|

Japán a Dél-Kínai-tengerre küldi legnagyobb hadihajóját

Időtartamban és távolságban is hosszú útra indul Japán legnagyobb helikopter-hordozó rombolója: a JS Izumo-nak júliusban az Indiai-óceánon lesz dolga egy amerikai-indiai-japán hadgyakorlat apropóján, ám úgy tűnik Tokió Kína felé is üzenni kíván azáltal, hogy hadihajója huzamosabb, több forrás szerint is mintegy 3 hónapot időt tölt majd a Dél-Kínai-tengeren. Ennek részeként pedig felkeres több olyan nemzet is, melyeknek komoly területi vitái vannak Kínával. Azaz lényegében az Izumo osztály hosszú bevetési idejű képességeinek tesztelése van összekötve némi diplomáciai odaszúrással.

Légifotón egy Nimitz osztályú repülőgép-hordozóval kötelékben hajózó JS Izumo.

A JS Izumo egy Nimitz osztályú repülőgép-hordozóval kötelékben 2017 elején. Az egyáltalán nem romboló méretekkel bíró Izumo-osztály két tagját Japán hivatalosan helikopter-hordozó rombolóként tartja nyilván. Az ismert történelmi okokból még napjainkban is igyekeznek kerülni, hogy repülőgép-hordozó besorolású hadihajóik legyenek. 海上自衛隊,

A 2 évvel ezelőtt, 2015. márciusában hadrendbe állított JS Izumo Japán legnagyobb hadihajója a 2. világháború óta, mely tényt Peking igyekezett maximálisan kihasználni, leplezett repülőgép-hordozó építéssel vádolva Tokiót. 2017. március 22-én áll hadrendbe a hajóosztály második tagja, a Kaga. Ami egy korábbi, a Pearl Harbor elleni támadásban is részt vett repülőgép-hordozójuk neve volt egyébként.

Az Izumo osztály 2 tagja, az Izumo és a Kaga ugyan akár alkalmas lehetne az F-35B üzemeltetésére, de csak erős megkötésekkel, szóval valóban inkább helikopter-hordozóról van szó. Kaijō Jieitai / Japan Maritime Self-Defense Force,

A Reuters értesülései szerint a szóban forgó hadihajó a Kínával területi vitákkal bíró nemzetek közül kikötőlátogatást tesz majd a Fülöp-szigeteken és Indonéziában. Ezen felül benéz majd Szingapúrba és ha már úgyis az Indiai-óceán a végső cél, akkor Srí Lankára is, mely szintén Kína figyelmét élvezi. A Dél-Kínai-tengeren természetesen Japán és Kína között nincs területi ellentét – nekik a Kelet-kínai-tengeren vannak rendezetlen ügyeik, Tokiónak szimplán nem tetszik Kína agresszív területi követelése a régióban.

A Dél-kínai-tenger után az Izumo áthajózik az Indiai-óceánra, ahol Júniusban Japánt képviseli majd az évente megrendezett, Malabar nevet viselő hadgyakorlaton. Ez egy amerikai-indiai hadgyakorlatból nőtte ki magát 3 szereplőssé, melyben Japán korábban időszakosan vett részt, ám 2015 óta már állandó résztvevő.

Az elérhető információk szerint az Izumo Augusztus folyamán érkezhet majd vissza honi kikötőjéként szolgáló Yokosukaba.