|

Útnak indult első őrjáratára a USS America

A múlt hét péntekén elindult első őrjáratára a USS America (LHA 6) vezette America Amphibious Ready Group, a hajók fedélzetén a 15th Marine Expeditionary Unit állományával.

Az America osztály első példánya természetesen nem először jár a tengeren, de ez az első alkalom, hogy „tengerentúli” feladatra, őrjáratra indul. Ez egyben némi eltérést is jelent a bevett felállásban, hiszen ennek az Amphibious Ready Group-nak a vezérhajója nem rendelkezik elárasztható dokkfedélzettel, a csoportot adó 3 hajón települő tengerészgyalogosok helikopter által el nem bírt, vagy nem daruzható felszereléséből nem kerülhetett az America fedélzetére.

Lévén bár külsőre nagyban hasonlít egy  Wasp osztályú helikopter-hordozó dokkhajóra, az America hajóosztály első 2 tagja, a USS America és majd a USS Tripoli inkább tekinthetőek hagyományos értelemben vett repülőgép-hordozó feladatkörben is bevethető hadihajóknak – még ha annak kis méretűek is amerikai mértékkel és még ha ettől még inkább a forgószárnyasok dominálnak rajtuk. Erről bővebben is írtunk egy korábbi fotó posztunkban.

A közös feladatra hónapok óta közösen felkészülő kötelék, azaz a USS America, a USS San Diego és a USS Pearl Harbor útja a Csendes-óceánon át az amerikai 5. Flotta felelősségi területére tart, az őrjárat elsődleges helyszíne a tágabb értelemben vett Közel-Kelet.

Az America Amphibious Group úton a Csendes-óceánon – a fedélzetre vett cirka 2 600 tengerészgyalogos felszerelésének egy jó részét a háttérben látható USS San Diego dokkhajó hurcolja. U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Ramon Go,