|

Malajzia Svédország felé nyit?

Bár Maláj Királyi Légierő még évekig üzemelteti a MiG-29N “Fulcrum” típusú harci gépeit, már aktívan folyik a váltótípus keresése. Zahid Hamidi védelmi miniszter korábban elmondta, hogy mindenképpen nyugati gépre esik majd a választás. A magyarázat egyszerű: “teli van a hócipőjük” az orosz típusok üzemeltetésével és a körülöttük lévő mizériákkal.

A szóba jöhető típusok tehát a Boeing F/A-18E/F Super Hornet, a Dassault Rafale, a Eurofighter Typhoon és a SAAB JAS-39 Gripen NG.

Jelen pillanatban utóbbi tűnik esélyesnek, mégpedig több okból is. A skandináv ajánlat komplex csomagot kínál Malajziának, mely a Thaiföld által rendszeresített svéd légtérellenőrző és vadászbombázó kombinációt.

Konkrétan a Saab 340 turboprop repülőgépre telepített Erieye radarrendszerről és a Gripen harcigépről van szó, az ajánlat annyiban különbözik azért, hogy a malájok a Gripen legújabb, “NG” változatát kapnák meg, míg a Thai Királyi Légierő “C” és “D” Griffeket rendelt.

Saab 340 AEW&C Forrás ,

Forrás">Forrás">

A malájok élénken érdeklődnek az ajánlat iránt, olyannyira, hogy június végén egy delegáció (köztük két pilóta) járt Linköpingbe, hogy látogatást tegyenek a Saab birodalmában és leteszteljék a Gripen egyes képességeit. A vizit során szerzet tapasztalatokat egyelőre nem kommentálták, annyi bizonyos, hogy ha a Gripen üzemeltetésével kevesebbet fognak vesződni az ázsiai országban, ugyanis az oroszokkal ellentétben ennél kisebb az esélye egy “svédcsavar”-nak.

4 hozzászólás “Malajzia Svédország felé nyit?”

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.