|

F-35B a Távol-Keleten?

Egyre több helyen merül fel az F-35 hagyományos verziójának vásárlói között, hogy a megrendelt mennyiség egy részét inkább a STOVL (Short Take Off and Landing – rövid nekifutásos felszállás és függőleges leszállás) képességekkel felruházott F-35B variánsa tegye ki. Japánból és Dél-Koreából egyszerre érkeztek hírek, melyek a típus iránti érdeklődésről szólnak.

Kezdjük elsőként a felkelő nap országával, ahol a kormány az Izumo helikopter-hordozó romboló átalakítását vette fontolóra. A Japán Tengerészeti Önvédelmi Erők (Japan Maritame Self Defense Force – JMSDF) legnagyobb hadihajója kisebb módosítások után ideális lenne az F-35B fogadására. Ehhez el kell látni a vadászbombázó üzemeltetéséhez szükséges kerozin tárolására alkalmas tartályokkal és az áttöltéshez használt berendezésekkel.

Tokió az 5. generációs típus rendszeresítésétől függetlenül is szeretne a hajó átalakítására költeni, így lehetővé téve, hogy az Amerikai Tengerészgyalogság gépei szükség esetén üzemanyagot vételezhessenek rajta. Biztosak benne, ha a JMSDF egyik helikopter hordozója képes lenne az F-35B kiszolgálására, a bőrnyakúak részéről lenne igény a képességre, ez pedig az amerikai-japán szövetség elmélyítését jelképezné. Csak zárójelben jegyeznénk meg, hogy ezek után már ők sem tagadhatnák le, hogy az Izumo-osztály repülőgép-hordozó sorolásba esik.

Az Izumo osztály 2 tagja, az Izumo és a Kaga ugyan akár alkalmas lehetne az F-35B üzemeltetésére, de csak erős megkötésekkel, szóval valóban inkább helikopter-hordozóról van szó. Kaijō Jieitai / Japan Maritime Self-Defense Force,

És ha már rendelkeznek egy hajóval, mely képes az F-35B üzemeltetésére, miért ne gondolnák át a típus rendszeresítését? A Tokió Shimbun értesülései szerint érdeklődést mutatnak a „Villám” STOVL verziójának beszerzésére, melynek képességeit a rövidebb kifutóval rendelkező reptereken is ki tudnák használni. A hajón további módosításokra lenne szükség a folyamatos üzem fenntarthatóságának eléréséhez, szóba került a síugrósánc is, mellyel a Brit Király Haditengerészet is felszerelte az HMS Queen Elizabeth hordozót. Az még eldöntésre vár, hogy a már megrendelt hagyományos gépek egy részét kérjék inkább B konfigurációban, vagy bővítsék a flottát újabb példányok vásárlásával.

Fotó: US Navy ,

Nyugatabbra, Dél-Koreában is egyre inkább reálisnak tűnik, hogy a hagyományos mellett a függőleges leszállásra képes változattal is bővítsék az ország haderejét. A kiöregedő F-4 Phantom II és F-5E/F Tiger flották leváltása miatt egyre égetőbb szüksége lesz a légierőnek új vadászbombázókra. A már megrendelt 40 darab F-35A leszállítását idén kezdi meg a Lockheed Martin, de ez kevés lesz az összes nyugdíjazásra váró gép leváltására. Mivel a KF-X program eredményére még előreláthatólag éveket kell várni, így több tényező miatt is az F-35B lehet a legjobb megoldás Dél-Korea számára.

A Dokdo-osztályú helikopterhordozók első képviselőjének fedélzeti borítása csak komoly (és drága) átalakítások után viselné el az F135-ös hajtóművek forró gázsugarát, azonban a 2020-ban átadásra kerülő második hajó esetében még nem késő, hogy eleve a vadászbombázó fogadására alkalmas kialakítással készüljön. A 14 000 tonnás hajó stratégiai jelentőségét pedig az F-35B üzemeltetésével lehetne maximalizálni.

ROKS Dokdo

A ROKS Dokdo (LPH 6111) a Japán-tengeren ,

Egy esetleges konfliktusban is kamatoztathatnák a típus STOVL képességeit, az ország repterei ugyanis könnyen az észak-koreai tüzérség áldozatává válhatnak, az ország teljes területének szétszórt előretolt bázisok pozíciójának meghatározása azonban már komoly problémát jelenthet az északi felderítésnek.

Fórum hozzászólások

 • dudi
  Mi az,hogy alternatív tény?Olyan nincs.A tény az nem nézőpont kérdése vagy bármi másé.
  • Pontatlanul beszélt brit vadászgépről. Olyan nincs a cikkben.
  • Mach szám és sebesség nem passzolt. Ez FIZIKA. Az én időmben még középsulis tananyag is volt.
  • Az F-22 maximális sebessége nem passzolt, a szupercirkálás alatti sebességet adott meg.
  • Szu-35 tűzerő összehasonlítás, mennyiségi szempontból pontatlan volt.
  • A RM-nek soha nem volt önálló légiereje tudtommal, ehhez képest ezt jelölte meg, mint üzemeltetőt.
  • Az összes F-35-nek rosszul adta meg a tömegét.
  • Az összes F-35-nek rosszul adta meg a hajtómű típusát.
  • Rosszul adta meg Pierre Sprey szerepét.
  Nem sorolom tovább, sok van. Ezek csak a legalapvetőbb TÉNYSZERŰ tévedések voltak, nem vélemény, ahol a "a "szerintem" kijelentésnek még esetleg helye van, ha alá is támasztja azt valamivel.

  A legvégén még odahányta a „Kritika: magas előállítási költség (egyelőre), lopakodó képesség tökéletlensége, közepes aerodinamikai mutatók” mondatot, ami vélemény, csak semmivel nem támasztotta alá, ahogy egyetlen korábbi állítását sem, de tényszerű tévedés is részben, pl. a három tengely körüli kormányozhatóság AoA limitjén. A korábban gyenge aerodinamikai mutató kijelentés is nettó hülyeség pontosan az ellenkezőjére példa a gép. Lásd korábbi Allesmor kommentet rudival.

  Felőlem a pörkölt főzés kapcsán is írhatott volna hülyeséget, csak azt nem javítottam volna ki, mert annyira nem szívügyem a konyha, még ha főzök is, de attól igenis felmegy a vérnyomásom, ha n+-ik meg nem értett zseni nekiáll akkora marhaságokkal teliböfögni a netet - ezt nem lehet szebben mondani - ahol egy 5 sec-es keresés megmutatja, hogy mekkora marhaságokat ír. Mindent, amit valahol látott beborított egy maszlagba. Látszik, hogy fogalma nem volt arról miről ír. Eszem a nagy értelmiségi szívét, aki ennyire értelmes, ezt még megfejelte a cenzúrázással.

  Ez szerinted az értelmiségi blog, amit a móttója állít? Sírjak, röhögjek vagy hányjak?

  Mi lenne a véleményed, ha valaki nekiállna okoskodni gyalogsági harcászat terén úgy, hogy láthatólag a bakancsot nem tudja a bakától megkülönböztetni és még te lennél a helikopter...?

  Igazából megint csak azért érzem, hogy csak azért állsz bele te is teli talppal a hülyeségbe, mert én írtam meg és nem mondjuk Allesmor...
 • Allesmor Obranna
  Kedvenc kommentjeim:

  "...Korrekt, közérthető, érdekes poszt. Nem viszi túlzásba a technikai részeket, de elég adatot közöl ahhoz, hogy felkeltse a téma bővebb ismeretének igényét..."

  "...HTKA! Ismerem. ... Állandó okoskodások, felesleges precízkedés, faszirágiság, lovagolás apró-cseprő részleteken..."


  Ez a klasszikus sz*rból erénykovácsolás tipikus esete.

  "...Közlemény: 2018.10.08 -án reggel bizonyos pontosításokat hajtottunk végre posztunkban Molnár Balázs (molnibalage) javaslatára (HTKA). Ám nem minden javaslatát fogadtuk el és fenntartjuk továbbra is jogunkat arra, hogy a cikkben szereplő adatok saját forrásaink és információink alapján, változatlanok maradjanak. Az ügyet lezártnak tekintjük és azt javasoljuk a HTKA -nak, hogy feles energiáikat és lelkesedésüket inkább saját tartalmaik frissítésére fordítsák (nagyon rá fér az oldalra). :).."

  Igazán büszke ez a bloggazda a saját tudatlanságára. Ha jól értem, neki JOGA VAN ostobának lenni. Átolvastam a javított írását és még mindig benne maradt a Szu-27SzM fotója a Szu-35Sz helyett, illetve a hajtóműveknél se értette meg hogy a három külön variánsnak három külön hajtóműve van.
  Nem vagyok a HTKA szerkesztőségének tagja, de ez azért nem semmi nagyképűség, hogy pár, szakmai alázatot hírből se ismerő Y generációs kisgyerek megmondja, hogy egy szakmai fórumra mi fér rá és mi nem.
  Akkor a köbös bór-nitriddel bevont, tompa leszúrókéssel esztergált, rozsdáslánccal ékesített, tölgyfanyelű faszkorbács nyertese az ottani tisztelt bloggazda.

  Tipikus hisztikriszti, kaffog a tényekkel. Abban nincs semmi szégelynivaló, ha alulmaradsz egy nálad sokkal jobbal szemben és méltosággal viseled. De ezt így!?

  Az meg valahol megint elgondolkodtató, hogy a frissen regisztrált, ódivatú torony meg a spanja milyen vehemenciával esett neki itt széttúrni a dolgokat, ott meg megy a szercsilávcsi...

  Itt (Vaterland) hasonló szinten értenek a haditechnikai témához, cserébe magasabb szinten tolják a hülyeségeket, pl. F35 vs helikopter összecsapások, meg földháttérben repülō PAKFA 300km-rōl indít rakétákat a LOPAKODÔ-MÔDBA kapcsolt GenV amerikai gépekre. Az egész mondandót a lelōtt F117-es eset totális félremagyarázása hivatott alátámasztani.
 • molnibalage
  • Pontatlanul beszélt brit vadászgépről. Olyan nincs a cikkben.
  • Mach szám és sebesség nem passzolt. Ez FIZIKA. Az én időmben még középsulis tananyag is volt.
  • Az F-22 maximális sebessége nem passzolt, a szupercirkálás alatti sebességet adott meg.
  • Szu-35 tűzerő összehasonlítás, mennyiségi szempontból pontatlan volt.
  • A RM-nek soha nem volt önálló légiereje tudtommal, ehhez képest ezt jelölte meg, mint üzemeltetőt.
  • Az összes F-35-nek rosszul adta meg a tömegét.
  • Az összes F-35-nek rosszul adta meg a hajtómű típusát.
  • Rosszul adta meg Pierre Sprey szerepét.
  Nem sorolom tovább, sok van. Ezek csak a legalapvetőbb TÉNYSZERŰ tévedések voltak, nem vélemény, ahol a "a "szerintem" kijelentésnek még esetleg helye van, ha alá is támasztja azt valamivel.

  A legvégén még odahányta a „Kritika: magas előállítási költség (egyelőre), lopakodó képesség tökéletlensége, közepes aerodinamikai mutatók” mondatot, ami vélemény, csak semmivel nem támasztotta alá, ahogy egyetlen korábbi állítását sem.

  Felőlem a pörkölt főzés kapcsán is írhatott volna hülyeséget, csak azt nem javítottam volna ki, mert annyira nem szívügyem a konyha, még ha főzök is, de attól igenis felmegy a vérnyomásom, ha n+-ik meg nem értett zseni nekiáll akkora marhaságokkal teliböfögni a netet - ezt nem lehet szebben mondani - ahol egy 5 sec-es keresés megmutatja, hogy mekkora marhaságokat ír. Mindent, amit valahol látott beborított egy maszlagba. Látszik, hogy fogalma nem volt arról miről ír. Eszem a nagy értelmiségi szívét, ami cenzúrázik is.

  Mi lenne a véleményed, ha valaki nekiállna okoskodni gyalogsági harcászat terén úgy, hogy láthatólag a bakancsot nem tudja a bakától megkülönböztetni és még te lennél a helikopter...?

  Igazából megint csak azért érzem, hogy csak azért állsz bele te is teli talppal a hülyeségbe, mert én írtam meg és nem mondjuk Allesmor...
  Nem értem,hohy monek akarsz annak okosságt átadni akiknek nyilvánvalóan nincs erre igényük?Elpazarolt idő nem is érdekli őket.
 • dudi
  Mi az,hogy alternatív tény?Olyan nincs.A tény az nem nézőpont kérdése vagy bármi másé.
  Debizony. Vannak alternatív tények, ahogy van legalább 57 gender, és a fizikai törvényei csak "társadalmi konstrukciók".
  Üdv abban a korban, amikor olyanok lehetnek táplálkozási szakértők, akiket másfél évtizede még a greenpeace-esek visszadobtak volna a tengerbe.
  Egy alternatív tény, hogy ne maradj példa nélkül a víz DNS-e.
 • dudi
  Ha valakinek van igénye akkor 1 óra guglis hadditechnikai keresgélés alatt kb 1000× fog belebotlani a HTKA-ba.Akinek meg csak el akar olvasni valami jólhangzót az olvasson olyat.Szerintem nem kell itt senkinek kereszteshadjáratot folytatni az ilyesmi ellen.
  Igen, ebben van igazság. Annyi történt csupán, hogy kijavítottam lendületből pár tévedést, majd előzetes moderálás alapján kitiltottak.
  Ez nekem különös volt, olyannyira, hogy az ilyenkor teljes terjedelmében bevethető molnibalage-t rájuk állítottam :)
  Neki meg nem kellett kétszer mondani.

  De ezen túlmenőleg, az tény, hogy a HTKA-n több, valósabb és velősebb információ terjed, mint ezen a dolgokat csakazért is másképp tudó gyerekblogon.
  Ahogy az is, hogy mindenki azt olvas és azt hisz, amit akar.
 • dudi
  Ha valakinek van igénye akkor 1 óra guglis hadditechnikai keresgélés alatt kb 1000× fog belebotlani a HTKA-ba.Akinek meg csak el akar olvasni valami jólhangzót az olvasson olyat.Szerintem nem kell itt senkinek kereszteshadjáratot folytatni az ilyesmi ellen.
  Akkor miért látom én azt, hogy akit érdekel mégsem talál ide...? Szokták mondani, hogy a negatív reklám is reklám. Most kapott az oldal azért némi hírverést. Talán ezek után leesik majd többeknek, hogy mi a komolyan vehető oldal és mi az, ami nem.,

  Allesmor Obranna
  Igen, ebben van igazság. Annyi történt csupán, hogy kijavítottam lendületből pár tévedést, majd előzetes moderálás alapján kitiltottak.
  Ez nekem különös volt, olyannyira, hogy az ilyenkor teljes terjedelmében bevethető molnibalage-t rájuk állítottam :)
  Neki meg nem kellett kétszer mondani.

  De ezen túlmenőleg, az tény, hogy a HTKA-n több, valósabb és velősebb információ terjed, mint ezen a dolgokat csakazért is másképp tudó gyerekblogon.
  Ahogy az is, hogy mindenki azt olvas és azt hisz, amit akar.
  Hadrafoghatóság közel 100%. :)

  Azért valahol elképesztő, hogy egyesek szerint a bloggazda úgy látszik igazi tévedhetetlen polihisztor - mert úgy tűnik mindenhez ért pszihológiától kezdve biztpolig, a katonai repüléstől, a szociológáián át politikáig - az nem tűnik fel, hogy akkor valahol félremegy és csak azt hiszi, hogy ért ezekhez?
 • molnibalage
  Az külön muris, hogy "saját adataink és információinak alapján". Aha. És mik azok...?
  A "saját adataink és információinak alapján" az az, hogy módjukban állt kipróbálni egyet, méréseket végezni rajta, ill. a tesztidő rövidsége miatt utólag megsaccoljanak pár értéket ill. nem publikus kinai forrásokból kitartó hirszerző munkával szerzett információ-morzsákból következtessenek bizonyos összefüggésekre. Na :cool::eek::D
 • molnibalage
  Akkor miért látom én azt, hogy akit érdekel mégsem talál ide...? Szokták mondani, hogy a negatív reklám is reklám. Most kapott az oldal azért némi hírverést. Talán ezek után leesik majd többeknek, hogy mi a komolyan vehető oldal és mi az, ami nem.,


  Hadrafoghatóság közel 100%. :)

  Azért valahol elképesztő, hogy egyesek szerint a bloggazda úgy látszik igazi tévedhetetlen polihisztor - mert úgy tűnik mindenhez ért pszihológiától kezdve biztpolig, a katonai repüléstől, a szociológáián át politikáig - az nem tűnik fel, hogy akkor valahol félremegy és csak azt hiszi, hogy ért ezekhez?
  Azért mert nem érdekli annyira a dolog.Tesóm meg tud különböztetni egy SZU-27-et egy MIG-29-től őt ennél jobban nem is érdekli.
 • dudi
  Azért mert nem érdekli annyira a dolog.Tesóm meg tud különböztetni egy SZU-27-et egy MIG-29-től őt ennél jobban nem is érdekli.
  Az igazság a kettő közt terül el.
  Vannk azok, akiket ez nem érdekel, de itt az a bánat, hogy a mindent tudó nagyokos kritikát el nem tűrve körömszakadtáig ragaszkodik egy most formálódó tévképzetéhez, melyet az internetnek hála széles körben propagál. Ami nem volna még önmagában baj, ha nem vennénk figyelembe az írástudó ember felelősségét, azaz a kontrol nélkül megfellebbezhetetlen kinyilatkozásait.

  Van ez a HTKA fórum, itt a haditechnikától kezdve a biztpolig mindenki megvitat mindent és mindenkit, oda-vissza, de az "információs eredő" végül jó közelítéssel korrelál a valósághoz.
  Ehhez viszont kellenek a felesleges okoskodások és precízkedések (ahogy az ominózus blog kommentelői panaszolták) és kellenek az oldalon időnként megjelenő minőségi cikkek is, ami viszont a HTKA szerkesztőinek itélőképességét minősíti.
  Nyilván dilettánséként az ember habitus szerint csak kettőt tehet. Vagy csendben marad és megpróbál tanulni, még ha az egymás időnkénti anyázása miatt ez elég nehéz is, vagy elkezd óbégatni és jogot formálni az önjelölt ostoba szerepéhez.
 • molnibalage
  Akkor miért látom én azt, hogy akit érdekel mégsem talál ide...? Szokták mondani, hogy a negatív reklám is reklám. Most kapott az oldal azért némi hírverést. Talán ezek után leesik majd többeknek, hogy mi a komolyan vehető oldal és mi az, ami nem.,


  Hadrafoghatóság közel 100%. :)

  Azért valahol elképesztő, hogy egyesek szerint a bloggazda úgy látszik igazi tévedhetetlen polihisztor - mert úgy tűnik mindenhez ért pszihológiától kezdve biztpolig, a katonai repüléstől, a szociológáián át politikáig - az nem tűnik fel, hogy akkor valahol félremegy és csak azt hiszi, hogy ért ezekhez?
  Azért mert nem érdekli annyira a dolog.Tesóm meg tud különböztetni egy SZU-27-et egy MIG-29-től őt ennél jobban nem is érdekli.
 • Jericho
  Az F-35 igazi bizonyitása még hátravan. Nem volt elég éles harci bevetése eddig egy objeltiv vélemény megalkotásához. Az amerikaiak is csak most szeptemberben vetettek be először villámokat Afganisztánban.
  Az Izraeli légierő bevetéséről nem olvastál véletlenül.... Az Iráni légierő parancsnokát lekukázták nem oly rég, s mind ez kapcsolatban volt azzal hogy az Izraeli F 35 körbenézett Iránban......
 • Allesmor Obranna
  Az igazság a kettő közt terül el.
  Vannk azok, akiket ez nem érdekel, de itt az a bánat, hogy a mindent tudó nagyokos kritikát el nem tűrve körömszakadtáig ragaszkodik egy most formálódó tévképzetéhez, melyet az internetnek hála széles körben propagál. Ami nem volna még önmagában baj, ha nem vennénk figyelembe az írástudó ember felelősségét, azaz a kontrol nélkül megfellebbezhetetlen kinyilatkozásait.

  Van ez a HTKA fórum, itt a haditechnikától kezdve a biztpolig mindenki megvitat mindent és mindenkit, oda-vissza, de az "információs eredő" végül jó közelítéssel korrelál a valósághoz.
  Ehhez viszont kellenek a felesleges okoskodások és precízkedések (ahogy az ominózus blog kommentelői panaszolták) és kellenek az oldalon időnként megjelenő minőségi cikkek is, ami viszont a HTKA szerkesztőinek itélőképességét minősíti.
  Nyilván dilettánséként az ember habitus szerint csak kettőt tehet. Vagy csendben marad és megpróbál tanulni, még ha az egymás időnkénti anyázása miatt ez elég nehéz is, vagy elkezd óbégatni és jogot formálni az önjelölt ostoba szerepéhez.
  Másként látjuk a világot.Én úgy gondolom ha valakit valami valóban érdekel akkor megtalálja a megfelelő helyet az érdeklődésének megfelelően akit meg nem vagy csak felszínesen érdekel az meg megint megtalálja a neki való tudásbázist.
  És nem gondolom,hogy feladatom lenne terelgetni a népet.Vagy jön neki magától vagy hagyni kell mert nem éri meg a belefektetett energiát.
 • dudi
  Másként látjuk a világot.Én úgy gondolom ha valakit valami valóban érdekel akkor megtalálja a megfelelő helyet az érdeklődésének megfelelően akit meg nem vagy csak felszínesen érdekel az meg megint megtalálja a neki való tudásbázist.
  És nem gondolom,hogy feladatom lenne terelgetni a népet.Vagy jön neki magától vagy hagyni kell mert nem éri meg a belefektetett energiát.
  Pont a blog rá példa, hogy nem. Bakker Allesmor idézte is a vicces kommentet...

  Korrekt, közérthető, érdekes poszt.

  Nem volt sem korrekt, sem közérthető, totál zavaros és félig értelmetlen fogalmakkal is dobálózott. És ez egyes érdeklődőknek tetszett és ment a lájk.
 • dudi
  Másként látjuk a világot.Én úgy gondolom ha valakit valami valóban érdekel akkor megtalálja a megfelelő helyet az érdeklődésének megfelelően akit meg nem vagy csak felszínesen érdekel az meg megint megtalálja a neki való tudásbázist.
  És nem gondolom,hogy feladatom lenne terelgetni a népet.Vagy jön neki magától vagy hagyni kell mert nem éri meg a belefektetett energiát.
  Valóban nincs szükség néptanítói küldetéstudatra, de ma már az információs dömpingben a sok bába közt elvész a gyerek, miközben észre se vesszük, hogy az adott online közlésnek mekkora járulékos véleményformáló ereje van.
  Az internet mára már nem egy könyvtár, ahová az tér be, aki akar ott valamit.
  Ma már a közösségi oldalakon és információs portálokon a képünkbe kéretlenül tolt kattintásvadász blogok korát éljük, ahol mindenkinek igaza van.
  A tények meg köszönik szépen, jól elvannak.

  Az, hogy kinek a saját tényközlése jut végül érvényre, a netto online hangerőn, és/vagy a közlés minőségén múlik.
  Mivel a téma iránt érdeklődők az egyéb források hiánya (naprakész nyotatott szakirodalom, szakmai képzés, valódi haderő) miatt tényleg csak a youtube-akadémia, wikipedia-főiskola és google-egyetem alapján tájékozódhatnak, ugyanakor a legtöbben az alapok hiánya miatt még keresni se tudnak rendesen (nemhogy a választ, de még a kérdést se tudják), így kiváló célpontjai lesznek a hangzatos címmel ellátott blog bejegyzéseknek.

  Ez egy tendencia. Ha arra alapozunk, hogy a nagy számok törvénye alapján akkor is akad majd olyan, aki fog tudni keresni és így találni is, elárulom, ez idővel sajnos el fog tűnni.
 • Allesmor Obranna
  Valóban nincs szükség néptanítói küldetéstudatra, de ma már az információs dömpingben a sok bába közt elvész a gyerek, miközben észre se vesszük, hogy az adott online közlésnek mekkora járulékos véleményformáló ereje van.
  Az internet mára már nem egy könyvtár, ahová az tér be, aki akar ott valamit.
  Ma már a közösségi oldalakon és információs portálokon a képünkbe kéretlenül tolt kattintásvadász blogok korát éljük, ahol mindenkinek igaza van.
  A tények meg köszönik szépen, jól elvannak.

  Az, hogy kinek a saját tényközlése jut végül érvényre, a netto online hangerőn, és/vagy a közlés minőségén múlik.
  Mivel a téma iránt érdeklődők az egyéb források hiánya (naprakész nyotatott szakirodalom, szakmai képzés, valódi haderő) miatt tényleg csak a youtube-akadémia, wikipedia-főiskola és google-egyetem alapján tájékozódhatnak, ugyanakor a legtöbben az alapok hiánya miatt még keresni se tudnak rendesen (nemhogy a választ, de még a kérdést se tudják), így kiváló célpontjai lesznek a hangzatos címmel ellátott blog bejegyzéseknek.

  Ez egy tendencia. Ha arra alapozunk, hogy a nagy számok törvénye alapján akkor is akad majd olyan, aki fog tudni keresni és így találni is, elárulom, ez idővel sajnos el fog tűnni.
  Én ennél sokkal jobban hiszek az egyén felelősségében.Elsősorban az egyénen múlik az persze vitathatatlan,hogy ma már nehezebb dolga van az embernek.
 • Meanwhile, the Pentagon still plans to roll out the F-35 as the main fighter aircraft for all US military branches, costing the taxpayer a cool $350 billion.
 • Nagy Csaba
  Az Izraeli légierő bevetéséről nem olvastál véletlenül.... Az Iráni légierő parancsnokát lekukázták nem oly rég, s mind ez kapcsolatban volt azzal hogy az Izraeli F 35 körbenézett Iránban......
  Vagy igaz, vagy nem.
 • notaricon
  [​IMG]
  The RAF’s Voyager Air-to-Air Refuelling tanker has completed the first UK refuel of the F-35B Lightning II jets.

Ugrás a fórum topichoz