|

F-35B és repülőgép-hordozó Japán tervei között

A japán kormánypárt nemzetbiztonsági bizottsága többfeladatú repülőgép-hordozó és az F-35B STOVL variánsának, azaz F-35B gépek beszerzését látja indokoltnak az Észak-Korea és Kína jelentette, egyre csak növekvő fenyegetések ellensúlyozására. Álláspontjuk szerint időszerű a japán haderő képességeinek minőségbeli fokozása a mennyiségi növelés mellett. Ezen javaslatukat, a hírek szerint várhatóan május vége felé terjesztik majd be a kormány elé megbeszélésre.

Légifotón egy Nimitz osztályú repülőgép-hordozóval kötelékben hajózó JS Izumo.

A JS Izumo egy Nimitz osztályú repülőgép-hordozóval kötelékben 2017 elején. Az egyáltalán nem romboló méretekkel bíró Izumo-osztály két tagját Japán hivatalosan helikopter-hordozó rombolóként tartja nyilván. Az ismert történelmi okokból még napjainkban is igyekeznek kerülni, hogy repülőgép-hordozó besorolású hadihajóik legyenek. 海上自衛隊,

A beszerzendő repülőgép-hordozó kapcsán a bizottság sajttájékoztatóján elhangzott, hogy a kizárólagosan védelmi szerepkörben alkalmazandó hajónak szükség esetén kórházhajóként is funkcionálnia kellene és az Izumo átépítése opció ezen probléma megoldására.

Az Izumo osztály 2 tagja, az Izumo és a Kaga ugyan akár alkalmas lehetne az F-35B üzemeltetésére, de csak erős megkötésekkel, szóval valóban inkább helikopter-hordozóról van szó. Kaijō Jieitai / Japan Maritime Self-Defense Force,

A történelmi okokból hivatalosan helikopter-hordozó rombolóknak minősített Izumo osztály 2 hajója kapcsán korábban nem új keletű a találgatás, fantáziálgatás hogy vajon mennyire lenne alkalmas kisebb mennyiségű F-35B hordozására. Egyrészt mennyire kalkuláltak ezzel a lehetőséggel a tervezéskor, mekkora átépítésre lenne szükség, milyen korlátozó tényezők maradnának, másrészt milyen harcértéket jelentene egy ilyen hordozó, mely túl nagy mennyiségű F-35B hordozására azért természetesen nem lenne alkalmas.

Ezen tervek esetleges realizálódásától függetlenül – ahogy korábban már írtunk róla – Tokió szeretne egy Izumo átalakítására költeni, így lehetővé téve, hogy az Amerikai Tengerészgyalogság F-35B típusú gépei szükség esetén üzemanyagot vételezhessenek rajta. Biztosak benne, ha a JMSDF egyik helikopter hordozója képes lenne az F-35B kiszolgálására, a bőrnyakúak részéről lenne igény a képességre, ez pedig az amerikai-japán szövetség elmélyítését jelképezné.