|

Az Egyesült Arab Emírségek benyújtotta igényeit Párizsnak

Igen, értelemszerűen a Dassault mind ezidáig fájóan exportsiker nélküli Rafale-járól van szó ismételten. Nem titok, hogy a meglehetősen meredek árú gall vadászbombázó exportsikertelenségét az Egyesült Arab Emírségek rendelése törheti meg végre. A Mirage 2000-9 gépeikkel nem teljesen elégedett arabok már korábban is jelezték, hogy erősen szemeznek a Rafale-lal. Az export összehozásának legutóbbi állomása idén májusban volt, mikor is Nicolas Sarkozy helyi látogatása alkalmával többek között a Dassault üdvöskéjének sorsát is igyekezett egyengetni.

A 60 gépről szóló tárgyalások tegnap újabb kulcsfontosságú állomáshoz jutottak: az Egyesült Arab Emírségek továbbította Franciaországnak az átvenni óhajtott gépek technikai paramétereivel szemben támasztott igényeit (a Snecma M88 hajtómű melyik változata, milyen radar és fegyverzet, stb). Ennek tükrében megkezdődhetnek a részletes egyeztetések az árcéduláról illetve a szállítási időpontokról. Ha minden jól megy a szerződés végére akár még az év vége környékén aláírás kerülhet. Ez esetben a jelenlegi információk alapján a szállítások 2013-tól kezdődhetnek.

A 6 – 8 milliárd Eurósra saccolt beszerzés kapcsán most tehát kiderült, hogy az Emírségek a Rafale legújabb, F3 változatánál is komolyabb kiépítést akarnak. Az igények között egyrészt szerepel a nagyobb tolóerővel rendelkező hajtómű (7,5 tonna helyett 9 tonna) a kiemelkedően tolóerő/tömeg arány elérése érdekében. (A Rafale üres tömege 10, maximális felszálló tömege 24,5 tonna körül alakul). Ennek az igénynek a hányattatott sorsú, hosszú ideje fejlesztés alatt álló Snecma M88-3 a várhatóan 9,5 tonna tolóerejével eleget is tudna tenni.

Abu Dhabi továbbá köszöni szépen de nem kér a Rafale zsákutcát jelentő PESA (Passive Electronically Scanned Array – passzív fázisvezérlésű) rendszerű radarjából sem, hanem értelemszerűen AESA (Active Electronically Scanned Array) radarral kéri a gépeket. A listán továbbfejlesztett elektronikai ellentevékenység és BVR légiharc rakéták szerepelnek.

httpv://www.youtube.com/watch?v=3pQj1ahmh6E

2 hozzászólás “Az Egyesült Arab Emírségek benyújtotta igényeit Párizsnak”