|

Korszerűbb hajtóművekkel repült a Rafale

Hetekig homály fedte a franciák azon dicsőséges tettét, hogy levegőbe emelkedett a legújabb fejlesztésű M88-4E hajtóművekkel ellátott Rafale.

A napokban hozták nyilvánosságra, hogy a francia SNECMA hajtóműgyártó vállalat legújabb fejlesztésű M88 variánsa egy Dassault Rafale-ba építve március 22. óta szeli a levegőt. Az M88-4E vagy TCO Pack néven emlegetett fejlesztés a hajtómű élettartamának növelése mellett annak karbantartási idejének és költségeinek csökkentését célozta meg.

Dolgozik az M88-2 erőforrás ,

A dél-franciaországi Istres Légibázisról végrehajtott 1 óra 30 perces tesztrepülés sikerrel zárult. Az azóta megejtett további 9 szárnyalás során folyamatosan terjesztették ki a légi próbapadként szolgáló Rafale repülési tartományát. Az ezévben beütemezett 70 teszt során különböző hajtómű-konfigurációk mellett igyekeznek igazolni az előzetes elvárásokat.

„Elégedettek vagyunk az M88-4E tesztrepüléseivel. Ez a harmadik fontos korszerűsítési program a hajtóműtípus életében. Ezzel a lépésünkkel megvalósítottunk megrendelőink azon kívánságát, hogy csökkentsük a Rafale karbantartási költségeit, kezdve a hajtóművekével.” – nyilatkozta Didier Desnoyer, a SNECMA alelnöke.

A fejlesztést még egy 2008-as állami megbízás nyomán kezdték meg, mely az M88-2 variáns (jelenleg ilyen hajtóművekkel repülnek a légierő és a haditengerészet Rafale-jai) javítások közti üzemidő növelését kívánta elérni. A 2009 szeptembere óta földi próbapadon tesztelt hajtómű 2011 végére kaphatja meg a jogosításokat, az első példányok csak ezek után kerülhetnek a csapatokhoz.

Az élet azonban az új variáns elkészülte után sem áll meg, ugyanis készül az újabb verzió. A köznyelvben egyelőre csak M88X néven emlegetett erőforrással szemben támasztott követelmény a 9 tonnás tolóerő, megtartva az M88-4E karbantartási és üzembentartási költségeit, valamint javítások közti üzemidejét. Ezzel végre javíthatnak valamelyest a típus tolóerő/tömeg-arányán, kielégítve az Egyesült Arab Emirátusok egyik fő igényét. Sőt, a fejlesztésekkel más országokban is nőnének a típus esélyei.

httpv://www.youtube.com/watch?v=H1iHACitpUI

2 hozzászólás “Korszerűbb hajtóművekkel repült a Rafale”