|

Bővítés és modernizálás elött a szaúdi Abramsek

A Kongresszus pár napja lett informálva, hogy Szaúd-Arábia 58 M1A1 harckocsit vásárolna a meglévő, 315 M1A2-t számláló arzenálja mellé. Az újonnan vásárolandó illetve a meglévő Abrams-ek mindegyike M1A2S (szaúdi) konfigurációra lenne átépítve. A „szokásosnak nevezhető” kiegészítő szolgáltatásokkal együtt a beszerzés cirka 2,9 milliárd Dollárba kerülne. A tervezett beszerzési és modernizálási folyamat 3 lépcsőben valósulna meg

  • 1. fázis: egy 30 hónapos előkészítési folyamat
  • 2. fázis: az 58 M1A1 beszerzése és az M1A1 tankok költséghatékony modernizálása/karbantartása érdekében kidolgozott Abrams Integrated Management (AIM) programhoz hasonló folyamat során történő átépítése M1A2S konfigurációra. Minderre az Egyesült Államokban kerülne sor.
  • 3. fázis: a meglévő 315 szaúdi Abrams Szaúd-Arábiában történő átépítése, szintén az AIM program mintáját követve.
A Szaúd-Arábiába exportált 315 M1A2 közül kettő

A Szaúd-Arábiába exportált 315 M1A2 közül kettő ,

A beszerzés kapcsán, a szaúdi páncélos haderő vegyes felépítése végett egyébként keringenek pletykák egy esetleges újabb beszerzésről is: mivel a 4. Páncélos Brigád amerikai, a 8. pedig francia gépparkkal rendelkezik, emiatt egyesek úgy vélik, hogy a nemrég Franciaországgal megkötött megkötött védelmi együttműködés a későbbiekben akár a Leclerc harckocsi beszerzését is jelentheti.