HTKA – Haditechnikai Kerekasztal

Újabb Rafale-üzlet?

Az indiai MMRCA tenderen aratott győzelem úgy néz ki meghozta a várva várt sikert a sokak által már temetett gall típusnak.

Ismeretlen forrásokra hivatkozva a La Tribune francia lap honlapján közzétett egy hírt, mely szerint Nicolas Sarkozy elnök az Egyesült Arab Emírségekbe utazik márciusban vagy április elején, hogy végre pontot tegyenek a régóta sikertelen tárgyalások végére. Mint ismeretes az Emirátusok 2013-tól a 60 darab Dassault Mirage 2000-9 vadászbombázóból álló flottáját akarja leváltani egy új típussal, ahol a franciákkal történő huzavona közben szóba került akár a konkurens Eurofighter Typhoon és a Boeing F/A-18E/F Super Hornet rendszeresítése is, viszont India bevásárlása a francia madárból meggyőzheti azokat a vevőket is, akik eddig azért nem vettek Rafale-t, mert a gyártó nemzeten kívül senki sem alkalmazta azt. Gerard Longuet francia védelmi miniszter az indiai szerződés megkötése után tett nyilatkozata is bizalommal teli: „A jó hírek olyanok, mint a rosszak, csoportosan jönnek. Ez (az üzlet) kezdete egy csoport jó hírnek.”

Úton több vásárló meghódítása felé | Forrás: militaryphotos.net ,

Egy francia kormányhoz közeli forrás egyébként úgy nyilatkozott a Reuters-nek, hogy Párizs már várta az emirátusi jelentkezést az ügyben, ám a Dassault és a francia Védelmi Minisztérium nem kívánta kommentálni a hírt. Repülőipari források tudni vélik, hogy az Emirátusok próbálja elérni a Rafale hajtóműveinek fejlesztését extra tolóerő reményében, valamint egy jobb radar integrálását, ám mire mindkét feltételt teljesíteni tudták volna, a vevő hátat fordított, mondván kivitelezhetetlen az üzlet, de az Indiában aratott győzelem után úgy tűnik, hogy ismét nyeregben érezhetik magukat a franciák.

Fotó: Dassault Aviation ,

A La Tribune úgy értesült, hogy már csak néhány technikai részletet kell tisztázni az üzlet körül, illetve hogy a szerződés keretein belül Franciaország visszaveszi a lecserélt Mirage-okat. A 10 milliárd dollárosra becsült megrendelés megnyerése a Dassault számára megnyithatja az utat még több beszerzés felé, főleg a Perzsa-öböl környékén, ahol például Katar és Kuvait csak az Emirátusok döntésére vár.

A Rafale újabb győzelme egy megrendelési hullámot is elindíthat, mivel elemzők szerint az öböl körüli országok törekednek azonos típusok üzemeltetésére, így növelve meg együttműködési képességeiket, valamint próbálják magukat elkülöníteni Szaúd-Arábiától, amely a Boeing által gyártott F-15-ösöket használ.

Emellett Brazíliában is egyre esélyesebbnek tűnik a típus, miután a dél-amerikaiak egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak az indaiakkal történő összeborulásra.

Szerző: GrGLy

—–
Jelen írás a HTKA Lapcsoport által szervezett Hír- és Cikkíró versenyre érkezett és megfelelőnek ítéltetett a publikációra. Amennyiben Te is szeretnél indulni a nyereményekért vagy csak szeretnéd megmutatni a világnak eddig rejtegetett írói vénád, akkor ne habozz, jelentkezz gyorsan! Részleteket ide kattintva olvashatsz!

Exit mobile version