|

Jelentős exportsiker elött a Rafale?

Franciaország és a Dassault évek óta próbál vevőt találni legújabb vadászgépükre, a Rafale-ra. És bár számos ország érdeklődött már, végül egyikből se lett semmi. Most úgy tűnik minden eddiginél komolyabb esély van a gép exportjára.

Az Egyesült Arab Emírségek ugyanis tegnap bejelentette, hogy igen komolyan fontolgatják a meglévő Mirage-2000 gépparkjuk Rafale-ra cserélését 2013-tól kezdődően.

Az Emirátusok a francia fegyverek egyik tradicionális felvevőpiaca. Vadászgép fronton például Abu Dzabi 1998-ban vásárolt 30 Mirage 2000-9 gépet 3,2 milliárd Dollárért. A csinos összegben 33 régebbi Mirage felújítása is benne foglaltatott. A Perzsa-öböl menti, olajban gazdag állam összesen 63 Mirage 2000-essel rendelkezik.

Nicolas Sarkozy francia elnök egyből üdvözölte a jó hírt. Nyilatkozatában megemlítette, hogy semmilyen konkrétum, vagy gazdasági tárgyalás nem volt még, ám a jövő héten már várhatóak egyeztetések a lehetséges export ügyében. Ha az elkövetkező idők tárgyalásait siker koronázza, akkor az első gépeket 2012-től tudnák szállítani.

2 hozzászólás “Jelentős exportsiker elött a Rafale?”

  1. Kellene már nekik nagyon egy exportsiker, ami jó csak megtörné a jeget végre…

    Én mondjuk nem vagyok oda annyira a francia gépek külleméért, de a Rafale határozottan kellemes megjelenéssel rendelkezik, az vitathatatlan :)