|

HTKA Hírhalom 2018. 46. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

Április 20-án megrongálódott az egyik Lockheed Martin F-22A Raptor, miután felszállás közben visszazuhant a futópályára és több mint 2000 métert csúszott, mielőtt megállt. Az azóta tartó vizsgálat megállapította, hogy a pilóta rossz fel- és leszállási adatokkal rendelkezett, így azelőtt emelte el a gépet és húzta be a futóművet, hogy a Raptornak elenegdő sebessége lett volna a stabil magasságtartáshoz. A vizsgálóbizottság továbbá azt is megállapította, hogy az F-22-es kimagasló tolóerejű hajtóművétől megrészegedő pilóták az előírt repülési paramétereket nem tartják be felszálláskor és idő előtt elemelik a gépet, hazárdírozva 150 millió dollár értékű légijárművel. A jelenség nem egyedi, hanem az állományra általánosan igaz, ami rendszer szintű fegyelmi problémát jelent.

Jamaika egy Beechcraft King Air 350 WR tengeri járőrgépet és két Bell 429 helikoptert állított hadrendbe november 14-én. Az újonnan beszerzett eszközöket az illegális fegyverkereskedelem, halászat és drogcsempészet elleni akciókban kívánják bevetni.

Bahrein hivatalosan is bejelentette, hogy 12 darab új Bell AH-1Z Viper harci helikoptert vásárol az Egyesült Államoktól 912 millió dollár értékben. Az arab állam 14 darab AGM-114 Hellfire és 56 APKWS II precíziós rakétával fegyverzi fel új helikoptereit, valamint 2 tartalék T-700 GE 401C gázturbinát, további kiegészítőket, pótalkatrészeket, logisztikai támogatást, kiszolgáló eszközöket is kapnak a csomagban. Az üzlet nem újdonság, 6 hónappal ezelőtt már bejelentették, hogy az USA áldását adta a gépek eladására, így már csak a bahreini vezetésen múlott, hogy megkötik-e a szerződést. A helikopterek szállítását 2022 második felében kezdik.

AH-1Z Viper | Fotó: Bell Helicopter ,

Az USAF megbízást adott a Lockheed Martin számára újabb széria LRASM hajó-elhárító rakéta gyártására. A Lot2-es szerződés értelmében 50 szárnyas rakétát kell legyártani 2021-ig 172 millió dollár ellenében.

India érdeklődését fejezte ki hivatalos levélben 24 darab MH-60R Black Hawk helikopter vásárlása iránt. Amennyiben megkapják a jóváhagyást és megkötik a szerződést, úgy már 2020-tól átvehetnék a gépeket.

A Marshall Aerospace átadta az első C-130J Super Herculest a Bahreini Légierő számára. A #702 oldalszámú gép röviddel a Bahrein Air Show előtt került leszállításra. Bahrein 2 darab C-130J-t használtan szerezett be a Brit Királyi Légierőtől, ahol réskitöltő szerepre vásárolták, amíg az A400M szállítását nem kezdi meg az Airbus. A Herculesek átadás előtt egy mélyebb karbantartáson esnek át, némi átalakítás és újrafestést követően szállítják le az arab államnak.

Forrás: Marshall Aerospace and Defence Group ,

A Jane’s információi szerint Thaiföld erősen érdeklődik az Aero L-39 Albatros legújabb verziója, az L-39NG iránt. A cseh védelmi miniszter, Andrej Babis januárban Thaiföldre látogat, ahol téma lesz az Aero Vodochody októberben bemutatott fejlesztésének adás-vétele is.

Októberben számoltunk be róla, hogy megkezdődtek a Gripen E rakétatesztjei. Az IRIS-T rakétaindítást és a póttartály-dobást követően Linköpingben felkerült a 39-8 jelzésű protoípusra az MBDA Meteor BVRAAM rakéta is. Egyelőre hordozási tesztek zajlanak, de hamarosan sor kerül éleslövészetre is.

Forrás: Saab AB ,

November 12-én helyi idő szerint 11 óra 45 perckor műszaki hiba miatt a Csendes-óceánba zuhant a US Navy egyik Boeing F/A-18F Super Hornet típusú vadászbombázója. A USS Ronald Reagan (CVN-76) fedélzetén települő 5. ezredhez tartozó gép személyzete sikeresen katapultált, 25 perc úszást követően sértetlenül halászták ki őket a kutató-mentő csapatok.

November 13-án helyi idő szerint 19 óra 40 perckor éjszaki kiképzőrepülés közben lezuhant a 47. Légi Kiképző Ezred kötelékébe tartozó egyik Northrop T-38C Talon típusú sugárhajtású kiképzőgép a texasi Laughlin támaszpont közelében. A kétfős hajózószemélyzet közül az egyik pilóta életét vesztette, míg a másikat életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.

T-38 Talon kötelék

T-38 Talon kötelék ,

November 15-én a Bahia Negra Repülőtéren (SGBN) túlfutott a pályán és megrongálódott a Paraguai Légierő 2027-es oldalszámú CASA 212 típusú szállítógépe. A fedélzeten tartózkodó 23 személy sértetlenül hagyta el a sérült gépet.

November 16-án, hely idő szerin 13 óra 15 perc körül nagyfeszültségű vezetéknek ütközött, majd tóba zuhant Alabamában egy karbantartásra igyekvő Bell OH-58C Kiowa típusú helikopter. A pilótát és a feltehetően még a fedélzeten tartózkodó másik személyt még keresik.

Nigériában lezuhant és megsemmisült november 17-én a Francia Légierő egyik General Atomics MQ-9 Reaper típusú pilóta nélküli repülőgépe.