|

Ahol a pénz nem számít…

A cím alapján kérjük tegyék meg tétjeiket! India vagy Szaúd Arábia vásárolt már megint? Nos ezúttal a a hírek szerint a szaúdiaknak égeti már megint a zsebüket a pénz, így gyorsan be is kívánnak szerezni 190 harci helikoptert. Az AH-64D (Block III) és a Black Hawk dominálta csomagban foglalt forgószárnyasok jelentősebb része a Szaúdi Nemzeti Gárdához kerül majd.

A helyzet az, hogy ezen ropogós hírrel igazából pontosabb mennyiségi adatok váltak elérhetővé a mintegy másfél hónappal ezelőtt napirendi pontra került szaúdi mega fegyvercsomag forgószárnyas vonatkozásában. Az egészről még szeptember közepén napvilágot látott hírekben a potenciálisan 60 milliárd dolláros csomag mindenképpen biztosnak ígérkező 30 milliárdos első felében 84 F-15 beszerzése és a meglévők modernizálása mellett 178 forgószárnyasról is szólt a fáma a következő leosztásban: 70 Apache, 72 Black Hawk és 36 Little Bird. Az illetékesek akkor ezen nem hivatalos számokat meglehetősen pontosnak minősítették.

AH-64D Block III

AH-64D Apache Longbow Block III | Fotó: Boeing ,

Ezen adatok pontosságát látszanak alátámasztani közelmúltbeli értesülések, melyek 3 különálló helikopterbeszerzés kapcsán adnak ki 190 gépet az alábbi elosztásban. (Mondjuk az árak annyira nem stimmelnek a szeptemberi hírhez, történhettek változások…)

  • A Szaúdi Nemzeti Gárda részére beszerzésre jelölt csomag állítólag bőven 25 milliárd dollár feletti árcédulával rendelkezik és 4 típust említ az alábbi elosztásban: 36 AH-64D, 36 AH-6i, 72 UH-60M és 12 MD530. Ez összesen 156 gépet jelent – a szintén a csomag részét képző, a meglévő Apacahe-ok modernizálásának említése meg úgymond már csak hab a tortán. Az ezen csomagban foglalt Longbow gépek közül egyébként maximálisan 20 kapná meg a változat védjegyének is tekinthető, a rotor felé telepített radart.
  • Ezen fenti pontról értesítette a Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség a Kongresszust október 21-én, ám a hírek szerint a szaúdi szárazföldi erők is invesztálni készülnek Uncle Sam kasszájába – 3,3 milliárd zöldhasúért cserébe további 24 Block III-as Longbow kerülne leszállításra, melyből. 10 kapna radart.
  • Végezetül a Szaúdi Királyi Gárda is hozzájutna 10 AH-64D-hez a szárazföldi erőkéhez alapvetően azonos kiépítésben

Az első pont mögötti csomag „bevásárlólistája” a lá copypaste és a szokásos adalékok (képzés, stb.) felsorolása nélkül…

  • 36 AH-64D Block III APACHE Helicopters
  • 72 UH-60M BLACKHAWK Helicopters
  • 36 AH-6i Light Attack Helicopters
  • 12 MD-530F Light Turbine Helicopters
  • 243 T700-GE-701D Engines
  • 40 Modernized Targeting Acquisition and Designation Systems/Pilot Night Vision Sensors
  • 20 AN/APG-78 Fire Control Radars with Radar Electronics Unit
  • 20 AN/APR-48A Radar Frequency Interferometer

  • 171 AN/APR-39 Radar Signal Detecting Sets
  • 171 AN/AVR-2B Laser Warning Sets
  • 171 AAR-57(V)3/5 Common Missile Warning Systems
  • 318 Improved Countermeasures Dispensers
  • 40 Wescam MX-15Di (AN/AAQ-35) Sight/Targeting Sensors
  • 40 GAU-19/A 12.7mm (.50 caliber) Gatling Guns
  • 108 Improved Helmet Display Sight Systems
  • 52 30mm Automatic Weapons
  • 18 Aircraft Ground Power Units
  • 168 M240H Machine Guns
  • 300 AN/AVS-9 Night Vision Goggles
  • 421 M310 A1 Modernized Launchers
  • 158 M299 HELLFIRE Longbow Missile Launchers
  • 2 592 AGM-114R HELLFIRE II Missiles
  • 1 229 AN/PRQ-7 Combat Survivor Evader Locators
  • 4 BS-1 Enhanced Terminal Voice Switches
  • 4 Digital Airport Surveillance Radars
  • 4 Fixed-Base Precision Approach Radar
  • 4 DoD Advanced Automation Service
  • 4 Digital Voice Recording System

28 hozzászólás “Ahol a pénz nem számít…”

  1. Ki fogja ezeket ( is ) vezetni, karbantartani ?

    Nekem valahogy furcsa az egész. Nincs Szaudiban ennyi pilcsi és nem hinném hogy külföldit odaengdnének. Ha pedig ők nem lesznek képesek üzemeltetni akkor ki fogja ? Valakinek átjátszák? Valaki megbízásából csinálják ?

    Nem értem.

  2. Már most is sok a külföldi pilóta náluk (legalábbis származásra külföldi, az állampolgárságukat nem tudom. Talán AS-ben olvastam, hogy asok a paki). Karbantartani meg ott lesznek a cég szakemberei, amelyiktől a portékát vették. Mert hogy ennyi cuccra nem lesz elég szakképzett szaudi munkaerő, az tuti.
    Amúgy ha vicces akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy majd az a több ezer leépített angol katona fogja mindezt üzemeltetni, és repülni, akit most építenek le.:)

  3. A szaúdiak nem azért veszik a fegyvereket mert harcolni akarnak. Nekik az presztízs kérdés, mivel ok akarnak lenni az arabvilág vezeto országa.
    É ez egyfajta jelzés Irán számára is. (siíta – szunita ellentét). Ezzel a fegyveruzlettel az ameriakaik kiutik az oroszokat is , akik szintén tárgyalásokat folytatnak SZA-val tobb milliárd dolláros fegyveruzlet megkotésérol (tankok, légvédelmi rendszerek, helikopterek). De így az amerikaiak kiutotték az oroszokat.

  4. Samoth jól látod! :)
    Valószínű sokan ott kötnek ki a leépített Brit fegyveres erők volt tagjai közül , meg Ausztráliában.
    SZA -ban sok a Pakisztáni származású „bér” pilóta.

    Érdekes az alakulása ennek a Szaúd-Arábia vs. Irán mini hidegháborúnak.

  5. Akkor hogy mindenki képbe legyen az Irániak és a Szaúdiak között olvad a jéghegy! Az ám! Lehet hogy ez egy előre történő bevásárlás a rosszabb időkre. Most Törökökön múlik minden, ha ők ellenállnak, akkor a szaúdiak is gondolkodóba eshetnek hogy csatlakozzanak a közel-keleti egységhez, mint irányító. Így nem történik semmi más mint az hogy a Szaúdiak beváltják a dollárjaikat mielőtt a FED (lásd mennyiségi korlátozás feloldása, és a terv az USA gazdasági versenyképességét inflációval növelni,és az adósság el leértékelése )azt teljesen leértékeli.

  6. Én is ezt írtam, azt hiszem egyet értünk ebben. Pedig ez tulajdonképpen szomorú, mert 20 évvel durván szovjet birodalom bukása után tanúi lehetünk jó esésjel, a hidegháború másik nagy szereplője bukásának. És Európa közgazdászok megint hallgatnak, kérdés van e stratégia az USA utáni időkre? Vagy jó szokáshoz híven keresnek 1 másik segget, és az ki lesz? Az általam belinkelt cikk utolsó pár sora szerintem vágyálom.
    ” Az eladás „lehetővé teszi, hogy Szaúd-Arábia, hogy jobban együttműködni az Egyesült Államok és partnerei a régióban,” mondta Andrew Vershbow, helyettes államtitkár a honvédelmi nemzetközi biztonsági ügyekben.”

  7. Comand.

    Kulcs szó hogy két szélsőség feszült egymásnak.
    Komminizmus és a neoliberalizmus.

    Csak ezzel az a baj hogy a ártalmasabb szélsőség győzött.

    A neoliberalizmus hozzánk is vágták ha kértük ha nem
    Hungirca:” Tankok helyet Bankok nem nem elég volt”

    EZ gyakorlatilag az új nemzetékeket vágták gajra múlti kulturális államok szörnyűbb kísérlet mint kommunizmus.

    Multikulturális közösségből csak egy helyen sikerült felépíteni működőn rendszert az pedig a Francia idegenlégió.
    De ott:
    nincsenek rasztok
    nincsenek vallások
    egy közös nyelv van ami a francia
    Ennek nem hiányos tudását brutálisan büntetik.
    Egy közös cél a harc, a feladat végre hajtása.

  8. Szaudiak kezdik matériára váltani a dollárjaikat, lehet tudnak valamit.
    http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_public_debt
    nagyon hasonlít az eladósodottság növekedésének üteme és az államadósság állományának emelkedése Szu. végső fázisához.
    Az óvatos amerikai közgazdászok szerint is éveken belül 20-40%-os értékvesztés lesz átlagosan USA-ban, mert csak bankópréshez tudnak nyúlni és az inflációhoz vezet.
    Európa önellátó, kivéve energia, de azt majd szépen tudja importálni USA nélkül is, lásd.: orosz és arab import és különböző európai nemzeti olajtársaságok: Eni,Royal Dutch(-British) Shell,BP,Total,Statoil,RNOC,Mol,OMV,RWE,Wintershall,INA,Perenco,HP,Repsol :)
    Az igazság az, hogy ha USA lefelé megy húzza magával a többi piacot is, azért durva egy kicsit a dolog.
    Ha esetleg USarmy megbénulna, pénzügyi gondok, belföldi problémák miatt, akkor a Közel-Keleten elszabadulhat a pokol, már most is el akarják ismertetni Palesztínát és egy komoly katonai tömb akarja most megtörni Izraelt emiatt, ha nem megy diplomáciailag.

  9. „nagyon hasonlít az eladósodottság növekedésének üteme és az államadósság állományának emelkedése Szu. végső fázisához.”
    Azért pöppet más a helyzet tán 1944ben se mentek csődbe…. US mögött pl. ott áll egy igencsak müködő gazdaság.

    „Az óvatos amerikai közgazdászok szerint is éveken belül 20-40%-os értékvesztés lesz átlagosan USA-ban, mert csak bankópréshez tudnak nyúlni és az inflációhoz vezet.”
    nem tudnak nyúlni hanem már 1000b+ „fedezetlen” $ van a piacon, ennyi pénzt nyomtatott pl államkötvény vétellel eddig FED. Mindez ~2év alatt. Ez irtózatosan nagy összeg kb annyi amennyibe eddig az Iraqi+Afgán háború került…. és az ami bankóprés baromira nem úgy tűnik, hogy megállt volna.
    Eközben pedig nemhogy nincs infláció, pedig ez irgalmatlan mennyiségű pénz hanem defláciotól retteg BB!! Láthatóan vki végtelen mennyiségben veszi a US állampapírt/dollárt, hogy a valutáját cserébe gyengén tartsa és evvel ösztönözze az exportot.

    A pénzed elinflálása értéktelenné tevése amúgy egy kitünő módszer akkor ha soksok adósággal küzdesz. Amikor megveszik a $od az még sokat ér. Amikor visszafizeted már „nagyon nagyon keveset”.

  10. Mint Európai közgazdász mondom, hogy óriási baromság minden olyan spekuláció, ami azzal számol, hogy a következő legalább 50 éven belül az USA elveszti vezető világhatalmi szerepét. Jelenleg gazdaságilag, technikailag, politikailag és katonailag is messze a többiek fölött állnak. Ha pedig az USA és szövetségeseit nézzük, akkor vezető szerepük a mi életünk során nem fog változni, még akkor se, ha a feltörekvők töretlenül tudják folytatni a fejlődést (ami kb. kizárt).

  11. Ne feledd az állam hadikiadásait a II.vh.-ban a FED finanszírozta, gyakorlatilag annyi dollárt nyomot amennyit akart, mert a gyárak és az anyagi termelés,munkahelyek is arányosan nőttek a gazdaságba bevitt új dollárokkal,tehát az egy befekektetésnek is volt tekinthető, ez a potenciált háború után meg lehetett adóztatni, úgy mint a Land Lease után rendszeresen fizettek a többiek, a komolyabb belső és külső piaci konkurenseket is leverték és a szaudi és öbölbeli olaj is megmaradt meg a mexói öbölbeli/venezuelai is, tehát olcsó energia is biztosítva volt.

    Manapság ehelyett az ábra úgy néz ki, hogy mindenki fizeti rendesen a tartozását kamatok formájában, az energialelőhelyek megvannak(új óriásmező már nincs kilátásban, Kazahsztánt nem számolom, mert az se teljesen az ő kezükre fog kerülni, azeri mezők meg megint orosz fennhatóság alatt lesznek, de e kettő állam is csak szimplán 4 évre fedezné egyedül az USA fogyasztását). Kanada és Északi-Sark még lehet, de szerintem nem lesz biztonságos a termelés és marha nehéz lesz ott bármit is előállítani.

    Kína gazdasági úton akarja USA-t bekebelezni, nemrég értékelték fel a jüant amerikai nyomásra, de gyakorlatilag nem sok hatást ért el.
    A dolog úgy néz ki, hogy kínai terméket amerikaiak megveszik dollárért ami megy szépen a pekingi államkincstárba, ebből vehetnek maguknak olajat, amerikai állampapírt, de méginkább kínaizálják az amerikai belső piacot pl. bankok megvétele,szállodák,üzemek aztán majd jönnek a bányák és a közművek,kórházak,iskolák stb.
    Ha nincs tudatos fogyasztási kultúra, pl. csak amerikai processzort veszek vagy texasi edzőcipőt, akkor nem sokat ér az inflációs politika, mert még így is olcsóbb a kínai wc papír,edzőcipő. Csak a lakosság fogja szívni a végén és még több eszközhöz jut Kína.
    Ugyanezt a játékot akarta végigcsinálni USA pl. Európában is, csak itt kicsit öntudatosabbak az emberek és lassan kezd elegük lenni a jó kis washingtoni hitelekből(pl. Orbán,lengyelek) és az emberek próbálnak spórolni, mert az nem szégyen(mint odaát), kisebb fogyasztású autó, minden kütyü,szir-szar,lim-lom. Kár, hogy már a gázszektor nálunk kikerült állami kézből, szerencsére az ivóvíz még megmaradt :) A románok most tornázzák fel magukat gdp arányosan 40% körüli államadósságállományról 100%-ra, szóval vannak még palimadarak a régióban, de szerencsére emiatt nem is lesz nekik egy darabig Mig-21 -nél potensebb gépük :)

    Bárhogy is szépítjük, a munka korrelál az értékkel, bármennyire is jól hangzik venni egy rakat GM vagy DOW plakettet, sokkal jobb befektetés megtanulni valamit,azt kifejleszteni,megtermelni,majd azzal kereskedni.Ez egy gazdaságfilozófiai tévelygés most Amerikában, a fiatalok is így gondolkodnak, pl. arra vannak külön ügynökök, hogy programozókat importáljanak pl. Indiából, de ez csak egy példa a sok közül.
    Ez is egy rossz irány, de pl. Kína esetében meg pont az ellenkezője zajlik, ahol még nem annyira honorálják a munkába fektetett energiákat, most épp ez a két ideológia csap össze egymással. Egyik veszélyesebb, mint a másik, simán átcsaphatnak a következmények elégedetlenségbe, majd belső csihi-puhiba.

  12. amerikai államadósságkalkulátor:
    http://www.brillig.com/debt_clock/
    ez is az, kicsit optimistább(finomabb növekedési rátával), lebontva egy csomó részletre,tényezőre:
    http://www.usdebtclock.org/
    meg lehet nézni egy halom többi más állam adósságállományát real-time
    +
    2010 US autóeladásait real-time, márkákra lebontva
    egyes országok energiaéhésge számokban
    USA-nál részletes táblázat energiatípusonként
    egyes országok aranytartalékait + a világ érctermelési adatai és a meglévő tartalékok, mindez ércfajtánként

  13. doca: „európai nemzeti olajtársaságok” ???
    Ezek túlnyomó többségében már régen nemzetközivé váltak!
    A jövő kérdése, hogy ezekből ismét nemzeti vállalatok lesznek vagy új vállalatokat hoznak létre a kormányok.

    Kolombusz: miközben extrapoláljátok a jelenlegi trendeket teljes mértékben figyelmen kívül hagyjátok, hogy az elkövetkező évtizedben új világ köszönt be: a hiány. A jövő a csökkenés.
    A fenntarthatatlan növekedés végéhez értünk, fenntartható növekedés pedig megvalósíthatatlan. Ebből következően a világ jó részének pusztulással kell szembenéznie, bár még nem tud róla.
    Reméljük nem kezdenek atomot hajigálni, mert azzal nem lehet mit kezdeni, csak arra lehet készülni, ha nem kezdenek.

    A válság -vagy inkább változás több arcú, ebből az egyik a pénzügyi válság. Ez lehetetlenné fogja tenni, hogy a megszokott pénzügyi manőverekkel fönntartható legyen a jelenlegi világ-pénzrendszer – elsősorban a különféle erőforrások kapacitásának tetőzése miatt: olaj és általában energia, fémek, víz, termőföld…
    Gyilkos verseny indul a meglévő erőforrások megszerzésére (eközben megnövekszik a veszély, hogy valaki ránehezedik az indítógombra).

    Az AEÁ helyzete nem rózsás, elsősorban társadalmi okokból, mert az amerikai társadalom súlyosan meghasadt, milliók harmadik világ szintű nyomorban élnek. A csökkenő gazdaságra történő átállás óhatatlanul meg fogja rázni a jóléthez szokott (közép)rétegeket, majdnem biztos, hogy elkerülhetetlen az autoriter fordulat az intézményes állam fenntartásához, ami viszont fegyveres felkelést robbanthat ki, veszélyeztetve az Unió egységét…
    Kínát például ezek a veszélyek alig érintik. Persze van ott más, elsősorban a környezetszennyezés.

    Amikor tehát haditechnikai fejlesztések jövőjéről értekezünk, érdemes figyelembe venni a fentieket. Például az 5. generációs harci gépek széles körű elterjedése kevéssé lesz lehetséges, a meglévők üzemeltetése is éppen elég problémát fog jelenteni.
    Előtérbe fognak kerülni az egyszerűbben üzemeltethető eszközök és a precíziós csapásmérés igénye törvényszerűen vissza fog szorulni.

    Hazai vizekre evezve: az elmúlt években fölszámolt „inkurrencia” baromira fog hiányozni…

  14. Az USA gazdaságát egyedül az menthetné meg, ha államosítanák a FED-t. Ezt megpróbálta Kennedy is, de neki az életébe került.
    Amúgy az úgymond „központ bankok” helyzete szinte minden államban röhej, köztük Mo-n is.