|

Vízre került a japánok új helikopter-hordozója

Augusztus 6-án vízre bocsátották Japán eddigi legnagyobb, továbbra is rombolónak csúfolt helikopterhordozóját, az Izumo-t. Mint a téma iránt érdeklődő olvasóink talán emlékeznek rá még 2009 folyamán született döntés egy, a Hyūga-osztályú helikopterhordozó rombolóknál lényegesen nagyobb hajóosztály megépítéséről. Ezen szándék 2010-ben megerősítésre is került, továbbá akkor már egy kicsit többet is lehetett tudni a leendő osztályról.

A két Hyūga-osztályú hordozónál mintegy 50 százalékkal nagyobb 22DDH esetében akkoriban napvilágott látott látványtervek alapján az látszott, hogy az említett hajóosztály fedélzetét úgy variálták át, hogy az potenciálisan alkalmas lehessen merevszárnyas gépek hordozására is – itt természetesen az F-35B-re kell gondolni. Ugyanakkor ne felejtsük, hogy Japán részéről hivatalosan sem akkor, sem most nem nyilatkoztak olyasmit, hogy terveik között szerepelne a Izumo-osztály és az F-35B párosítása.

22DDH és 16DDH

Ezen, természetesen egyelőre számítógéppel összehozott kép a 22DDH és a Hyūga-osztályú 16DDH méretbeli különbségeit hivatott szemléltetni w Forrás ,

Ezen a rajzon is látszik, hogy a 16DDH esetében az orrnál elhelyezett Phalanx ugyan nem zavarja a helikoptereket, ám ellehetetleníti a merevszárnyas technika indítását. A 22DDH esetében máshova került a Phalanx, a lifteket is megvariálták, megnyitva az utat egy folyamatosabb fedélzeti üzem előtt.

Ezen a rajzon is látszik, hogy a 16DDH esetében az orrnál elhelyezett Phalanx ugyan nem zavarja a helikoptereket, ám ellehetetleníti a merevszárnyas technika indítását. A 22DDH esetében máshova került a Phalanx, a lifteket is megvariálták, megnyitva az utat egy folyamatosabb fedélzeti üzem előtt. ,

Az 1,2 milliárd dollár költségűnek megjelölt hajó augusztus 6-i vízre bocsátás kapcsán tartott beszédekben a hajóosztály fő feladataként a tengeralattjárók elleni hadviselés, illetve a humanitárius katasztrófahelyzetekben történő segítségnyújtás támogatása volt kiemelve.

Az Izumo vízre bocsátása | Forrás: YouTube

Az Izumo vízre bocsátása | Forrás: YouTube ,

A teljesen megrakva 27 000 tonna vízkiszorítású, 248 méter hosszú és legszélesebb pontján 38 méter széles Izumo-osztály 14 helikoptert tud maximálisan a fedélzetére venni, ám a friss információk szerint eleinte ennek a képességnek csak egy részét fogják hasznosítani: 7 ASW, azaz tengeralattjárók elleni hadviselésre kihegyezett és 2 SAR, azaz kutató-mentő feladatú helikopterrel kezdi majd meg szolgálatát az Izumo – a tervek szerint 2015-ben.