|

HTKA Hírhalom 2018. 36. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

A HMS Queen Elizabeth brit repülőgép-hordozó Mayportba érkezett, ám nem alakult eseménymentesen az ott töltött időszak, ugyanis a fedélzetén szolgáló 6 matrózt letartóztatott a Jacksonville-i rendőrség. A rövid kimenőjük alatt ittas állapotban rendbontás vádjával vették őket őrizetbe, ráadásul kettőjüket sokkolóval kellett „megállásra bírni” és volt, aki ellenszegült az intézkedésnek.

Befejeződött a vizsgálat a véletlen augusztusi rakétaindítás ügyében. A spanyol vizsgálóbizottság pilótahibára vezette vissza az AIM-120 nem szándékos kilövését.

Tajvan F-16 flottájának modernizációja során beépítésre kerül a gépekbe az automatikus földdel-ütközést elkerülő rendszer (Auto GCAS). Az eszköz rendkívül hasznos olyan esetben, ha a pilóta valamilyen módon elveszíti az eszméletét (pl. nagy túlterhelésű manőver során).

90 éves korában elhunyt Elliot Kazan, akit a Varacskosdisznó, más néven Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II apjának tartanak. Kazan által vezetett 500 fős gárda alkotta meg a legendás csapásmérő típust a 70-es években.

Végrehajtotta első repülését a US Navy számára az első átalakított Gulfstream G550 üzleti repülőgép, melyet a jövő hadszínterének kommunikációs rendszereinek és elektronikai felderítő szenzorainak tesztelésére használnak majd. A légtér-ellenőrző verzióból továbbfejlesztett gép egyelőre még nincs kész, fedélzetére a Raytheon különböző eszközöket és szenzrokat telepít majd, melyekről nem adtak bővebb tájékoztatást.

Forrás: USN ,

Alig 17 perccel a Hokkaido szigetét ért földrengést követően már levegőben volt két F-2 vadászbombázó és két E-2C légtér-ellenőrző repülőgép, hogy a levegőből segítsék a gyors kárfelmérést.

Jordánia két darab AH-1 Cobra harci helikoptert adományoz a Fülöp-szigetek számára. A gépeket 2019 júliusa után tervezik átadni, miután befejeződött a pilóták átképzése.

Végrehajtotta szűzrepülését a T625 típusú helikopter prototípusa. A török fejlesztésű, 6 tonna maximális felszállótömegű forgószárnyas hasonló, bár kicsit gyengébb paraméterekkel bír, mint az AgustaWestland (Leonardo) AW139.

Az USAF a héten jelentette be, hogy június 26-án elveszítettek egy RQ-4 Global Hawk típusú pilóta nélküli repülőgépet Spanyolország partjainál. A felderítő drón a Cadiz-öbölben csapódott az Atlanti-óceánba. A kutatócsapat már a roncsok egy részét kihalászta a vízből.

Újabb gépet veszített az Indiai Légierő, miután szeptember 4-én mezőgazdasági területre zuhant az egyik MiG-27 Flogger típusú támadó repülőgépük. A pilóta sikeresen katapültált és túlélte a balesetet.

Az Egyesült Arab Emírségek egyik F-16-os plótája is beválogatásra került az arab állam űrhajósképző programjába. Az Oroszországban zajló képzési és kiválasztási folyamat eredményeképp a legmegfelelőbb jelölet 2019 áprilisában a Nemzetközi Űrállomásra küldik.

Banglades önállóan oldotta meg a Csengdu F-7 típusú elfogóvadászok nagyjavítását, melyekből az első példány már el is készült. A MiG-21-másolat nagyjavításának megszervezésében a kínai gyártó is részt vett.

Az Antara indonéz állami hírügynökség beszámolója szerint az Egyesült Államok részéről megerősítésre került, hogy Indonézia Indiával és Vietnammal közösen mentesülnek az Oroszországgal szemben felállított katonai eszközök beszerzésére vonatkozó embargó és a megszegésével járó szankciók alól. Indonézia jelenleg épp Szu-35Sz típusú vadászbombázók beszerzését végzi Oroszországból.

David Goldfein tábornok bejelentette, hogy újabb oxigén-elletó rendszer (OBOGS) probléma került megoldásra. Ezúttal a T-6A Texan II kiképzőgépeket sújtó OBOGS-hiba okára sikerült fényt deríteni, de csak annyit árult el, hogy az érintett alakulatokat 2 héten belül értesítik a végrehajtandó intézkedéssel együtt.

Dél-Korea saját DIRCM-rendszert fejleszt. A közeledő hőkövető fejjel felszerelt légiharc-rakéták megzavarására alkalmas eszközt a DAPA megbízásából a helyi Hanwha Systems fejleszti és már több jelenleg alkalmazott rakéta keresőfejével tesztelték, méghozzá sikeresen. A tájékoztatás szerint elsőként a katonai helikopterek kaphatják meg az új rendszert.