|

Folytatódik a thai Gripen-program

Úgy tűnik, továbbiakban folytatódhat a korábban pénzügyi okokból félbevágott, thaiföldi Gripen-beszerzés, ugyanis a Thai Királyi Légierő a megrendelni kívánt csomag másik, elhalasztott felére újra ajánlatot kért a Saabtól.

Január 25-én a thai kabinet jóváhagyta az ajánlatkérést, a hat JAS-39 Gripen beszerzésére 490 millió dollárt szánnak. Az előző csomagban a hat vadászbombázó mellé rendeltek egy Saab 340 Erieye légtérellenőrző repülőgépet is, ehhez a turnushoz is terveztek egyet, ám hogy megvalósul-e, azt egyelőre nem közölték.

Az első thai Gripen 2009. szeptember 16-án, helyi idő szerint 14:50-kor emelkedett a levegőbe. A linköpingi futópályát elhagyó D változat 80 percet töltött a levegőben Mats Thorbiörnsson tesztpilóta irányításával. Az első példányokat 2011-ben adják át. Ha megvalósul a másik féltucat gép beszerzése is, akkor azok leszállítása 2012-ben kezdődhet.

Idén kezdődött a thai Gripen-személyzet képzése. Január közepén megérkezett az első 20 karbantartó a svédországi Halmstad városába, hogy a közelben található Armed Forces Technical School létesítményeiben, ezek közül is a légierő számára fenntartott részlegek épületeiben megkezdjék a típusátképzést. Az ázsiai országból összesen negyvenfőnyi leendő műszakis érkezik majd a fagyos északra, hogy kitanulja leendő típusának üzemeltetését. Az állomány két részletben végzi majd el a kiképzést, az első „eresztés” januárban kezdett, a következő pedig ősszel veselkedik neki a feladatnak.

Kapcsolódó hír, hogy a Kabinet döntése értelmében nem kell dönteni az új Gripenek, vagy modernizált F-16-osok között, mivel megvalósul a Falconok korszerűsítése is, a jelenleg rendszerben álló 57 darab F-16A/B ADF/Block 10/15OCU közül 12 darab F-16A és 6 darab F-16B újul meg 3 év alatt összesen 208.6 millió dollár értékben.

One Response to “Folytatódik a thai Gripen-program”