniusban Japánt képviseli majd az évente megrendezett, Malabar nevet viselő hadgyakorlaton. Ez egy amerikai-indiai hadgyakorlatból nőtte ki magát 3 szereplőssé, melyben Japán korábban időszakosan vett részt, ám 2015 óta már állandó résztvevő.

Az elérhető információk szerint az Izumo Augusztus folyamán érkezhet majd vissza honi kikötőjéként szolgáló Yokosukaba.

Fórum hozzászólások

 • Az a Phalanx úgy néz ki az orrában, mint valami kis játék, amit ottfelejtettek. Szép nagy hordozó az biztos.
 • <blockquote rel="Mackensen"><i>Japán megkapta a 2. VH óta legnagyobb hajóját, egy 248 m hosszú helikopterhordozót.</i>

  Ez nem helikopterhordotó:)) A japánok érzékenyek, hogy ne legyen annyira offenzív neve. Ez hivatalosan egy romboló, ami helikoptereket hordoz.
  :)))))
  Ez oké, de ez mire jó? :) Mármint nem nevén nevezni valamit? :)
  Meg amúgy miért érzkények rá? :)</blockquote>

  2. VH + "Japán <b>Önvédelmi</b> Erők". Egy helikopterhordozó pont nem védelmi egység, hanem inkább támadó, mivel így kiterjeszthető az a zóna, ahol Japán katonai értelemben befolyással rendelkezhet (mert ugye hogy ha csak magát akarja védeni, akkor miért nem a szárazföldre telepíti azokat a helikoptereket?).
 • Az oké, hogy mondjuk a kínai vezetés erre érzékeny, viszont nem hülyék. :) Azt nem értem, hogy egy japán maki miért érzékeny erre...

  Az meg ugye megint csak nem annyira leegyszerűsíthető, hogy ezt most mi mindenre tervezik/lehet használni. :)
  Pl. Dudi is ugyanúgy tud mászkálni mindenfele és lövöldözni... :p
 • Mindkét fél érzékeny a témára. A japánok alul sorolják a saját hajójukat, mert el akarják kerülni még a látszatát is annak, hogy a '30-as évekhez hasonló fegyverkezés kezdődne. Sok japán ennek tudja be a két atomot.
  Kína meg túlmisztifikálja a hajót, mert a kínaiak nagyon érzékenyek a japán fegyverkezésre, ráadásul amíg a japánok szidják, addig nem a kormányt szidják. Mindkét fél pontosan tisztában van vele, hogy az Izumo egy nagy méretű helikopter-hordozó, amiről esetleg üzemelhet F-35B, de köze sincs egy repülőgép-hordozóhoz.
 • Azért én nem nagyon lepődnék meg, ha néhány éven belül megjelenne rajta egy-két Tengerészgyalogos Villám, csak amúgy, gyakorlatozás képpen! :D :D
 • Szolgálatba állították a második Izumo-osztályú hajót, a Kagát (DDH-184)

  http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/fegyverek/hadihajok/hivatalosan-csak-helikopter-hordozo/
 • A második Izumo-osztályú heéikopter-hordozó, a JS Kaga megkezdte a tengeri tesztjeit. A tervek szerint 2017. márciusában áll szolgálatba.

  [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
 • Egy mai facebook kommentemből átemelve ide is:

  A meghajtásról összesen 4 db General Electric LM2500 gázturbina gondoskodik ún. COGAG (Combined Gas turbine And Gas turbine, kombinált gázturbinás meghajtás) elrendezésben.

  2 hajócsavar tengelye van a hajónak, a meghajtásuk pedig úgy van kialakítva, hogy 1-1 tengelyre maximum 2 gázturbina együttes ereje szabadítható rá az erőátviteli rendszerrel. A 4 gázturbina kombináltan 112 000 lóerő előállítására képes, mely által a megadott publikus csúcssebesség 30 csomó / 56 km/h.

  Maguk a gázturbinák Japánban gyártott példányok, ugyanaz a nehézipari vállalat gyártja, mely magát a hajót is építette. (IHI Corporation)

  Védelmi rendszere közelkörzeti légvédelem és abban kb. USA standard: Phalanx CIWS a csöves és SeaRAM a rakétás vonalon. Ezt egészítik ki a hajó elleni rakéták infravörös / radar szenzorainak zavarására kiszórható zavarótöltetek.
 • Érdekes kötelék: az Izumo a Fülöp-Szigetek Rajah Humabon fregattjával. A világ egyik legöregebb aktív szolgálatban álló hajójának az érdekessége, hogy szolgált a JMSDF-ben. 1943-ban állt szolgálatba az amerikai haditengerészetnél mint USS Atherton, egy Cannon-osztályú kísérő romboló, majd a háború végeztével, már 1945-ben tartalék állományba helyezték. Egy testvérhajójával 1955-ben adták át a frissen újjáalakult japán haditengerészetnek, ahol Hatsuhi néven szolgált 20 évig, majd 1975-ben visszaadták az USÁ-nak. 1979-ben (két testvérhajójával együtt) korszerűsítésen és felújításon esett át Dél-Koreában, majd 1980-ban került a fülöp-szigeteki flottába. Jelenlegi állás szerint 2017 szeptembere-novembere körül kerül kivonásra, 74 év szolgálat után.
  [​IMG]
 • dudi
  Átfestik a hangárt átalakítás címén?
  Fedélzet megerősítése (ha szükséges persze), üzemanyag rendszer átalakítása, bővítése, raktárak, fegyverraktárak esetleges bővítése. Egyik sem 2 forintos beruházás.
 • arbalest
  Fedélzet megerősítése (ha szükséges persze), üzemanyag rendszer átalakítása, bővítése, raktárak, fegyverraktárak esetleges bővítése. Egyik sem 2 forintos beruházás.
  Én bízok annyira a japánokban,hogy gondoltak ezekre és csak tessék-lássék átalakításokra lesz szükség az is csak azért,hogy befogják a helyi hülyék száját.
 • Naplementés csendélet a Kaga, az Inazuma romboló és a Royal Navy HMS Argyl, Duke-osztályú fregattjának részvételével valahol Szumátra közelében, az ISEAD 2018 gyakorlat keretében. Elvileg tegnapi kép. :)

  [​IMG]

Ugrás a fórum topichoz