|

Csendes-óceáni hordozók

Június 29-én elstartolt a RIMPAC 2022 hadgyakorlat. A csendes-óceáni térség 2 évente megrendezésre kerülő, haditengerészeti fókuszú hadgyakorlaton természetsen ezúttal is sok nemzet képviselteti magát, így Ausztrália és Japán is. Mindkettő haditengerészet részéről helikopter-hordozók is részt vesznek az augusztus 4-ig tartó RIMPAC egyes gyakorlatain.

Az elsődlegesen Hawaii környéki hadgyakorlatokra igyekvő ausztrál és japán hadihajók még a múlt héten csatlakoztak a szintén a gyakorlatra tartó Abraham Lincoln Carrier Strike Group amerikai hajóihoz egy kis előzetes gyakorlatozásra. A lenti kép az ennek részeként fotózkodásra formációba állt köteléket örökíti meg.

Az első sor érdekessége, hogy ugyan most csak az amerikai hordozóról tudnak merevszárnyú gépek üzemelni igazából mindhárom hajó alkalmas lehet erre – és a 2 helikopter-hordozó közül az egyik biztosan alkalmassá is lesz erre téve. Évekkel ezelőtt eldőlt, hogy Japán az F-35A mellett a típus STOVL verzióját is hadrendbe állítja és ezzel párhuzamosan az Izumo osztály mindjét hajóját alkalmassá teszi arra, hogy arról F-35B gépek üzemelhessenek. Azaz a papíron többfeladatú romboló beosorolású Izumo és Kaga is kissebb méretű repülőgép-hordozóvá avanzsál. Ez mindkét hajó esetében 2 lépcsőben valósul majd meg. Az első lépés a repfedélzet módosítása, hogy az alkalmas legyen az F-35B jelentette hőterhelés elviselésére. Ezen az Izumo már átesett, amerikai F-35B gépekkel már zajlottak is próbák korábban. A Kaga ezen módosítása idén márciusban vette kezdetét. A második körben átalakításra kerül majd a hajók orrszekciója az amerikai megfelelőikéhez hasonlóra. Ezzel a 2 Izumo hasonló lesz majd az America hajóosztály első 2, U.S. Navy mércével kisméretű repülőgép-hordozóként megépült példányához.

A JS Izumo és kísérőhajói nemrégiben kezdték meg 4 hónaposra tervezett körútjukat, melynek részeként számos kikötőlátogatást is tesznek a Csendes- és Indiai-óceánon, illetve számos partner nemzet haditengerészetével tartanak majd közös gyakorlatokat. Ennek részeként vesznek részt az amerikai szervezésű RIMPAC-en is.