|

A Navy újra kiosztja az America nevet

Amióta 2005-ben a U.S. Navy csatát szimulálva elsülyesztette a hosszú karriert háta mögött tudó, Kitty-Hawk-osztályú, szolgálatból kivont anyhajóját, a USS America-t a hajón egykor szolgálók szervezete, az America Carrier Veterans Association folyamatosan az America név újboli kiosztásáért lobbizik.


Eredetileg a leendő CVN-78 azonosítót viselő anyahajóra vetettek szemet, ám az már megkapta a Gerald R. Ford nevet. Ezekután szemelték ki a tengerészgyalogság számára készülő új helikopterhordozót, a leendő LHA-6-ot.

A haditengerészetért felelős miniszter, Donald Winter az America Carrier Veterans Association jacksonville-i összejövetelén jelentette be nemrég, hogy az LHA-6 a USS America nevet kapja.

A 45 000 tonnás helikopterhordozó a Northrop Grumman pascagoula-i hajógyárában épül majd meg, ahol jelenleg a Wasp-osztály 8. egysége az (LHD-8) USS Makin Island-en végzik az végső simításokat. Számozását tekintve az LHA-6 a Tarawa-osztályhoz csapható lenne, ám a Makin Island-en alapuló hajóosztály első képviselője az újabb Wasp-ok mellett az említett osztály leváltója lesz.

Az új America korábbi, partraszállást támogató helikopterhordozókkal szembeni, azonnal szembetűnő eltérése, hogy nem lesz elárasztható fedélzete, azaz alkalmatlan lesz partraszállító egységek hordozására. Azonban így megnövekszik a hordozható gépek száma. Az új osztály merevszárnyas tekintetben várhatóan 10 F-35B hordozására lesz képes, amit forgószárnyas tekintetben 12 CV-22 Osprey billenőrotoros, 8 AH-1 Super Cobra valamint 4-4 CH-53K és MH-60S Knight Hawk egészíthet majd ki. Ezzel amolyan mini-anyahajó szerepkört tölthet be a tengerészgyalogság berkein belül.

LHA-6 látványterve
A leendő USS America látványterve

A fegyvernem ezidáig összesen 2 ilyen hajót kíván rendszeresíteni. Egyet a keleti, egyet pedig a nyugati partra.