|

Tovább repülnek a MiG-29-esek

Tavaly ősszel írtunk róla, hogy Malajzia megválik MiG-29N „Fulcrum” típusú vadászrepülőgépeitől, a légtér további védelmét és a többi feladatot az F/A-18D Hornetek és a Szu-30MKM Flankerek, valamint egy új típus példányai biztosítják majd. Nos, kissé módosult a terv.

A korábbi terv az volt, hogy a magas üzemeltetési költségek miatt 2010 végével befejeződik egy fejezet a maláj Fulcrumok életében és a Harmadik Világban folytatják pályafutásukat egy(vagy több) ország légiflottájában.

Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, a maláj védelmi miniszter azonban a napokban másként nyilatkozott:
„A jelenlegi gazdasági helyzetben úgy döntöttünk, hogy a 16 darab MiG-29-esből 10 darabot továbbra is üzemben tartunk a szükséges javítások és modernizáció után. A szükséges javításokat és a hajtóművek felújítását az Aerospace System Technology vállalat szakértőivel végeztetjük majd, hogy a gépek repültetése továbbra is biztonságos legyen. Kezdetben ugyan az volt a terv, hogy kivonjuk őket és értékesítésre kerülnek a Harmadik Világ országaiban, azonban a jelenlegi pénzügyi helyzetünkben nem tehetjük meg új típus rendszeresítését. Talán 5 év múlva, amikor a világgazdaság már a talpraállás jeleit mutatja, véghezvihetjük a tervünket.”

Elárulta azt is, hogy az 1993-ban vásárolt, 1995 áprilisában hadrendbe állított Fulcrumok közül a „felesleges” fél tucatnyi mennyiség már nem repül.

A Fulcrumok beszerzése idején az orosz fél még nem számolta bele a gépek árába az üzemeltetés ideje alatti alkatrészek és munkák kiadásait ezért történhetett meg az, hogy az orosz gépek ára körülbelül harmada volt nyugati kollégáikhoz viszonyítva. A cserealkatrészek beszerzését az orosz partner megbízhatatlansága mellett tovább nehezítette az a tény is, hogy azok mintegy 20 civil vállalkozás kezén mentek keresztül mire a hadsereghez eljutottak, és ez a folyamat a beszerzési idő meghosszabbodása mellett, még az alkatrészek árának növekedését is maga után vonta.
Ezt fejeli még meg az évi 76 millió dollár karbantartási, javítási és modernizációs költség.

Mindezen összegek ellenére tehát szolgálatban marad 10 példány, tehát a közeljövőben nem lesz új, maláj felségjelű vadászbombázó.

7 hozzászólás “Tovább repülnek a MiG-29-esek”

  1. Spórolni az tud aki gazdag. Ezek meg 3x rá fognak fizetni a hosszabbításra – pont úgy, ahogy mi is értelmetlenül tartjuk a levegőben a saját MiG-29-eseinket, elvéve a kerozint és a szerelők munkaerejét a valódi harcértékkel bíró Gripenek elől.

    Lehet, hogy van maláj-magyar néprokonság és Sandokán a Sanyi helyi megfelelője?

  2. Én ezt az egész légierőt nem értem, mi a fenének egy légierőben Flanker, Hornet és 29-es, pláne ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit?? (Ráadásul még 1 tipust akanak. Mintha mi a 29-es és a Griff mellé vennénk mondjuk Szu30-ast vagy EF-et aztán dobjuk még rá egy kevés SH-t…..)
    Nem kicsit lehet logisztikai rémálom a kiszolgállás…

  3. tacsk0: Ez pont olyan mint a kalas darabját 1millioért korszerüsítjük amikor fényévekkel jobb G36ot kapunk szerelvényekkel 350.000Ft ért. (De ha kalas buzik vagyunk akkor ott az AK-101 ami drágább mint a G36 és szvsz szarabb is de még mindig fényévekkel jobb mint 1misiért korszerüsíteni…)

    Onedin: Az összehasonlítást már megtették és elég egyértelmű, hogy a megmérettetésben ki maradt alúl. A MIG-29.

  4. A G-36 egy kalap szar, tiszta műanyag – tesztelték magyar tartalékos katonák kint németben, a barbie-baba tartósabb, fent van az értékelés a kalasnyikov.hu-n.

    A javított változat a HK M416-os (felül német, alul M-16), de annak is maradt baja: az 5.56mm-es lőszer, ami gyengus és kicsi a kerámiabetétes korszakhoz. Egy 7,62-es skulóban elfér a wolfrám mag, az 5,56 megmunkálása a kis méret miatt drága.

    Egyelőre nem tudni mi lesz a puskák jövője, 6.5mm, 6.8mm vagy valami más, folyékony hajtóanyag lőpor helyett? Most kár kézifegyver cseréjébe pénzt ölni!

  5. -1- Nem mindegy, hogy Gizikere ugrasz rá és döngeted meg este vagy Gőzekére. Konkrétan amit te műanyagnak hívsz az kompozit.

    -2- Ha már kevered a kettőt akkor gondolom tudod róla, hogy ha kell jóval erősebb az acélnál miközben töredéke a súlyának.

    -3- A ruszkiknak nem telik kompozitra csak műanyagra és mivelvan tömve a jelenleg még csak SPECNAZnal rendszeresített AK-100? Hát műanyaggal. Igen ők is hülyék.

    -4- A G36 a gépkkarabélyok területén az elmúlt 50év egyik(hanem) legnagyobb áttörése. egyesíti a kalasnyikov megbízhatóságát a pontossággal.

    átütőerő témában meg annyit a témáról, hogy van hosszított csövű G36 nagyobb átütőerővel vagy ha 7.62buzi vagy akkor HK417. Amúgy had mondjam el az oroszok véleményét a 7.62ről: Dobják ki és jön az 5.45 Biztos hülyék és nemértenek hozzá pont mint amikor az AK-100on ahova nem kell acél ott ha lehet müanyagot használnak….

    vagy nem lehet te nem értesz a témához, kokler vagyés veled szemben az oroszok/németek…. igen?

  6. Ott vannak a fotók a neten, a G-36 tusája eltörik, az optika letörik, a cső tisztítása értelmetlenül van megoldva, alkatrészei aprók és fordítva is berakhatók. A német katonák sírják vissza a nagy, nehéz G3-as puskát, ami ütött és megbízható volt.

    Az előágy elfüstöl két 30-as tár kilövése után, mert nem raktak szigetelő lemezt a cső és a plasztik közé! Az USA elnöki testőrsége (US Secret Service) használt G-36-osokat és kivonták, mert a műanyag a hőterhelés miatt deformálódott sorozatlövésnél és így elmászott a cél nullapont, illetve egyfolytában 90 lövéstől véglegesen deformálódott az egész váz.

    Nem véletlenül fejlesztették ki a HK M416-ost, aminek csak a teteje G36, az alja M16. Az bevált Irakban is, de a Colt nyomására elvették az amcsi különleges erőktől.

    Egy AK-47 a csövénél fogva karikás ostorként megpörgetve eldobható, puskatusával két ökör pofáját beverheted, homokba, szarba eláshatod, tankkal ráhajthatsz és még utána is lőni fog akár 15 ezret gond nélkül. Ezt más fegyver nem tudja.

    Az 5.56mm-el az amcsik sem elégedettek a megállítóerő problémái miatt, ezért van a 6.5 és a 6.8 SPC gépkarabély űrméret, csak nincs pénzük váltani. Az oroszok is újra elkezdték gyártani a 7.62-es Kalasnyikovokat.

    Nagy lövedék, nagy hatás, kis lövedék kis hatás. Az amcsiknál nem győzik rajonként több hevederes M249-essel kiegészíteni az őrjáratokat, mert a kicsi 5.56mm kaliber esetén csak úgy van esélyük, ha szó szerint szitává lövik az ellenfelet. Legalább négy lyuk kell egy átlag jihádistába a sikerhez.

  7. Nem nyert. :)
    Orbán-kormány lesz. Ők hozták a Gripent is, és ezért marad minden így …
    A MiG-eket kivonják, így is úgy is. Lejárt a lemez.
    A oroszoknak mi nem számítunk már, azzal az egy-két tucat géppel.
    Az nekik semmi. Azonkívül fizetésképtelenek is vagyunk – még a svédeknek is tejelni kell pár évig a törlesztőt.

  8. Az viccnek is rossz, hogy az oroszok átállnak az 5,45-re: ugyanis már régen megtették, még az AK-74 család esetében. (Az pedig nem tegnap volt.) Valójában vissza akarnak állni a 7,62-re, bármennyire is meglepő; az okát pedig lehet találgatni, rendkívül bonyolult. :)

  9. > ja törik a G36tusa

    Szilánkosra. Ugyanilyen hiba miatt a magyar „takonytusás” AMD-63-ast nem is fogadta el a HTI katonai szolgálati fegyvernek, csak a munkássörök kapták.

    A különbség annyi, hogy a magyar plasztik -29C fokon (!) 3 méterről ejtve tört szilánkosra, nem egy szép nyári napon hasra vágódó katona alatt, mint a német…

    A G-36 olyan szinten szar, hogy ha terepen egy kisebb ágnak, kőnek nekiütközik, az integrált mini optikai célzó elmászik és 100 méteren is 1-2 métert mellé hord.

    Katonapuskát nem szabad műanyagból csinálni, mert az nem olyan mint a Glock, hogy az idő 99%-át párnázott pisztolytáskában tölti! A G-36 esetén külön hátrány, hogy a Steyer AUG-gal ellentétben hosszú, így számos kilógó része tud törni, hajolni.

    Persze a sorkatona leszarja, mert a mérőszalag fogytával úgyis le kell adnia, ott meg nem HTK-znak, akármilyen állapotban van – leszerelés előtt viszont élvezheti a plasztik pusek és a kiskaliberű lőszer nyújtotta súlybeli előnyöket, ami gyalogmenetnél jól érezhető.

    A HK M416-ost viszont úgy kellett kicsavarni az amcsi specops kezéből.

  10. > Nem nyert. Orbán-kormány lesz.

    Szerintem ahhoz meg kéne élnie a nyarat! Ha elrabolják, lelövik, felrobbantják, megmérgezik, esetleg összetapossák, szétszaggatják lóval vagy átküldik a túlvilágra más módon (van még igekötő?) – akkor a pártja, a FIDESZ rövid tüntetősdi után szétszéled és a választók a Jobbik, illetve az MDF csapdájába sétálnak, amelyek aztán lekoalícióznak a maszoppal.

    Szerintem Orbánt rendkívül nagy veszély fenyegeti, egy kis orosz biztatásra a szlovák titkosszolgák akármikor felrobbantják – magyar autók reptetésében „arany kezük” és nagy gyakorlatuk van a tótoknak.

    Talán az is elég ha a családját fenyegetik, kap egy levelet, hogy thaiföldi bordélyban látja viszont az utcáról eltűnt középső lányát, ha nem lép vissza vagy hasonló.

    Nem látom az erőt a magyar népben arra, hogy megvédje, mert 2006. okt. 23. óta mindenki retteg az inkaltól, meg a szemkilövő forradalmi rendőri ezredtől – aminek a létszámát éppen most pumpálják fel olyan újoncokkal, akiknek közel sincs meg az előzetesen kötelező 2év közrendőri járőrszolgálatuk. Ezek a tapasztalatlan és manipulálható újoncok – köztük egy unokaöcsém – gondolkodás nélkül bármit megtesznek hálából, hogy az „elitegységbe” bejuthattak.

  11. Az eddigi megnyilatkozásokból (Bajnai: több közös van a Fideszben és az MSZP-ben mint bárki gondolná,Orbán Viktor hazafi) inkább MSZP-Fidesz paktumot tartok reálisnak mint MSZP-Jobbikot. Na mind1. A G36-ról ezeket én is olvastam hallottam,a kigyulladó előagy mellett. Szal inkább az AK-100-as sorozat valamely tagját választanám helyette,ha muszály lenne.

  12. TacskO legyél olyan kedves és ne fárasszá. A helyzet sokkal bonyulultabb annál hogy viktor vagy nem viktor (még arról is volt szó hogy visszalépett volna ha előrehozott választásokat írtak volna ki). Káoszt meg elfelejteheted – ha mégis lenne destabilizálná az EU-t. ergo mélyebb világválság. Pont azért megy a kampány hogy az emberekkel elhitessék hogy megéri még dolgozni ebben az országban minimálbérért, hitel ,megtakarítások , támogatások nélkül. Szerinted milyen ez a kikupált fogyasztói társadalom? Áruhitelt beszüntetnék nem lenne többé ember aki odébbtenné a valagát ebben az országban . Most is ez a gond – ezért mondatták le Gyurcsányt. stb. politikáról hallottál már? szerinted minek találták ki? De ne szaladjunk ennyire előre, mintha márc.15-re külföldi csapatok bevonulását írtad volna :D azt azért még várjuk meg :D

  13. A szombati Magyar Hírlapban a jobbikos Vonának szóló nyílt levélben arról arról írnak, hogy 2006. okt. 23-án gyurcsótány fletó le akarta lövetni a zorbánt, azért kellett elmenekíteni.

    Az erőszak a politika folytatása más eszközökkel, a komcsiknak van benne tapasztalatuk.

    > márc.15-re külföldi csapatok bevonulását írtad volna

    2010. március 13. választások törlése, 15. kétmilliós tüntetés szétverése, 16. rendkívüli állapot, határzár, 19. merkel tankjai jönnek knesszet felkérésre „nácitlanítani”.