|

Újabb vadászbombázókat rendszeresítene Indonézia

A szigetország vezetése a 2005-ben leállított és tartós tárolásba helyezett Northrop F-5E/F Tiger II típusú vadászbombázók váltótípusát keresi. A kis kéthajtóműveseket a 4. generációs típusok jelenleg elérhető legmodernebb változatával váltanák le, a helyi lapértesülések szerint a Szuhoj Szu-35 pályázik legnagyobb eséllyel a megrendelésre.

„Számos ajánlatot kaptunk a gyártóktól az F-5 Tiger vadászok leváltására. Jelenleg a követelményeknek legmegfelelőbb megoldást próbáljuk kiválasztani, függetlenül attól, hogy amerikai, orosz vagy más nemzetiségű a nevező” – árulta el tegnap az indonéz védelmi miniszter, Purnomo Yusgiantoro.

Indonéz Szuhojok a Pitch Black 2012 gyakorlaton ausztrál kísérőikkel | Fotó: Australian Defence

Indonéz Szuhojok a Pitch Black 2012 gyakorlaton ausztrál kísérőikkel | Fotó: Australian Defence ,

Purnomo elmondása szerint 5-6 típusból választhatnak. Az indonéz média négy nevezőt említ: a Szuhoj Szu-35, a Boeing F-15 Eagle, a Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon és a SAAB JAS-39 Gripen között dőlhet el a meccs. De a szigetországiak minden bizonnyal megvizsgálják a Dassault Rafale és a Eurofighter Typhoon rendszeresítésének lehetőségét is.

Indonéz Falcon | Forrás: malaysiaflyingherald

Indonéz Falcon | Forrás: malaysiaflyingherald ,

Indonézia légiereje változatos képet mutat, az F-16 Fighting Falcon különböző verziói (F-16A/B Block-15 OCU és F-16C/D Block 32+) mellett számos Flanker-változat (Szu-27SzM, Szu-27SzKM, Szu-30MK és Szu-30MK2) is rendszerben áll alacsony darabszámban. Emellett az EMBRAER EMB-314 Super Tucano, a BAe Hawk és a KAI T-50i Golden Eagle kiképzőgépeket csapásmérő szerepkörben is alkalmazzák. A jelenlegi tender mellett a jövőre is gondolnak, a dél-koreai ötödik generációs típus (KF-X) rendszeresítését is tervezik.