|

F-35B a Távol-Keleten?

Egyre több helyen merül fel az F-35 hagyományos verziójának vásárlói között, hogy a megrendelt mennyiség egy részét inkább a STOVL (Short Take Off and Landing – rövid nekifutásos felszállás és függőleges leszállás) képességekkel felruházott F-35B variánsa tegye ki. Japánból és Dél-Koreából egyszerre érkeztek hírek, melyek a típus iránti érdeklődésről szólnak.

Kezdjük elsőként a felkelő nap országával, ahol a kormány az Izumo helikopter-hordozó romboló átalakítását vette fontolóra. A Japán Tengerészeti Önvédelmi Erők (Japan Maritame Self Defense Force – JMSDF) legnagyobb hadihajója kisebb módosítások után ideális lenne az F-35B fogadására. Ehhez el kell látni a vadászbombázó üzemeltetéséhez szükséges kerozin tárolására alkalmas tartályokkal és az áttöltéshez használt berendezésekkel.

Tokió az 5. generációs típus rendszeresítésétől függetlenül is szeretne a hajó átalakítására költeni, így lehetővé téve, hogy az Amerikai Tengerészgyalogság gépei szükség esetén üzemanyagot vételezhessenek rajta. Biztosak benne, ha a JMSDF egyik helikopter hordozója képes lenne az F-35B kiszolgálására, a bőrnyakúak részéről lenne igény a képességre, ez pedig az amerikai-japán szövetség elmélyítését jelképezné. Csak zárójelben jegyeznénk meg, hogy ezek után már ők sem tagadhatnák le, hogy az Izumo-osztály repülőgép-hordozó sorolásba esik.

Az Izumo osztály 2 tagja, az Izumo és a Kaga ugyan akár alkalmas lehetne az F-35B üzemeltetésére, de csak erős megkötésekkel, szóval valóban inkább helikopter-hordozóról van szó. Kaijō Jieitai / Japan Maritime Self-Defense Force,

És ha már rendelkeznek egy hajóval, mely képes az F-35B üzemeltetésére, miért ne gondolnák át a típus rendszeresítését? A Tokió Shimbun értesülései szerint érdeklődést mutatnak a „Villám” STOVL verziójának beszerzésére, melynek képességeit a rövidebb kifutóval rendelkező reptereken is ki tudnák használni. A hajón további módosításokra lenne szükség a folyamatos üzem fenntarthatóságának eléréséhez, szóba került a síugrósánc is, mellyel a Brit Király Haditengerészet is felszerelte az HMS Queen Elizabeth hordozót. Az még eldöntésre vár, hogy a már megrendelt hagyományos gépek egy részét kérjék inkább B konfigurációban, vagy bővítsék a flottát újabb példányok vásárlásával.

Fotó: US Navy ,

Nyugatabbra, Dél-Koreában is egyre inkább reálisnak tűnik, hogy a hagyományos mellett a függőleges leszállásra képes változattal is bővítsék az ország haderejét. A kiöregedő F-4 Phantom II és F-5E/F Tiger flották leváltása miatt egyre égetőbb szüksége lesz a légierőnek új vadászbombázókra. A már megrendelt 40 darab F-35A leszállítását idén kezdi meg a Lockheed Martin, de ez kevés lesz az összes nyugdíjazásra váró gép leváltására. Mivel a KF-X program eredményére még előreláthatólag éveket kell várni, így több tényező miatt is az F-35B lehet a legjobb megoldás Dél-Korea számára.

A Dokdo-osztályú helikopterhordozók első képviselőjének fedélzeti borítása csak komoly (és drága) átalakítások után viselné el az F135-ös hajtóművek forró gázsugarát, azonban a 2020-ban átadásra kerülő második hajó esetében még nem késő, hogy eleve a vadászbombázó fogadására alkalmas kialakítással készüljön. A 14 000 tonnás hajó stratégiai jelentőségét pedig az F-35B üzemeltetésével lehetne maximalizálni.

ROKS Dokdo

A ROKS Dokdo (LPH 6111) a Japán-tengeren ,

Egy esetleges konfliktusban is kamatoztathatnák a típus STOVL képességeit, az ország repterei ugyanis könnyen az észak-koreai tüzérség áldozatává válhatnak, az ország teljes területének szétszórt előretolt bázisok pozíciójának meghatározása azonban már komoly problémát jelenthet az északi felderítésnek.

Fórum hozzászólások

 • arbalest
  Az szép. J-20-ból mikor lesz ennyi?
  Kínát inkább az érdekli hogy neki több j-20 legyen mint a Japán Dél-kora f-35 mennyisége .
 • Roni
  Kínát inkább az érdekli hogy neki több j-20 legyen mint a Japán Dél-kora f-35 mennyisége .
  Azt a számot már most meghaladta, nem lesz nehéz tartani. Kíváncsi vagyok, melyik bázis kap majd először állandó gépeket. A szokásos Tajvan közeli, vagy Indiára hozzák majd a frászt Tibetben.
 • Allesmor Obranna
  Ezek a rézzelemek amúgy is valószínű KANBAN cikkek és ezek előállítási ideje totâl indifferens (ahogy te is írtad), mert zömüket jóval korábban gyártják és raktárról töltik a KANBAN polcokat.
  De van nyílván egy sor beszállítói előszerelt rendszer is, melyek óraszáma szintén nem a gépek tényleges összeszerelési idejét terhelik. Pl. a hajtómű, radar és egyéb szenzorok előszerelten és előtesztelve érkeznek. Ezeket nyílván a végszerelés után újra le kell próbálni, ami a fent taglalt órát terheli, de lényegesen kisebb idővel.
  A hajtómű, radar és egyéb komplikált elemekre gondoltam, amik azért olyanok, mint amit írsz. Azrért egy hajtóművel összerakni több ezer óra.
 • Visszatérve még erre a képre:

  [​IMG]

  Az nem tudom feltűnt-e, hogy a bal, illetve jobb szárnyon lévő bombatípusok nem is azonos típusok, illetve aerodinamikai kialakításúak.
 • Allesmor Obranna
  Egyik se. Úgy hívják, naplemente. Nagyon romantikus tud lenni.
  Gondolom, mielőtt rácsodálkoztatok a szép aranyszín felületre, megnéztétek más képeken is. Mert akkor láttátok, hogy ott meg csúnya szürke az egész.
  Ugyanis, ez kompozit, míg a belső fémfelületnek fémoxid kerámia bevonata van. Ittrium-oxid bázisú cirkonium-oxid kerámia az, amivel ezt a felületet bevonatolták. A titánnitrid rendkívül rideg anyag, nem jó hőszigetelő és a forszázs rezonanciájától leválna a felületről. Ezenkívül inkább csak kis felületeken alkalmazzák. Fúró illetve maró szerszámok, orvosi eszközök, nagy kopásnak kitett felületek.
  Hülye módon nem nagyítottam ki, pedig úgy már egyértelmű.
  Kompresszorlapátok bevonatolására használják, de azt nem tudtam, hogy a GSF külső felületén ilyen nagy és speciális mechanikai igénybevételnek lenne kitéve.

  fapp_supervisor
  Ott hátul marha nagy a hőmérséklet, szal' nem hiszem. Fúrókat és egyéb forgácsoló szerszámot szoktak TiN-el bevonni, a bőséges hűtés kötelező, ebből gondolom hogy nem az. :D
  Úgy 600 fokig bírja.
  http://www.brycoat.com/surface-engi...-nitride-tin-coatings-for-erosion-resistance/

  Hogy ez sok, vagy kevés? De amúgy csak hirtelen felindulásból írtam, a (mint azóta kiderült, fals) színből kiindulva.
 • fapp_supervisor
  Én csak a saját tapasztalatomból írtam, dolgoztam TiN bevonatú szerszámokkal és masszív hűtést ajánlott a gyártó hozzá(kellett is), ebből gondoltam hogy a hajtómű hője sok lenne neki.

  Valaha én is használtam ilyesmit (mármint TiN bevonatú fúrószárat), persze nem ipari környezetben. Amúgy valószínűleg azért kell a hűtés, mert ha felmelegszik a szerszám, akkor az eltérő hőtágulási érték miatt "lepattogzódna" ez a bevonat a szerszámról.
 • Az F-35A nagyot ment Fairfordban, pedig ez még csak egy úgynevezett Heritage Demo volt. Várom a helyszíni beszámolókat. Idáig a legtöbb amit hallottam, hogy a gép feltűnően zajos, tehát örvendjünk, mert a MiG-23-as reinkarnálódott! :) Airshow szempontból ez kulcsfontosságú!

  De komolyra fordítva a szót, látvanyosan jól gyorsul a gép a demo magassági tartományában és a videók alapján még azt is megkockáztatom, hogy ez a gép képes a Raptor Demo Team műsorának kb 90%-át megrepülni, így TVC nélkül is.
 • beta
  Mmm...csak nem drága egy kicsit? :)
  Nem a gép drága, taljánéknak nem megy fényesen.... (a cikk inkább erről szól, hogy mire költenék szívesebben az így felszabadult dellát)
  A Eurofighter és a Rafaele árban több mint az egy generációval többet tudó F 35......
 • Allesmor Obranna
  Az F-35A nagyot ment Fairfordban, pedig ez még csak egy úgynevezett Heritage Demo volt. Várom a helyszíni beszámolókat. Idáig a legtöbb amit hallottam, hogy a gép feltűnően zajos, tehát örvendjünk, mert a MiG-23-as reinkarnálódott! :) Airshow szempontból ez kulcsfontosságú!

  De komolyra fordítva a szót, látvanyosan jól gyorsul a gép a demo magassági tartományában és a videók alapján még azt is megkockáztatom, hogy ez a gép képes a Raptor Demo Team műsorának kb 90%-át megrepülni, így TVC nélkül is.
  Az biztos hogy hangos :D
  Nem igen értek hozzá de látványosan lendületesebb volt mint a többiek. Nem tekerte meg a pilóta annyira mint pl a svájci Hornet vagy a francia Rafale, de látszik hogy nem küszködik tolóerő hiánnyal. Mondjuk a B verzió ha lehet még hangosabb, főleg lebegésben! Jó lesz majd ha már a többi légierő is belovagolja, mert akkor már lehet látványosabb demókra is számítani, szvsz. Pl az olasz pilóta remek bemutatót rittyentett az M-346 Masterral is!
 • wolfram
  Valaha én is használtam ilyesmit (mármint TiN bevonatú fúrószárat), persze nem ipari környezetben. Amúgy valószínűleg azért kell a hűtés, mert ha felmelegszik a szerszám, akkor az eltérő hőtágulási érték miatt "lepattogzódna" ez a bevonat a szerszámról.
  Hűtés a magasabb hőmérsékleten csökkenő szilárdság meg forgácsleválasztás miatt kell (a bevonat általában felszín alá is diffundál).
 • Pocok75
  [​IMG]
  [​IMG]
  Nem lenne jobb, ha minden fotód együtt lenne egy helyen, a repülőnapos topikban?
  Ott látnánk mindent egyben és hogy mi-minden történt Fairfordban a hétvégén.
  És ott 1 év múlva is vissza lehetne keresni, nézni hogy milyen volt a 2018-as RIAT.

Ugrás a fórum topichoz