|

A U.S. Navy kisméretű repülőgép-hordozói

„Hogy mik?” – merülhet fel a kérdés, hiszen az Egyesült Államok Haditengerészetének repülőgép-hordozói kapcsán a szuperhordozók – aktuálisan a Nimitz és most már lassan a Ford osztály – juthatnak eszünkbe. Alapvetően jogosan, hiszen ezen behemótokon felül a U.S. Navy nem rendelkezik további repülőgép-hordozóval. Vagy mégis?

Hajótípus besorolás alapján valóban nem, ám a Wasp osztályra, de az America osztály első 2 példányára még inkább tekinthetünk úgy, mint (amerikai mértékkel) kis repülőgép-hordozók. Annak ellenére is, hogy ez a hajóosztály ugyanúgy helikopter-hordozó dokkhajó, mint a Wasp. Na de akkor hogy is van ez?

A USS Makin Island helikopter-hordozó dokkhajó az Indiai-óceánon

A Wasp osztály utolsó, 8. tagja a Makin Island, mely technológiai szempontból erősen különbözik testvérhajóitól – a 2009 óta hadrenben álló Makin Island szolgált az America osztály kiindulási alapjának. U.S. Navy photo by Chief Mass Communication Specialist John Lill,

Úgy, hogy a már hadrendben álló USS America (LHA 6) és a pár hete vízre bocsátott Tripoli (LHA 7) esetében nincs meg a partraszállító képességet adó, elárasztható dokkfedélzet, így nagyobb területen nyújtózhat a hangártér. Ennek hozománya, hogy több gép fér el a Wasp-ok egykori hadrenbe állítása óta megjelent, nagyméretű MV-22 Osprey tiltrotoros gépekből, valamint az F-35B-ből. Az 5. generációs típus rövid úton felszálló és helyben leszállni képes variánsából extrém esetben akár 20 gépnek is jut hely.

4 gépes F-35B kötelék a USS America felett.

F-35B kötelék húz el egyik leendő hordozó hajója, a USS America (LHA 6) felett. U.S. Navy photo by Andy Wolfe,

Tény, hogy a nem kimondottan aprócska Wasp osztály is hordoz jellemzően 6-8 repülőgépet, sőt az ún. Sea Control feladatkörben elvileg 20 merevszárnyas gépet is be tudnak zsúfolni, ám esetükben egyelőre az F-35B-nél kisebb Harrier II-esekről van szó. Kapcsolódóan talán azt sem kell túlzottan ecsetelnünk, hogy a 20 Harrier II-höz mérten 20 F-35B mennyivel nagyobb ütőerőt képvisel. 20 géphez közeli rakománnyal a USS America és Tripoli jóval veszedelmesebb, – ráadásul több mindenre – mint bármelyik Wasp ugyanannyi Harrierrel. 2016 novemberében 12 F-35B részvételével zajlottak tesztek a USS America fedélzetén:

Az Egyesült Államok Wasp és America osztályú helikopter-hordozó dokkhajói 40-45 000 tonnás vízkiszorításukkal, 260 méter körüli hosszúságukkal és cirka 32 méteres szélességükkel a Midway osztályú repülőgép-hordozókhoz hasonló méretűek – leginkább hosszúságban van eltérés, hiszen szűk 40 méterrel rövidebbek.

A USS Coral Sea a Földközi-tengeren 1955-ben. Itt még a későbbi átépítése előtti, a hajóosztály eredeti állapotában látható. U.S. Navy,

A USS Wasp az Egyesült Államok első szuperhordozójának, a USS Forrestalnak, valamint a Harriert hordozó spanyol Príncipe de Asturias, valamint angol HMS Invincible társaságában egy 1991-es gyakorlaton. Ma már csak a Wasp aktív a fotón látható hordozók közül.. U.S. Navy photo by PH2 R. C. Witham,

A USS America 2014. októberében hadrenbe állított USS America-t lassan követi majd a Tripoli is, melyet május elején bocsátottak vízre a Huntington Ingalls hajógyár szakemberi:

Akinek esetleg felkeltette az érdeklődését, hogy egy, az Egyesült Államok Tengerészgyalogságéhoz kötődő hadihajó vajon miért kapta nevét Líbia fővárosáról, annak ajánljuk figyelmébe egy korávvi írásunkat, melyben értekeztünk a Marine Corps és Tripoli kapcsolatáról.