|

HTKA Hírhalom 2018. 42. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

A hónap végéig dönt az F-16-osok váltótípusáról Belgium. A Reuters forrásai alapján az Amerikai Egyesült Államok F-35-ösre nyújtott árajánlata 31-ig érvényes, és mivel Brüsszel erősen az 5. generációs típus felé hajlik, így nem érdemes tovább húzniuk a döntés meghozatalát. A hírek szerint Washington 34 példányra szóló ajánlata kevesebbe kerülne az országnak, mint amennyiért az Eurofighter konzorcium a Typhoon kínálja.


Október 19-én leszállította a Tajvani Légierőnek az első, Viper konfigurációnak megfelelően felújított F-16-ost az Aerospace Industrial Development Corp. (AIDC). További 3 példány kiterjedt repülési tesztekben vesz részt, az év végéig ezeket is szeretnék átadni a légierőnek. Tajpej összesen 144 darab F-16A/B Block 15 átalakítására írt alá szerződést, melynek értéke 3,68 milliárd dollár. Az első gép modernizálása tavaly januárban kezdődött a Taichungban található AIDC üzemben, a Lochkeed Martin hathatós közreműködésével.


Az indiai Akash légvédelmi rakéta iránt mutat érdeklődést az Egyesült Arab Emirátusok. A védelmi miniszter, Mohammed Ahmed Al Bowardi Al Falacy a közelmúltban Indiába látogatott, ahol többek között ezen szándékukat is a hivatalosan jelezte.

Kísérleti indítóállványról indított Akas repül kijelölt célja felé | Forrás: livefistdefence.com ,


Kételyek merültek fel a dél-koreai K-SAAM (Korean surface-to-air anti-missile) rakéta képességeit illetően. A Defense News hírportál forrásai alapján a fejlesztés végső fázisában lévő fegyver nem teljesített jól a teszteken, olyan híresztelések láttak napvilágot, hogy a 10 indításból csupán 2 találta el a célpontját. Tovább árnyalja a képet, hogy a célgépek ugyan a hajók elleni rakétákhoz hasonlóan alacsony magasságban, de azokkal ellentétben csupán a hangsebesség felének megfelelő sebességgel repültek. A gyártó természetesen cáfolja a híreket, ők 9/10-es találati arányról számoltak be.


Szolgálatba lépett az Orosz Hadseregben a 40N6 nagy hatótávolságú elfogó rakéta. Az Sz-400-ashoz fejlesztett fegyver 380 kilométeres hatótávolságú, és ballisztikus rakéták ellen is bevethető. Hatásos elfogási magassága 10 méter és 35 kilométer között van, átlagos repülési sebessége 1190 m/s, azaz 4284 km/h. Oroszország több, mint 1000 példányra ad le rendelést 2027-ig bezáróan, ezek a 56 Sz-400 egységhez kerülnek.


Új Chinook-okkal erősít Nagy-Britannia. A Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA) október 19-én jelentette be, hogy 16 darab megnövelt hatótávolságú H-47-est vásárol a szigetország potom 3,5 milliárd dollárért, mely többek között a védelmi fegyverzetet, rakéta-közeledés jelző rendszert, pótalkatrészeket és logisztikai támogatást is tartalmazza. A tandemrotorosok a 80-as években vásárolt CH-47-esek helyét veszik át.


Megkezdődött az indiai CH-47 személyzetek képzése. 4 pilóta és 4 fedélzeti mérnök kezdte meg a tréninget az Egyesült Államokban.


Késik az első KC-46-os átadásával a Boeing. A gyártónak október 27-én kellene leszállítania az USAF első új generációs utántöltőjét, de ez az Amerikai Légügyi Hatóság (FAA) által elhúzott engedélyeztetési procedúra miatt megcsúszott.


A Floridára két hete lecsapó Michael hurrikán a lakosság mellett az USAF-nak is súlyos meglepetést okozott. Az országban található Tyndall légibázison tanyázik az F-22 flotta majdnem egyharmada, körülbelül 50 példány, ezeket még a vihar érkezése előtt igyekeztek áttelepíteni más bázisokra. Azonban a vihar hamarabb érkezett, mint számítottak rá, és néhány gép esetében nem maradt idő az áttelepítésre, így a bázis megerősített hangárjaiban vészelték át a hurrikánt. Az azonban nagyobb intenzitással csapott le, és a hangárok egy része a bennük elhelyezett repülőgépekkel együtt megsérült. Az első jelentés szerint 17 Ragadozó szenvedett kisebb nagyobb károkat, azonban hivatalos információ nem került napvilágra. A Lockheed Martin mérnököket küldött a helyszínre, hogy felmérjék a károkat.


Helikopterbaleset történt a Francia Haditengerészet Dixmude Misral osztályú hajóján. Október 18-án éjjel az Északi-tengeren, Dunkirk partjainál egy NH90-es felszállás közben a fedélzetnek csapódott. Négyen megsérültek a fedélzeten tartózkodó tengerészek közül, egyikük súlyosan. 1 nappal később kísértetiesen hasonló esetre került sor a Filiipínó-tengeren, az Amerikai Haditengerészet egy MH-60R helikoptere ütközött a USS Ronald Reagan (CVN-76) fedélzetének.


Új otthonra talált az utolsó F-14-es, mely leszállást hajtott végre egy repülőgép-hordozóra. A 164346 farokkódú Tomcat Georgia-i repülőmúzeumba költözött október 17-én.

Forrás: Museum of Flight ,


Új fegyvereket mutattak be egy ukrán fegyver kiállításon. A helyi Adron az orosz FAB-500 különböző változataihoz, valamint az amerikai Mk82-eshez dolgozott ki GPS, lézeres, infravörös és TV kamerás irányítórendszereket.


Különleges hadgyakorlaton vett részt az Ellsworth légibázis 10 bombázója és legénységük, GPS jel nélküli környezetben kellett gyakorlófeladatot végrehajtaniuk. B-52H Stratofortress, B-1B Lancer és B-2A Spirit repülőgépek is felszálltak, egy háborúban ugyanis a legtöbb ország képes lenne a GPS jelek zavarására, így még a mai napig is fontos, hogy a pilóták anélkül is képesek legyenek a tájékozódásra és célpontjuk meg-, és eltalálására.