|

Leopard 2E harckocsik kerülhetnek Szaúd-Arábiába?

Rijád egyik jellemző tulajdonsága, hogy nem kifejezetten szívbajos, ha egy kis pénzt kell kiszórni az ablakon egy-egy masszívabb fegyvercsomagért cserébe. Egy másik pedig az, hogy 1-1 képességet általában több forrásból beszerzett, hovatovább azonos képességű technikával igyekszik biztosítani. Az Egyesült Államok, Franciaország és az Egyesült Királyság, mint a tradicionális, nagy tételben szállítók mellé újabban Oroszország igyekszik felsorakozni és friss lapértesülések szerint a korábbi puhatolózások után a spanyoloknak is juthat egy nagyobbacska morzsa a tortából.

Spanyol lapértesülések szerint a szaúdi koronaherceg legidősebb fiának, a többek közt védelmi miniszter helyettesként tevékenykedő Khaled bin Sultan-nak novemberben esedékes látogatása során kerül ismét konkrétan terítékre a szaúdiak korábbi, a Leopard 2E iránti érdeklődése.

A spanyol média egy több mint 3 milliárd eurós csomagról cikkezik, melyben 200-270 Leopard 2E eladása és a kapcsolódó képzés, illetve karbantartási szolgáltatás foglaltathat benne. Hogy ebből mennyi az igazság az várhatóan a jövőben kiderül.

Mindenesetre a hírek szerint az is elképzelhető, hogy az anyagi gondokkal küszködő Spanyolország a harckocsik egy részét – 50 db – saját járműparkjából biztosítaná és csak a fennmaradó rész kerülne ki a 219 spanyol Leopard 2E-t 2003-2008 között leszállító General Dynamics Santa Bárbara Sistemas-tól.

A Leopard 2E a Leopard 2A6 páncélzat terén megerősített változata – a svéd nagymacskákhoz hasonlóan a spanyolok a torony elülső és felső részén, illetve a teknő homokfelületén erősítettek a páncélzaton. A spanyol harckocsikat a Sevilla-i General Dynamics Santa Bárbara Sistemas szerelte össze jelentős, cirka 60 százalékban szintén helyben gyártott és részben fejlesztett részegységekből.

Az iszlám monarchia egyébként a 90-es évek első felétől kezdődően rendelkezik 315 (szegényített uránt nem tartalmazó páncélzatú) M1A2-el, említeni kell az M1A1 átépítéssel kapott 58 db M1A2S-t is, hovatovább a hosszabb ideje alakulóban lévő, 4 milliárd dollárra taksált orosz csomag kapcsán beszélnek 150+ T-90S beszerzéséről is. Utóbbihoz kapcsolódóan: arról sajnos egyelőre nem szól a fáma, hogy az esetleges Leopard beszerzés, illetve a Washingtonnal összehozás alatt álló, potenciálisan 60 milliárd dolláros csomag részét képző helikopterbeszerzés hatással lenne-e az orosz fegyvercsomag összetételére.

Ahogy arról sem, hogy honnan lesz/lenne személyzet mindehhez, hiszen elvileg a pilótahiánnyal küzdő légierőhöz hasonlóan a szárazföldi erőknél sem fenékig tejfel az élet a megfelelően képzett élőerő vonatkozásában.

14 hozzászólás “Leopard 2E harckocsik kerülhetnek Szaúd-Arábiába?”

  1. ezek az üzletek teljesen különállóak.
    USA szépen felfegyverzi Japánt,D.K.-t,szaúdiakat egy elkövetkezendő proxiháborúra, annyira egyik gyarmatban sem bízik, hogy korlátozott képességű rakétákkal vagy bombázóflottával nukit adjon nekik. Nemsokára Venezuela és Irán is atomhatalom lesz, ez a bizalom Kína és Oroszország részéről hatalmas katonai lépéselőnyhöz fogja juttatni az új tábort.

  2. doca, hogy érted ezt a nukit adunk nekik dolgot? meg egy tábor Irán, Venezuela meg Kína, Oroszország? USA nukit sztem nem adott/adna senkinek készen, míg a másik kérdésemnél sztem a fegyvereladás nem egyenlő a teljes támogatással, a másik mögé állással, inkább a nyugati államok bajszának húzogatásához hasonlít.
    Nem kell folyton világvégét jövendölni.

  3. Na jó talán kicsit vészmadárkodtam eddig, de most jó híreim is vannak, szerintem senki nem merne kockáztatni egy ilyen dolgot, félti az eddig elért eredményeit,lakosságát.
    USA adott pl. angoloknak,franciáknak atomot, de ha szigorúan vesszük akkor Izrael adott USA-nak és mindenkinek nukit.
    Irán és a többiek pedig egy tábor, sőt most már lassan Törökország is belép ebbe az új táborba meg Ukrajna.Nem is fognak kapni F-35-öst vagy csak a sor végén :)

  4. Gyanúsan hasonló ennek a 200-270 darabos Leo2-es és a 150+-os T-90 csomagnak az ára, mindkettő 4 milliárd dollár. Lehet törlik az orosz harckocsik megrendelését?
    Emellett érdekesnek találom, hogy egy potensebb, modernebb hk-ból nagyobb mennyiséget lehet vásárolni azonos összegért, mint egy elvileg min. fele annyiba kerülő T-90-ből. Ennyivel több plusz szolgáltatás és képesség lenne az orosz csomagban?

  5. MIa ráknak ennyi fegyver a szaudiaknak??
    Most tényleg,Irán rendben,hogy veszélyes és megkell mutatni nekik,hogy kivel ne kezdjenek ki,de ennyi fegyver elég lenne a közel kelet leigázásához.Kivéve Izraelt.Lehet,hogy a szaudiak egyesítik az iszlám államokat?:)

  6. Szaúd-Arábiának egyszerűen nincs annyi kvalifikált szakembere, akik használhatnák ezeket a cuccokat. Megindul az ember agya. Hosszú távú program, mely számos ember kiképzésével számol? Vagy esetleg a királyi család sakkozik? Azaz „véletlenül” ott van egy-két izraeli szakember a potens orosz cuccok közelében. Netán „lerakat” a sok fegyver, és egy konfliktus kitörésekor egyszerűbb egy-két száz pilótát, sb. hirtelen átdobni, mint a technikát? Egy biztos. A szaúdiak nem hülyék.

  7. Valóban nincs az alapján amiket lehet olvasni. Ráadásul amennyire én tudom (fixme) nem is annyira fűlik a foguk a katonai szolgálathoz :) Ellenben jól bebiztosított (ha már lúd, legyen kövér: túlbiztosított) „régiós főnökök” meg csak lenni akarnak. Plusz persze gondolom erősen él bennük továbbra is ’90-91-ből az iraki agresszor képe, Iránra átültetve.

    Mondjuk a hazai állományhiány könnyebben orvosolható probléma, mint az eszközhiány lenne, ahogy írod is.

    A vasat meg így nagyobbrészt karbantartják az eladókkal jó pénzért, képzési program indítható, no meg _egy szintig_ zsoldos formában is megoldható a problémák 1 része. Mondjuk az más kérdés, hogy nem árt párhuzamosan erőltetniük a hazai állomány képzést. De ezzel nyilván tisztában vannak, ha már óvatosságból ennyi forrásból vesznek mindenfélét :)