|

Csendes-óceáni hordozók

Június 29-én elstartolt a RIMPAC 2022 hadgyakorlat. A csendes-óceáni térség 2 évente megrendezésre kerülő, haditengerészeti fókuszú hadgyakorlaton természetsen ezúttal is sok nemzet képviselteti magát, így Ausztrália és Japán is. Mindkettő haditengerészet részéről helikopter-hordozók is részt vesznek az augusztus 4-ig tartó RIMPAC egyes gyakorlatain.

Az elsődlegesen Hawaii környéki hadgyakorlatokra igyekvő ausztrál és japán hadihajók még a múlt héten csatlakoztak a szintén a gyakorlatra tartó Abraham Lincoln Carrier Strike Group amerikai hajóihoz egy kis előzetes gyakorlatozásra. A lenti kép az ennek részeként fotózkodásra formációba állt köteléket örökíti meg.

Az első sorban a USS Abraham Lincoln jobboldalán a JS Izumo, balján a HMAS Canberra. Japan Maritime Self-Defense Force (JMSDF),

Az első sor érdekessége, hogy ugyan most csak az amerikai hordozóról tudnak merevszárnyú gépek üzemelni igazából mindhárom hajó alkalmas lehet erre – és a 2 helikopter-hordozó közül az egyik biztosan alkalmassá is lesz erre téve. Évekkel ezelőtt eldőlt, hogy Japán az F-35A mellett a típus STOVL verzióját is hadrendbe állítja és ezzel párhuzamosan az Izumo osztály mindjét hajóját alkalmassá teszi arra, hogy arról F-35B gépek üzemelhessenek. Azaz a papíron többfeladatú romboló beosorolású Izumo és Kaga is kissebb méretű repülőgép-hordozóvá avanzsál. Ez mindkét hajó esetében 2 lépcsőben valósul majd meg. Az első lépés a repfedélzet módosítása, hogy az alkalmas legyen az F-35B jelentette hőterhelés elviselésére. Ezen az Izumo már átesett, amerikai F-35B gépekkel már zajlottak is próbák korábban. A Kaga ezen módosítása idén márciusban vette kezdetét. A második körben átalakításra kerül majd a hajók orrszekciója az amerikai megfelelőikéhez hasonlóra. Ezzel a 2 Izumo hasonló lesz majd az America hajóosztály első 2, U.S. Navy mércével kisméretű repülőgép-hordozóként megépült példányához.

A JS Izumo és kísérőhajói nemrégiben kezdték meg 4 hónaposra tervezett körútjukat, melynek részeként számos kikötőlátogatást is tesznek a Csendes- és Indiai-óceánon, illetve számos partner nemzet haditengerészetével tartanak majd közös gyakorlatokat. Ennek részeként vesznek részt az amerikai szervezésű RIMPAC-en is.